A zaklató, a szexista, az időrabló és a tolakodó: így reagáld le, ha összefutsz velük az állásinterjún

Nem, nem légből kapott állítások ezek, hanem olyan fiatal nők történetei, akik belefutottak életük legszörnyűbb rémálmába. Mivel sajnos veled is megtörténhet, felkészítünk, hogy kezeld le a szituációt!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A zaklató, a szexista, az időrabló és a tolakodó: így reagáld le, ha összefutsz velük az állásinterjún

Az elmúlt években a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy állásinterjú és állásinterjú közötti milyen óriási különbségek vannak. Volt, ahonnan reménnyel telve jöttem el, máshonnan viszont hányingerrel küszködve, mert olyannak lettem áldozata, amit maximum csak a filmekben láttam korábban. Amikor szóba került a barátnőimmel, hogy mi mindent engednek meg a munkáltatók maguknak, kiderült, hogy ők is tudnak néhány szaftos sztorival szolgálni, és úgy gondoltam, hogy ezek, némi kiegészítéssel segíthetnek, ha hasonló szituációba kerülnél. (De remélem, soha nem fogsz!)

A szexuális zaklatás új szintje 

Marketing asszisztensnek jelentkeztem egy világhírű céghez. Már amikor megérkeztem, azt hittem, rosszul látok, ugyanis egy borzasztóan lepukkant raktárépületben volt a székhelyük, de a legrosszabb még ezek után jött. A 70+-os tulajdonos köszönés nélkül csak annyit mondott, hogy nem úgy nézek ki, mint az önéletrajzom képén. Ez már elég gyanús volt, de miután beinvitált az irodájába, felajánlotta, hogy menjek át vele a szomszédos szobába, mert szerinte túl stresszes vagyok, és ő levenné ezt rólam. Amikor mondtam, hogy bocs’, de nem, hálátlannak nevezett… Azt sem tudtam, hogy pucoljak el.” – mesélte Andi, de Diának, aki rendezvényszervezőként próbált szerencsét, szintén volt egy hasonló élménye. Alig azután, hogy kijöttem az egyetemről, elkezdtem munkát keresni. Volt már egyébként tapasztalatom, mert a suli mellett is dolgoztam, szóval nem kezdőként mentem be az egyik rendezvényszervező céghez. A pasas, aki interjúztatott, hamar rátért a lényegre: valójában ő azt gondolta, hogy a személyi asszisztens feladatkörébe az is beletartozik, hogy akkor tegyek a kedvére, amikor ő úgy gondolja, ja, és elvárta volna azt is, hogy a céges utakra is elkísérjem, egyfajta escortként. Csak annyit mondtam, ki van zárva, aztán köszönés nélkül eljöttem.” 

Valószínűleg egy olyan időszakban, amikor a társadalom különösen kiélezett az ilyen helyzetekre, nem kell különösebben magyaráznunk, mit jelent a szexuális zaklatás fogalma, és mi a probléma vele. Arra viszont muszáj kitérnünk, hogy egyetlen munkaadó sem élhet vissza a helyzettel és azzal, hogy egy állásinterjún ki vagy szolgáltatva neki. Aki már itt bepróbálkozik, attól sok jóra nem számíthatsz, úgyhogy, ha egy pillanatig is felmerül a zaklatás gondolata benned, jobb, ha jegeled a dolgot a lányokhoz hasonlóan. Nem kell magyarázkodni, sem fenyegetőzni, egyszerűen elég, ha felállsz és kijelented, hogy köszönöd, de eleget láttál. 

Stop lightbox

Fotó: Getty Images/Carol Yepes

A bunkó hedonsita 

Az egyik tévécsatornához jelentkeztem hírszerkesztőnek, egy barátnőm ajánlott be, aki korábban ott dolgozott. Gondoltam, mennyire menő már a tévének dolgozni, alig vártam már a találkozót, de jött a feketeleves. A pasas, akivel beszélgettem (mert állásinterjúnak nem nevezném) végig olyan szexista beszólásokkal szórakoztatott, hogy legszívesebben behúztam volna neki egyet. Nem közeledett, meg nem is rajtam élcelődött, de a tény, hogy így beszél a többi nőről nekem nagyon nem fért bele az értékrendbe. Őszintén? Egy klasszikus s***fej volt. Ráadásul bent cigizett a lyuknyi irodájában, egyáltalán nem zavartatva magát, hogy tilos az épületben dohányozni.” – Ági 

Tudjuk, milyen az, amikor úgy érzed, hogy álmaid állása ott lebeg a színen, de ha már az interjún látod, hogy az egész visszahúzna téged, akkor jobb, ha fájó szívvel, de inkább lemondasz róla. Nyilván nem kell asztalt borítani ilyenkor, de nyugodtan mondhatod, hogy eddig és ne tovább, mert ez megalázó minden nőre nézve. Gondold el, hogy milyen lenne napi 8-10 órát egy olyan helyen tölteni, ami sehogy nem fér össze a te világoddal?! Előbb vagy utóbb úgy éreznéd, megkeseredsz benne.  

