Kicsinálnak a klímahírek? Így védd ki okosan a szorongást

Az elmúlt napok hírei nem túl biztató jövőképpel kecsegtetnek, ami szuper melegágya a klímaszorongásos tüneteknek. Te is szenvedsz tőlük? Aggaszt a bolygó sorsa? Ha igen a válasz, akkor ez most pontosan neked szól.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kicsinálnak a klímahírek? Így védd ki okosan a szorongást

Görögország lángokban áll. Olyan brutális tűz tombol, amit mi, szerencsések maximum csak apokaliptikus filmekben látunk. Emberek és állatok otthonainak tízezrei estek a tűz martalékául már eddig is, és még nincs vége, maguk a hatóságok is csak találgatnak, mikorra tudják megfékezni a pusztítást. A klímakatasztrófa a küszöbön áll, és itt már nincs értelme a másikra mutogatva áthárítani a felelősséget. Ahogyan az ember tehet arról, hogy ez megtörténhetett, úgy a bolygó minden egyes lakosának felelőssége az is, hogy lelassítsuk a bolygó amortizálását.

Bármennyire is sokkoló, a klímaszorongás épp úgy kezd a mindennapok részévé válni, mint akár a meleg ebéd, és a friss hírek sem segítenek azon, hogy ezzel meg kell küzdeni. Valerie Masson-Delmotte, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) első munkacsoportjának társelnöke a napokban jelentette be, hogy már túl vagyunk azon a ponton, amikor a változás még visszafordítható. Nem lehet megállítani sem az óceán hőmérsékletének melegedését, sem a gröndlandi jégtakaró visszahúzódását, sőt a tengerszint emelkedését sem. Egyet tehetünk a bolygó védelméért, ez pedig a szén-dioxid és metán kibocsátás jelentős csökkentése, bár még így sem úszhatjuk meg a jövőben a szélsőséges időjárási körülményeket. És itt ne csak cunamira vagy a szárazság miatti erdőtűzre gondolj, hanem arra is, ami közvetlenül téged érint. Például amikor több tíz métert kell begyalogolnod a Velencei-tóban ahhoz, hogy legalább a derekadig érjen a víz, amikor azon sírdogálsz, hogy miért nincs fehér karácsony, vagy amikor olyan vihar támad, mint azon az emlékezetes augusztus 20-i tűzijátékon, amiben többen is életüket vesztették.

Jó, ha félsz

Lehet, hogy ez így elsőre sokkolóan hatott, de a testközeli fenyegetés talán elég nyomós katalizátor ahhoz, hogy cselekvésre ösztönözzön téged is. A klímaszorongás legjobb kezelése ugyanis a szakemberek szerint az, ha minél jobban megismered a témát, és a saját környezetedben megteszed, ami csak tőled telik.

Föld mosás

Fotó: Getty Images/Ilka & Franz

A 21. század mentális problémája bár sokakat érint, hivatalosan még nem nyilvánították betegséggé, mindemellett, hogy egyébként a pszichológusok elismerik, hogy létező problémáról van szó, ami a sima szorongáshoz hasonló tünetekkel jár, izzadással, szédüléssel, álmatlansággal, stresszel, fásultsággal, de szélsőséges esetekben még pánikrohamot is okozhat. Az egyetlen különbség, hogy ezt nem a saját élethelyzet váltja csak ki, hanem egy globális probléma.

Ráadásul generációkon átívelő jelenségről van szó, ami most csapódik le. Egyrészt ott a megbánás és harag, amiért az elődeink tönkretették a bolygót, aztán a félelem, amiért a mi nemzedékünk esetleg nem teszi meg időben a szükséges lépéseket, és végül a rettegés, hogy egy olyan élhetetlen bolygót hagyunk hátra a szeretteinkre, amit már megrágtunk és kiköptünk. Sokrétű társadalmi probléma, ami nem is kézzel fogható (mint mondjuk az, ha a pókoktól rettegsz és tárgyiasítani tudod a félelmedet), és nehezítő tényező az is, hogy a mentálhigiénés szakemberek sincsenek rá felkészülve.

Egy 2016-os amerikai tanulmány szerint a megkérdezett terapeuták több mint fele úgy érezte, hogy képzésük nem adott elég tudást ahhoz, hogy kezeljék az éghajlati válság mentális egészségügyi hatásait. Bár a legtöbb válaszadó felismerte az éghajlatváltozás fontosságát, közel fele úgy látta, hogy az éghajlatváltozás okozta stresszoldásban nem készítették fel eléggé a tanulmányai során. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy akkor kezelhetetlen a probléma, a szorongás része tökéletesen kézben tartható a klasszikusabb utakon, például különböző légzőgyakorlatok elsajátításával, meditációval, autogén tréninggel, viselkedésterápiával (ami kifejezetten hasznos, ha már pánikbetegséggé alakult a szorongás) vagy egyéb terápiás tanácsadással, de rajtad és a mindennapi tetteiden is sok múlik.

