Te beszéled a kutyád szeretetnyelvét? Ha nem, most megtanulhatod!

7 éve vagyok kutyás, és nem csak az Instám, a szívem is csordultig van kutyákkal. De miközben Esterházy Miklós és Kovács Dóra Az új kutyád című könyvét olvastam, rájöttem, hogy hiába éreztem magam expertnek a témában, lehet ezt sokkal jobban is csinálni. Hogy hogyan, arról a könyv szerzőpárosát faggattam ki az Ezt BOOKold cikksorozat első állomásaként.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Te beszéled a kutyád szeretetnyelvét? Ha nem, most megtanulhatod!

A lakás minden egyes stratégiailag fontosabb pontján (értsd: nappali és hálószoba) van külön fekhelyük, a kutyáink mégis velünk alszanak. Igen, az ágyban. Ez az a pont, ahol az emberek szemöldöke általában vadul twerkelni kezd és csúnyán elmélyítik a 11-es ráncukat. (És a hálószobában tátongó Bosszúállók posztert még nem is látták…) De nem szégyellem, ahogy azt sem, hogy egy stresszes nap után a legjobb dolog, ami velem történhet, ha ölbe veszem és addig cirógatom őket, amíg meg nem nyugszom. Mindenki boldog és elégedett, mégis mi lehet probléma? Hogy közel sem biztos, hogy a kutyáimat is az teszi boldoggá, ami engem.

Az új kutyád (Partvonal Kiadó) című könyv egyik bekezdésén annyira megakadt a szemem, hogy percekig képtelen voltam tovább olvasni. Sőt, minden egómat le kellett gombolni magamról, hogy folytatni tudjam:

„Ezeknek a kutyáknak elsősorban nem szeretgetésre, hanem kiegyensúlyozottságra van szükségük.”

De mitől boldog és kiegyensúlyozott egy kutya, és hogyan lehet valaki sokkal jobb gazdi? Erről már a szerzőpáros, Esterházy Miklós és Kovács Dóra mesélt a Cosmónak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az Új Kutyád (@azujkutyad) által megosztott bejegyzés

Valójában úgy szeretünk, ahogy akarunk

„Valamiért az van belénk kódolva, hogy a kutyákat simogatni, puszilgatni és ölelgetni kell, de csak most kezdünk rájönni, ahogy az etológia szépen lassan betör a mainstreambe, milyen is a kutya valójában. Az egyik ideiglenes befogadónk azt szokta mondani, hogy a szeretet egy nagy séta. A kutyáknak teljesen más a szeretetnyelve, mint nekünk, és ezt kell megértenünk és gyakorolnunk.” – magyarázza Kovács Dóra.

És ha már nyelv – Dóri szerzőtársa, Micu, akivel az életben is egy párt alkotnak, szándékosan nem, vagy alig beszél a közös kutyáikhoz. „Ha elkezded használni a jutalomfalatot a napi interakció egy fontos eszközéként, akkor egyértelműen látni fogod, hogy sokkal inkább azt választják, mint hogy egy simogatásért dolgozzanak.” Mert egy kutya akkor boldog, ha van célja, amiben kiteljesedhet, legyen ez labdázás, vagy szimatmunka, de mindenképpen olyan feladatról legyen szó, ami az övé, és amit ketten együtt csinálhattok. Dóri szerint az az önbizalom és stabilitás, amit ebből nyerni tud egy kutya, az meghatározza az egész közös életeteket. De akkor miért van az, hogy a kutyáim a mancsukkal és az orrukkal bökdösnek a simogatásért, és napközben is simán lemorognak, ha hiába állnak sorba egy kis cirógatásért? A válasz abban rejlik, hogyan, és mire kondicionáljuk őket. Ha szeretgetésre, akkor azt fogja követelni, de ez még nem jelenti, hogy tényleg boldoggá is teszi az adott dolog.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az Új Kutyád (@azujkutyad) által megosztott bejegyzés

