Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Néhány évvel ezelőtt lazán eltöltöttem úgy egy hétvégét, hogy 0-24-ben gyakorlatilag a nagy semmit csináltam. Tényleg! Sokáig aludtam, aztán olvastam, sorozatot daráltam, szundikáltam, maximum annyival szakítva meg a tevékenységet, amíg kaját csináltam magamnak. Volt, hogy arra sem vettem a fáradtságot, hogy a puha pizsit lecseréljem és sokszor még a baráti, családi programokat is mellőztem csak azért, hogy így tegyek. Büszke vagyok rá? Nem. Élveztem? IGEN! Minden egyes pillanatát, mert az önfeledt semmittevésre időnként borzasztón nagy szükség van. És ezt most kezdem csak igazán belátni.

Bár ebben az időszakban is vezettem háztartást, valahogy sokkal lazábban vettem az egészet. Lehet, hogy benőtt a fejem lágya, de már haszontalannak érzem magam, ha csak a kanapén tespedek álló nap. Folyton jár az agyam, mit lehetne még kitalálni, már egyáltalán nem okoz örömet az efféle nonstop unalom és próbálok minden lyukat valamilyen programmal betömni. Küzdök azzal, hogy a kettő közötti balanszot megtaláljam, ami napról napra egyre jobban megy, de azért visszaesések mindig vannak…

Az unalom, mint szupererő

A Lanshaster-i Egyetem kutatója, Sandi Mann hosszas tanulmányt írt arról, hogy miért jó az unalom, milyen pozitív hatásai vannak. A pszichológia professzor a vizsgálata során azt találta, hogy azok az emberek, akik unatkoznak, vagy nagyon egyhangú feladatot végeznek, ami már-már unalmas, sokkal kreatívabbak a társaiknál, sokkal több és sokkal jobb ötleteik születnek, amik ráadásul egyediek is.

Alicia Walf idegtudós, a Rensselaer Politechnikai Intézet Kognitív Tudományok Tanszékének kutatója szintén hasonló véleményre jutott. Az unalom elősegítheti a kreatív ötletelést, felpörgetheti a munkakedvet, és egyfajta inkubációs időszakot biztosít az új stratégiáknak és megoldásoknak, amik végig ott voltak benned, de ebben a térben tudnak új életre kelni. Ha azt mondjuk, hogy ez az Aha-pillanatok ihletője, akkor lehet, hogy még világosabb a dolog. Tulajdonképpen olyan ez, mint egyfajta szupererő, ami csak akkor működik, ha megvan a megfelelő katalizátor hozzá, ami maga a gondtalan semmittevés.

Lány rágózik

Getty Images/DeanDrobot

Dr. Mann azt is hangsúlyozta, hogy az unalom az egyik legjobb dolog, ami a mentális egészségeddel történhet. Az álmodozás kikapcsol, menekülést jelent a mindennapi élet elől, és segít kizárni azokat a stresszfaktorokat, amik egyébként gátolnának az értékes feltöltődésben. Tehát akárhonnan nézzük, unatkozni jó, és kell is, de ahhoz, hogy ténylegesen használjon, nem mindegy, hogyan csinálod.

Olasz módra

Az olaszok magasan verhetetlenek a tétlenség életstílusában, annyira, hogy még kifejezésük is van rá: Il dolce far niente, azaz édes semmittevés. Képesek arra a fajta elengedésre, amiről a kutatók is beszéltek, anélkül, hogy egy szemernyi megbánást éreznének miatta. Nyilván nem mondhatod a főnöködnek, hogy bocsika, most olasz módra kapcsoltál, és akkor te ma már nem csinálsz semmit, de azokon a területeken, ahol te irányítasz, bizony tudsz húzni egy éles határvonalat. Ez gyakorlás kérdése, minél gyakrabban csinálsz ilyet, annál jobban fog menni és nem kizárt, hogy idővel a munkába is be tudod építeni.

A tudatos jelenlét pillanatai

Eléggé felkapott dolog lett megélni a pillanatot, de nem véletlenül. A múlton rágódni vagy a jövő miatt aggódni egy csomó felesleges energiát követel meg, amit akár elengedéssel is tölthetnél. A tudatos jelenlét ilyen szempontból nagyon hasznos, ha úgy érzed, éppen nincs kedved semmihez, akkor egyszerűen csak vedd számításba a környezetedet és találd meg azokat a dolgokat, amiket szeretsz benne. Ha ez csak a kék ég, akkor ennyi, nem kell túlgondolni.

Hekkeld meg az elvárásaid

Ha perfekcionista vagy, akárcsak én, általában egészen magas elvárásokat emelsz saját magaddal szemben. Miért is? Hogy örömet okozz (magadnak, vagy a környezetednek, vagy egyszerre mindkettőnek), ami nyilvánvalóan nem jön össze a túl magasra tett léc miatt. Szóval a szabadidőben próbálj meg néhány kisebb, de vállalható célt kitűzni magadnak, mert így a tétlenséggel töltött idő alatt sem arra fogsz koncentrálni, hogy mi mindent nem végeztél még el. Sőt, legyen az egyik célkitűzésed maga a pihenés.

Lány pihen

Getty Images/Westend61

Zárj ki mindent

Sandi Mann szerint fontos megkülönböztetni a relaxációt és a tétlenséget. Szerinte a relaxáció rengeteg koncentrációt igényel, épp ezért inkább azt javasolja, hogy valamilyen ismerős terepen járj egy nagyot, és hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak. Vagy egyszerűen ugorj le az uszodába és csukott szemmel ússz néhány hosszt. A lényeg az, hogy egyáltalán ne kelljen gondolkodni, csak egyszerűen megélni pillanatot, ahogy mi is ajánlottuk.

Ne engedj a görgetés késztetésének

A social mediára egyfajta kikapcsolódásként tekintünk, de Dr. Mann szerint ez egyszerre rombolja az unatkozás művészetét és akadályozza az igazi szórakozást. Ez pedig egy ördögi körhöz vezet. „Minden alkalommal, amikor elővesszük a telefonunkat, nem engedjük, hogy ez elménk elkalandozzon… Az unalom iránti toleranciánk megváltozik, és egyre többet akarunk, hogy ne unatkozzunk.” Tehát szigorúan határozz meg magadnak egy adott időintervallumot, amikor csak úgy unatkozol, hogy még a telefonod sem veszed kézbe. És egyúttal arról is gondolkodj el, hogy te irányítod az életed, vagy a mobilod.

Forrás: forbes.com, time.com

Törődj magaddal!

Címkék: életmód pozitív hatásai semmittevés tétlenség unalom unatkozás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.

Brad Pitt semmibe vette Angelina Jolie kérését

A színésznő egy nagyon fontos dologra kérte Brad Pittet, de ő figyelemre sem méltatta a kérést.

Tolvai Reni bőrszerkójára nincsenek szavak

Az énekesnő egy nagyon merész bőrszerkót újított be, ami nem sokat bíz a képzeletre egyes részeken...

Azonnal látnod kell Palvin Barbi új haját

Őszinték leszünk: mi élünk-halunk érte, annyira egyszerű, mégis rendkívül látványos.

5 alkalom, amikor Katalin hercegné a nyilvánosság előtt fegyelmezte a gyerekeket

Vilmos herceg felesége simán megdorgálja a gyerekeit az egész világ előtt, ha rosszalkodnak.