Magad vagy a változás kulcsa

A nagy egészet vizsgálva talán azt gondolod, porszem vagy a gépezetben, de pont, hogy nem. Minden szál hozzád fut ki, ezért neked kell határokat húzni. Mutatjuk egy egyszerű példán keresztül. Az egyik legnagyobb szennyező a kőolaj előállítás és a repülés mellet a ruhaipar, ez a föld édesvízkészletének 2%-át használja. (Egyetlen farmer elkészítése – most kapaszkodj meg – akár 10.000 liter vizet is igénybe vehet. Durva, igaz?) Ha hajlandó vagy nemet mondani egy rucira, mert már egyébként van hasonlód, vagy úgysem vennéd fel soha, azzal kilépsz a körforgásból és máris tettél valamit magadért és a környezetért. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy akkor ne is vásárolj ruhát, de nézd meg, milyen utat járt be az adott darab, vizsgáld meg a minőségét és a környezetre gyakorolt hatását, és tedd fel a kérdést is magadnak: szükségem van rá, ki tudom majd használni?

A klímaszorongás ellenszere a cselekvés, ami kicsiben kezdődik. Például az alábbi tettekkel:

  • Használd az 5R fogalmát: refuse, reduce, reuse, recycle, rot. Azaz amire nincs szükség, azt utasítsd el, vagy ha szükség van rá, akkor csak mértékkel vásárolj. Amit lehet, azt használj fel újra, akár új funkcióval ellátva az adott tárgyat, ha pedig valami elromlik, javíttasd meg. A szelektív gyűjtés talán a legismertebb pont, szelektáld a háztartásod hulladékát eszerint. Végül pedig komposztálj! A ShareWaste appon meg tudod nézni, hogy hol tudod a közeledben leadni a komposztálható konyhai zöldhulladékot.
5R

Illusztráció: Getty Images/MeggiSt

  • Sajátítsd el a low waste életmódot! A tudatos jelenlétnek ez a formája sokat segíthet abban, hogy úgy érezd, teszel valamit a saját és a környezeted egészségéért, óvod a bolygót és odafigyelsz a jövőre is.
  • A húsfogyasztás viszonylag nagy karbonlábnyommal jár. Nem kell teljesen lemondanod róla, de tarts legalább két húsmentes napot egy héten, ezzel sokat teszel a Földért (és az artériáidért is).
  • Főzz ahelyett, hogy rendelnél. Olcsóbb is, tovább is tart, bár tény, hogy időt kell rá szánni, de egy halom olyan recept létezik már, amit fél óra alatt össze lehet dobni. Ennyi csak belefér a napba, igaz?
  • Figyelj a szezonális gyümölcs- és zöldségkínálatra és lehetőleg termelőktől vásárolj, mert a helyi áru ökológiai lábnyoma mindig kisebb. Amit pedig lehet, azt szerzed be csomagolásmentesen.
  • Használd okosan a tudásodat! Mindegy, hogy mi a szakmád, keresd azokat a lehetőségeket, amik a legkisebb környezeti terhelést jelentik. Például fodrászként, kozmetikusként használj természetes összetevőjű kozmetikumokat, én újságíróként áramtalanítom a készülékeket, amikor éppen nem dolgozok, hogy ezzel is kevesebb energiát fogyasszak. És ennek nemcsak én örülök, hanem a pénztárcám is.
  • Ha teheted, válaszd a tömegközlekedést, vagy pattanj biciklire, ahelyett, hogy autóba ülnél.
  • Állj egy jó ügy mellé! A helyi akciókat könnyebb feltérképezni, de ha időd és motivációd engedi, nagyobb szerveződések mellé is csatlakozhatsz. Mi amondók vagyunk, hogy kezd kicsiben (például szervezz fa ültetési akciót a lakásod környékén), mert a kis eredmények újabb célokat adnak.
  • A helyi közösségi- és világszervezetek gyakran szerveznek olyan találkozókat, ahol az éghajlati válságé a főszerep. Ha látod, hogy más is foglalkozik ezzel, könnyebben leküzdhetőek az aggályaid és még hasznos tanácsokat is kaphatsz olyanoktól, akik a téma szakértői. Sőt, a neten is szerveződnek ilyen csoportok, akár hozzájuk is csatlakozhatsz. A közös gondolkodás mindig előrébb visz.

Forrás: theguardian.com, nytimes.com

Ez is a tudatosság része:

Címkék: éghajlatváltozás klímaszorongás klímaváltozás low waste életmód ökológiai lábnyom ökológiai szorongás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.