Amivel viszont (spoiler) biztosra mehetsz, az a kiszámíthatóság, a napi rutin, amivel a kutya térben és időben is elhelyezheti magát. De ilyen a helyes etetés, vagy hogy ne csak akkor vegyél észre egy egészségügyi problémát, amikor már nagy a baj, hanem a kisebb jelekre is ráhangolódj. A rendszeretek finomhangolását pedig a kutyád személyisége adja. (Na nem az, amit belelátsz, hanem ami tényleg ő.) Az egyiket talán boldoggá teszi, ha veled tarthat a munkahelyedre, a baráti kávézásokra vagy a nyaralásra, a másikat viszont – vagy pont téged – kifejezetten stresszelnek ezek a helyzetek. Dóri szerint fontos, hogy különbséget tudj tenni és őszintén válaszolj a kérdésre: a kutyád igénye, hogy magaddal vidd, bárhova is mész, vagy te ragaszkodsz hozzá, de neki valójában csak teher az ingerdús környezet? De ugyanilyen fontos a következetesség, mert a kutya szabályok segítségével helyezi el magát a családban és az otthonodban, aminek az az alapja, hogy amit lehet, azt mindig lehet, ami pedig tilos, az mindig – és a család minden tagja szerint – tilos. Egy olyan rendszerben, ami nincs túlaggódva, de odafigyelnek a kutyára, egy szorongó vagy túlpörgő állat is stabilan érzi majd magát. Hogy akkor mégis hol van a szeretet a kutyáknál, ahogy te értelmezed, és ahogy valójában neked van rá szükséged? Micu szerint valahol az utolsó helyen.

„Csak kilométerben, percben, jutalomfalatban lehet számolni, mennyire figyelsz oda a kutyádra, és ez az az odaadás, amit szeretetnek hívhatunk. A beszédet vagy az érzelmeink kivetítését nem tekinthetjük annak.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az Új Kutyád (@azujkutyad) által megosztott bejegyzés

A kutyád tényleg annyi, amennyit beleteszel

Az egyik legnagyobb tévhit, amire a könyv is szeretné felhívni a figyelmet, ha azt gondoljuk a kutyáról, hogy automatikusan megy neki minden, hogy a kezdetektől készen van. „Egy kutya tényleg annyi, amennyit beleteszel” – magyarázza Micu, és erre Füles kutyám is ráerősít. Mielőtt megjárta a Cosmo egyik különszámát (hányan mondhatják el magukról, hogy az utcáról egy menő női magazinig jutnak?), bolhásan kóborolt az utcákon, nem reagált a pórázra, és fogalma sem volt, mit kezdjen a jutalomfalattal.

A szobatisztaság is egy olyan dolog, ami csakis a gazdán múlik. „A kutyában ott van a 100%-os törekvés, hogy szobatiszta legyen, de ha nem biztosítod neki a lehetőséget, hogy elvégezhesse kint a dolgát, akkor nem tud az lenni. Egyetlen kutya sem akar bepisilni, de ha nincs más opciója, akkor ezt fogja választani.” – szögezi le Dóri.

Sztori a sztori mögött

De ne gondold azt, hogy a könyv, amit eredetileg gyerekeknek szántak, később viszont úgy döntöttek, minden gazdi és leendő gazdi számára iránytű lesz a kutyázáshoz, a semmiből került a boltok polcaira. Ez ugyanis „csak” a jéghegy csúcsa.

Micu és Dóri 4 éve döntöttek úgy a Facebookot pörgetve, hogy egyszerűen már nem elég ha, pénzzel támogatják az állatmentő szervezeteket, hasznosabbnak érezték, ha helyet biztosítanak átmenetileg egy gazdikereső kutyának. Így került hozzájuk egy 4 hónapos kiskutya. Felmerült viszont a kérdés, hogyan talál rá a végleges gazdija, miközben csak az adott szervezetnek közel száz mentvénye van.

