Miért annyira vonzóak a rosszfiúk, még ha az eszed mást is súg?

Gyerekkorodban ugyan megtanultad, hogy a jó mindig győz, a rosszak viszont cserébe dögösek és izgalmasak – tudtad meg később a filmekből. De mi van, ha nem Hollywoodból, hanem sokkal mélyebb szintekről érkezik a rosszfiúk iránti vonzalmunk?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Miért annyira vonzóak a rosszfiúk, még ha az eszed mást is súg?

Egyetlen film sem mutatja meg annyira pontosan, mennyire túlértékelt egy rosszfiú, egy jó srác pedig mennyire unalmas, mint a Miután összecsaptunk című mozi. Hardin hiába tör és zúz random fizikailag és átvitt értelemben is, mint valami nappaliban elszabadult hullámvasút, Tessa számára maga az út, a cél, a MINDEN. Míg Trevor, akit nem mellesleg Dylan Sprouse játszik, helyes, kedves, támogató és mentálisan egészséges, a sztori mégis egy dögunalmas jófiúként értelmezi őt, aki mellett anélkül jár le a szavatosságod, hogy egyáltalán éltél volna.

De vajon miért olyan vonzó minden rosszfiú, mint valami erős mágnes, azon túl persze, hogy kaptunk erre egy erőteljes sémát Hollywoodtól? R. Cunningham, a Louisville-i Egyetem professzora és pszichológusa szerint a rosszfiúkat a hipermaszkulinságuk teszi igazi tesztoszteronbombává, ami nagyfokú bátorságot és túlzott szexualitást eredményez. Ráadásul attól, hogy lázadók és érzelmileg elérhetetlennek tűnnek, csak még jobban vágyunk rájuk.

Sereg Tímea párkapcsolati és szexológus tanácsadó szerint érdemes azonban már rögtön az elején helyesen, túlzások nélkül értelmezni a rosszfiúk fogalmát. „A rosszfiú nem egyenlő a bűnözővel. A fogalom alatt inkább azt értjük, hogy kockázatvállalóbb az illető, ami megnyilvánul a döntéshozatalban. A rosszfiúk általában nem hagyják, hogy a nők döntsenek helyettük, vagy hogy a nő befolyásolja a döntésüket, és a tipikusan női játszmákba, intrikákba, manipulációkba sem mennek bele. Emiatt tűnnek betörhetetlennek. Általában sármosak, izgalmasak, és ami a legfontosabb: megadják azt az érzést a nőknek, hogy különlegesnek érezhetjük magunkat mellettük, így könnyen kialakulhat a vonzalom.”

Miután összecsaptunk

Fotó: Prorom

Túl sötét igazság?

Marisa T. Cohen rosszfiú-értelmezése ennél jóval szélsőségesebb, sőt egyenesen félelmetes. Szerinte ugyanis egyfelől nárcisztikusak, vagyis imádják a figyelmet, nagyszerűnek gondolják magukat, és bármit megtesznek, hogy ezt a környezetük is így gondolja. És a nárcisztikus alatt most ne nárcisztikus vonásokat érts, aminek az alapja egy egészséges önbizalom, hanem nárcisztikus személyiségzavart, ami egy nagyfokú szégyenérzet elfedésére épül. De a szakember szerint ugyancsak elmondható róluk, hogy machiavellisták, ami azt jelenti, hogy az illető érzéketlen és hajlamos a kizsákmányolásra, mivel az a meggyőződése, ha nem ő használ ki másokat, akkor ő válik mások áldozatává. Az empátia – pont úgy, ahogy a nárcisztikusokból is – teljesen hiányzik, így érzelmileg képesek magukat maximálisan kivonni az adott helyzetből.

Sereg Tímea általánosítás helyett inkább férfi nemi szerepzavarokat emel ki, ami tényleg „jól elbújhat egy rosszfiúban”, de ez nem jelenti azt fekete-fehéren, hogy minden rosszfiúban megvannak.

Ők a casanovisták és a don juanisták – előbbi mindent bevet, hogy megkapjon egy nőt, míg utóbbi inkább a szerelembe szerelmes, az alárendeltségben hisz és hamar elveszti az érdeklődését.

Valójában rólad szól az egész?

De miért van az, hogy amíg a nők egy részét taszítják, addig bizonyos hányadukat vonzzák a rosszfiúk? Robyn McKay pszichológus azzal magyarázza a dolgot, hogy ha egy nő felnőttként (vagy fiatal felnőttként) nem tudja megélni a saját lázadó énjét, amit a szocializáció alatt esetleg elnyomtak benne, akkor automatikusan vonzónak találhat bárkit, akinek ez megy. „A rosszfiúk megszabadítanak minket a jókislány nyomástól” – hangzik a szakember tömör válasza.

