Egy hete Viszkok Fruzsi könyve alapján teszem rendbe az életem, és jövök néhány tanulsággal

Amikor a többiek Marie Kondo sorában álltak, én valószínűleg Marvel-filmeket néztem vagy Harry Pottert olvastam. Most viszont úgy döntöttem, rendet teszek az életemben, ehhez pedig Viszkok Fruzsi könyvét használom sorvezetőként.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egy hete Viszkok Fruzsi könyve alapján teszem rendbe az életem, és jövök néhány tanulsággal

A nyári szabit ezerféleképpen felhasználhatjuk. Ledarálhatjuk a kedvenc sorozatunkat, lóghatunk a barátainkkal, megtanulhatunk supozni, vagy határozhatunk úgy is, hogy újraírjuk kicsit a saját rendszerünket. Én úgy döntöttem, két supozás között elolvasom Viszkok Fruzsi Tedd rendbe az életed! című könyvét, ami pont erről szól: hogyan teremthetünk rendet a fizikai környezetünkben, ez milyen hatással lesz ránk mentálisan, és megfelelő tervezéssel, időrabló szokások elhagyásával, plusz egy jó rutin kialakításával hogyan válhatunk hatékonnyá az életünkben. Az egyenlet végén egy olyan otthon áll, ahol mindennek helye van, és egy olyan nap, amiben mindenre van időm. A munkám mellett magamra, a kapcsolataimra, az otthonomra, és a hosszútávú céljaimra is. Még javában benne vagyok a folyamatban, de már most bőven van elég mintám ahhoz, hogy megosszam veled, mit tanultam a Fruzsi által javasolt módszerekből, melyeket a napokban volt szerencsém személyesen is átbeszélni vele.

Tologatunk vs. döntéseket hozunk

Gyűjtögető típus vagyok, erősen romantikus vonásokkal, minden tárgyban történetet látó – na nem amolyan TLC-féle szökevény, de határozottan a spektrumon mozgok. Nagyon hamar világossá vált a könyv olvasásakor, hogy a dolgok tologatása és egy látszólagos rend nem vezet messzire. Valódi döntéseket kell hoznom, be kell néznem a szekrények mélyére, és minden egyes tárgynál feltenni a kérdést: szükségem van rá vagy sem? Szeretem vagy csak szerettem? Előre visz vagy hátráltat? Az életem szerves része vagy csak lóg a levegőben?

Amíg nem szabadul fel elég tér, hogy mindennek saját helye legyen, addig valójában nem értünk el igazi változást.

Egyetlen napot adtam a ruhatáram selejtezésére és rendszerezésére, ám ami elsőre olyan egyszerűnek tűnt – addigra jól felszívtam magam a könyv olvasásával –, az a valóságban FÉLELMETES volt. Fruzsi tanácsára az összes ruhámat kiterítettem a lakás egy fix pontján, és már bőven elég nagy kupac gyűlt össze, amikor még mindig hatalmas Ikea zsákokban hordtam az ezer éve nem látott és nem hordott ruháimat. A kutyák kimenekültek a nappaliból a kupac láttán, én pedig belevágtam a szelektálásba. Volt megtartom, elajándékozom, és kidobom kupac. Táskák, vállfák, vákuumzsákok (alaposan felfegyverkeztem) szisztematikusan rendezve, de még mindig őskáosznak tűnt az egész. Egyszerűbbnek láttam, ha felgyújtom az egészet (utólag kiderült, a férjem pont ezt gondolta), mint a végére érni a hol egyszerűbb, hol egészen fájdalmas döntések sorozatának.

pakolás

Fotó: Getty Images / Kostikova

Míg el nem kapott a flow. Végre kellően eltávolodtam a tárgyaktól ahhoz, hogy egy pulóverben ne azt az időszakot lássam, amikor egyetemistaként megállíthatatlannak éreztem magam, vagy ne egy randi jusson eszembe. Tisztulni kezdett a kép. Tudtam, hogy mire lemegy a nap, minden ruhának helye lesz. A kupacok mérete elég izgalmasan alakult a szelektálás végén: na nem a legkisebb, kidobásra ítélt, szakadt és elnyűtt cuccokról beszélek, hanem a méretben azt követő halomról. Arról, amit megtartottam. Meglepően kevés darabra van igazán szükségem, a ruháim többségét pedig (ez 7 zsákot jelent) elajándékozom és családsegítő szervezetnek adom. Hogy fárasztó-e volt a folyamat? Elképesztően. Hogy legalább ennyire hatott felszabadítóan? De még mennyire!

„Először félünk, mert úgy érezzük, hogy esetleg olyan tárgy is kikerül az életünkből, ami hiányozni fog, és megbánjuk.” – magyarázza Fruzsi a beszélgetésünkkor, miért is olyan nehéz lépés a szelektálás.

Pakolás

Fotó: Kostikova

„Csak akkor jövünk rá, hogy mindez milyen szintű megkönnyebbülést jelent az életünkben, amikor felszámoljuk az első gócpontot. Minden egyes döntés, amit egy tárgy esetében meghozunk, az gyakorlatilag egy sikerélmény és bizonyíték arra, hogy kezünkbe vettük az életünk irányítását, hogy tudatosan alakítjuk a környezetünket.”