„Kipróbáltuk az összes módszert, mielőtt létrehoztunk egy Facebook-oldalt, hogy végleges otthont keressünk neki. Az volt a terv, hogy kifejezetten Csengének készítjük, így majdnem az lett a címe, hogy Csenge gazdit keres, Micu viszont azt javasolta, legyen valami általánosabb – így született meg Az új kutyád.” – meséli Dóri. Úgy tervezték, hogy csak néhány hétről lesz szó. De a hetekből hónapok, azokból pedig évek lettek. „Szívesen csináltuk, rövid ideig voltak nálunk a kutyák, és egyre komplexebb eseteket is be mertünk vállalni. Egymás után jöttek az extrém félős kutyák, az öreg kutyák, a lassabban megnyíló kutyák, a fekete kutyák, vagy az egészségügyileg problémás kutyák.” – magyarázza Micu. „Mindig akkora öröm, főleg a problémás eseteknél, amikor jó gazdit találunk egy kutya mellé. Ez olyan boldogság, amivel mi megelégszünk.” – szerel le határozottan Micu, amikor arról faggatom, egyetlen alkalommal sem csábultak-e el, hogy 3 (!) kutyájuk mellé végleg befogadják az egyik ideiglenes lakójukat. (Részemről 3 napig kóstoltam bele az ideiglenes gazdi szerepébe, de már a 2. nap tudtam, hogy ez nem az én műfajom, és ez a kutya bizony marad.)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az Új Kutyád (@azujkutyad) által megosztott bejegyzés

Az új kutyád projekt, ami menet közben komplex közösséggé nőtte ki magát az évek alatt, arra épül, hogy átmeneti otthont, és a szocializáción keresztül egy új esélyt adjon a kutyáknak, hogy végleges családra találjanak. Ma már több önkéntessel és ideiglenes befogadóval dolgoznak együtt, pénz helyett pedig sokkal szívesebben fogadják a felajánlott időt és energiát, legyen szó fuvarról, sétáltatásról, vagy a kutyusok fotózásáról a gazdikereső posztokhoz. „A csúcs természetesen az, ha valaki ideiglenes befogadónak jelentkezik, és vállalja, hogy elkíséri az egyik mentvényünket az otthonkeresés útján.”

Micu és Dóri egyébként nem Az új kutyád projektből élnek, évek óta teljesen ingyen, munka mellett csinálják. Jobban mondva munkák mellett, tekintve, hogy két állásuk is van. „Az életünk gyakran olyan, mint egy bootcamp, ahol minden perc be van osztva, hogy a lehető leghatékonyabbak lehessünk. De Az új kutyád oldal egy szabadidős hobbi, és azért is tudott az maradni, mert a pénz mint faktor nincs benne. Szívesen csináljuk, mert szeretnénk megélni az önkénteskedést.” (FYI: ha szívesen önkénteskednél, és örülsz neki, ha a tárcád helyett inkább a szívedet értékelik, tényleg érdemes rájuk írnod.)

Nyelvlecke kezdőknek, akik haladónak hitték magukat

Több mint egyévnyi home office után, ahol kávét szorongató kollégák helyett a kutyáim rongyolnak be a kipárnázott munkaállomásomra, hajlamos vagyok többet beszélni hozzájuk a kelleténél. Micu után szabadon viszont egyre többet gyakorlom, milyen az, amikor csak simán csendben vagyunk. Ahogy már annak sem érzem szükségét, hogy azonnal eldobjak mindent, ha felbukkannak a nappali horizontján, és inkább őket vakargassam – bármennyire is jól esne. Ehelyett figyelem, mit kezdenek az adott pillanattal. Nem keresem őket kényszeresen a másik szobában, ha már két egész órája nem cammogtak be az ajtón. Ha viszont odasétálnak a kosarukhoz, amiben a játékaik pihennek, nagy nehezen választanak egyet, és a lábam elé pakolják, elfogadom a kihívást a játékra. De legjobban talán azt élvezik – a kiadós családi séták után –, amikor jutalomfalatot rejtek el a nappaliban, és nekik kell kiszimatolniuk. Fokozatosan tanulom meg élvezni azt a boldogságfogalmat, ami számukra értelmezhető. És talán még csak alapszinten gagyogom a szeretetnyelvüket, de végtelenül kitartó vagyok – és most már szótáram is van hozzá.

Mert kutyából sosem elég:

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.