Személyiségi jogsértők 

Azt hiszem, a harmadik körös interjú volt az egy vállalatnál, amikor rájöttem, hogy nem akarom ezt az egészet. A nő, aki interjúztatott, olyan kérdéseket tett fel, hogy szingli vagyok-e, van-e saját lakásom, milyenek a vallási nézeteim, mondván, hogy kicsit jobban megismerjenek. Válaszoltam rájuk, mert nem titok a dolog, de utólag belegondolva faképnél kellett volna hagynom, hiszen még az Mt. (a Munka Törvénykönyve – a szerk.) is kimondja, hogy személyiségi jogokat sért ilyeneket kérdezni.” – Lilla 

Kérdőjelek

Fotó: Getty Images/Nora Carol Photography

Egészen pontosan az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület állásfoglalása az, amit az Mt.-ben is megtalálsz, ez pedig nem más, minthogy csak olyan kérdéseket szabad feltenni, amik a munkaviszony létesítése miatt elengedhetetlenek és indokoltak. Általánosságban viszont elmondható, hogy a nemre, faji hovatartozásra, bőrszínre, nemzetiségre, fogyatékosságra, egészségi állapotra, vallási vagy világnézeti meggyőződésre, családi állapotra, anyaságra (és szorosan idekapcsolódóan a terhességre) vagy apaságra, szexuális irányultságra, életkorra vagy akár társadalmi származásra vonatkozó kérdések nem tartoznak ebbe a kategóriába. Ilyenkor nyugodtan mondhatod azt, hogy nem szeretnél válaszolni, mert úgy érzed, hogy ezzel a személyiségi jogaid és/vagy az egyenlő bánásmódhoz való jogaid sérülnek, de ha ennek ellenére is köteleznek rá, akkor érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatóság felé jelenteni a problémát, ők foglalkoznak az ilyen esetek kivizsgálásával.

Felesleges körök 

„Egy nagy hírű hazai céghez jelentkeztem recepciósnak. Mivel nem volt még munkatapasztalatom ezen a téren, ezért úgy gondoltam, valahol nagyon is jogos, hogy állásinterjúra hívnak, még azzal együtt is, hogy úgy ajánlottak be rokon lévén személyesen a tulajnak, nem is volt meghirdetve az állás. Az első beszélgetést egy második követte, aztán egy harmadik, majd egy negyedik… más-más emberekkel. Végül felvettek, de nemet mondtam. A mai napig nem értem, hogyha nem volt más versenyző, és egyébként első körben a vezetővel találkoztam, minek kellett még három másik alkalommal bizonyítanom, hogy fel tudom venni a telefont, be tudok rendelni mindent, ami elfogyott, és igen, meg tudom jegyezni, hogy a főnök minden reggel ugyanúgy kéri a kávéját. Ezt az egészet borzasztóan megalázónak találtam, nem azért, mert diplomás lennék és derogálna elvégezni ezeket, hanem magát a tényt, hogy négy alkalommal úgy méregettek, mint egy vágóhídra küldött hízós kocát.” – Szilvi 

Homokóra

Fotó: Getty Images/Westend61

Oké, arra vonatkozólag nincs semmilyen szabály, hogy egy állásinterjú milyen hosszan húzódhat el, de tény, hogy azért átlagosan két-három kör alatt (főleg, ha azok mind személyesek, és nem próbamunkával számolódnak – de egyébként még azzal együtt is) általában lezárulnak. Nyilván vannak kivételek ott, ahol mondjuk több esélyes befutó is van és nehezen tudnak dönteni, de alapból van ennek egy íratlan kerete, hiszen a cégnek is időkiesés, ha újra és újra le kell szervezni a találkozókat. Szóval, ha túl sokáig húzzák az agyad, az azért elég gyanús. Nem mellesleg a felvételi során el szokták mondani, hogy mire számíthatsz, mennyi idő a kiválasztás folyamata, de ha ezt elfelejtik, akár te is megkérdezheted, rögtön az elején, hiszen így tiszta a dolog.

Ha épp nem keresel állást, de szükséged lenne némi útmutatásra:

Címkék: állásinterjú kínos szituáció munka munka törvénykönyve reagálás személyiségi jogok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.