Miután

Fotó: Prorom

„Olyan tulajdonságokat is vonzónak találhatunk másokban, amelyeket mi magunk is szeretnénk megélni és birtokolni” – ezt már Sarah Meancon szociológus és klinikai szexológus állítja. „Egy minden értelemben jó lány csodálni fogja egy rosszfiú szabadságérzetét. Ez pedig annak ellenére is vonzóvá teszi majd a másikat a szemében, hogy hosszú távon talán alkalmatlan a partnere, de látszólag így is megéri a szenvedés.” Dr. Cunningham pont ezért gondolja úgy, ha egy nő nem érzi magát elég erősnek és függetlennek, akkor pont ilyen embert akar az életébe. Szóval nem csak üres klisé a Miután két teljesen ellentétes karakterének, a jó kislány Tessának és a lázadó Hardinnak a vonzalma, hanem egyszerű pszichológia. És néha biológia, meg az evolúciós pszichológia.

Thor és Loki

Fotó: RTL Sajtóklub

Utóbbi rámutat, hogy egy menstruációs cikluson belül is képes megfordulni, hogy a jófiúk jönnek be, mint Amerika Kapitány, Thor, Harry Potter, vagy épp az izgis rosszfiúk, mint Loki vagy Draco Malfoy. Dr. Madeleine A. Fugère szociálpszichológus szerint a nők számára sokkal vonzóbb egy rosszfiú a menstruációs ciklusa közepén, vagyis akkor, amikor termékenyebbek. Ezt azzal magyarázza, hogy a nagyon férfias tulajdonságokkal rendelkező férfiak génállománya jobb minőségű, így, ha tudat alatt is, de evolúciós szinten imponálóbb lesz egy nő számára. Tudatos szinten viszont pont az ellenkezője igaz: amikor a kísérletek során arról kérdezték a nőket, milyen partnerre vágynak, mindenki őszinte, megbízható és tisztelettudó partnert írt le – pont, mint a Miután összecsaptunk kikosarazott jófiúja, Trevor.

Senkit sem kell megmentened!

Ha volt már olyan barátnőd, aki – véleményed szerint – csak azért jött össze egy rosszfiúval, hogy megmentse és megváltoztassa azt, nem is állsz olyan messze az igazságtól. Sereg Tímea szerint ugyanis tényleg vannak olyan általánosabb női vonások a párkapcsolatokban, melyek bizonyos szerepekkel társulnak. „Ilyen az, ha egy nő kicsit a megmentő szerepben érzi magát jól egy kapcsolatban – általában lelki sérültekkel jön össze, akiket igyekszik megmenteni. A rosszfiúkkal is hasonló a helyzet: vannak olyan nők, akik kihívást látnak egy ilyen férfiban, és úgy érzik, hogy majd ők lesznek azok, akik az egyetlenek lehetnek, az a valaki, aki mellett a férfi megnyugodhat, lecsillapodhat, vagyis megváltozhat. De ez nagyon rossz hozzáállás, hiszen nem lehet úgy építeni egy kapcsolatra, hogy a másik legyőzése és megváltoztatása a cél.”

És nem is kell, mivel a szakértő úgy gondolja, egy rosszfiú enélkül is képes elköteleződni és hűséges lenni, hiszen ez egy döntés részéről. „A párkapcsolatban akkor tud bárki is hosszabb ideig maradni, ha önmaga lehet, ha felvállalhatja, ki is ő. Ha megtalálják ehhez a párjukat, aki elfogadó, akkor könnyedén a kapcsolatban maradnak.” Függetlenül attól, hogy jófiú, rosszfiú, vagy valahol félúton.

Beleásnád magad a párkapcsolatok pszichológiájába?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

5 szempont, amit mindenképpen vegyél figyelembe, amikor felújítod az otthonod

5 szempont, amit mindenképpen vegyél figyelembe, amikor felújítod az otthonod

Szeretnéd otthonod környezettudatossá varázsolni úgy, hogy lehetőleg nem kell hozzá bankot robbantanod? Ha fogalmad sincs, hogyan is fogj hozzá, van néhány tippünk!

5 kihagyhatatlan film vasárnap estére

Sajnos már nincs sok ebből a hétvégéből, ezért azt ajánljuk használd ki, pihenj rá a hétfőre egy szuper filmmel!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!