Ehhez persze az is fontos, hogy távolságot tartsunk érzelmileg a selejtezésre váró dolgoktól. „Segít, ha egy idegen szemével nézzük a tárgyakat. Ne úgy tekints mondjuk egy füzetre, hogy az a tiéd, mert így máris beugrik az az egymillió emlék: hol vetted, milyen vágyaid voltak vele, amit aztán nem valósítottál meg. Nézz rá úgy, mint egy füzetre, ami 5 éve megvan, és egyszer sem használtad.” – szögezi le Fruzsi. „Miután kellően eltávolodtál érzelmileg, és szimpla tárgyként tudod szemlélni, tedd fel a kérdést: van helye az életedben funkcionálisan és fizikailag? Van szerepe? El tudod helyezni? Ha egy kallódó tárgyról van szó, az már eleve azt feltételezi, hogy nem is olyan fontos – hiszen, ha az lenne, már tudtál volna helyet rendelni neki a lakásban.”

Mindig kell egy terv – és egy hely

Ritkán pörgök a konyhában, akkor sem követek receptet, amolyan igazi „nekem ne mondja meg senki” típusú hippi vagyok. A hangsúly a hippin van, aki megy a feje, az illatok, meg ízek után, de nem feltétlenül él azzal, amije épp van. Úgy döntöttem, követem Fruzsi módszerét, és a 3 napos hétvége menütervezését azzal kezdem, hogy belenézek a hűtőbe és a fagyasztóba, hogy a meglévő hozzávalók alapján álmodjam meg a menüt. Ami hiányzott, arról listát írtam, hogy még aznap, időben beszerezzük.

ételek

Fotó: Enrique Díaz / 7cero

Volt tehát egy pontos képem a levestől a desszertig, egy szigorú listám, ami alapján bevásárolhatunk, és egy vaskos, meglehetősen friss tapasztalatom arról, mennyi időt és energiát vesz el a felesleges dolgoktól való megszabadulás.

És ennél nem is kell több, hogy egy impulzusvásárló felnőjön, és ne azt lássa egy szupermarketben szlalomozva, mi mindenre van szüksége, hanem hogy mi mindenre nincs.

Mióta azon dolgozom – gyakorlatilag a saját életem mellékállásában –, hogy mindennek helye legyen, mielőtt tényleg leemelek valamit a polcról és beleteszem a kosaramba, felteszem a kérdést: hol fogom tartani? Ha nem tudom a választ, már le is pattanok az eleve kallódásra ítélt dologról.

Az elveszett idő nyomában

A könyv időrabló szokásokról szóló fejezete olyan volt számomra, mint valami gótikus horror, ahol minden egyes kísértet létezését elismertem, hogy el tudjam engedni. A közösségi médiától kezdve a halogatáson át a feladatok párhuzamos elvégzéséig minden ismerős volt – de a legnagyobb mumus nyilvánvalóan a halogatás.

Nálam sosem az a kiindulás, hogy nincs kedvem az adott dologhoz, hanem olyan jól akarom elvégezni, hogy inkább hozzá sem kezdek, elkerülve – vagy legalábbis eltolva – a hibázás lehetőségét. Esetleg azt gondolom, holnap több időm és energiám lesz rá, mert sokkal több időt és energiát feltételez a feladat, mint ami az adott pillanatban rendelkezésemre áll. Minél több halogatott dolog halmozódik fel, annál több mentális energia ég el a nyomasztó érzés miatt.

Fruzsi szerint a pomodoro technika az egyik legjobb módszer a halogatás felszámolására, neki ez a személyes kedvence. „Alapvetően nagyon jó a munkamorálom, de bizonyos dolgokat én is hajlamos vagyok halogatni. Ezekre csak ezzel a módszerrel tudom magam rávenni – a lényege, hogy 20-25 perces időintervallumokat tartok a munkában 5 perces szünettel. Ez az időmennyiség nem sok, pont ezért motivál, hogy gyorsan túlesek a dolgon, ami segít, hogy végre elkezdjem az adott tevékenységet.” – magyarázza Fruzsi, aki szereti alkalmazással mérni, hány pomodórót sikerült teljesítenie az adott napon.

Lista

Fotó: Emilija Manevska

A promodoróval nem sikerült megbarátkoznom, ehelyett elosztottam a hétre a feltorlódott feladatokat, és érzelmileg kellően eltávolodva (pont úgy, ahogy a tárgyak szelektálásánál) egyszerűen belevágtam, és csináltam a legjobb tudásom szerint.

Hogy az időrabló szokásokról milyen nehéz lejönni, azt a hatékonyságban feketeöves Fruzsi is érzi a mai napig. „Elég jó módszer volt, hogy erre jájöjjek, amikor percről percre leírtam, hogy mivel is telik egy napom pontosan. Hiába gondoltam azt, hogy az Instagram megnyitása és átgörgetése 10 másodperc, valójában sosem ennyi volt, és amikor nap végén láttam, mire mennyi időm ment el, az nagyon megdöbbentő volt.” – tudtam meg Fruzsitól, akinek az időrabló szokások közül még mindig a közösségi média a legnagyobb mumus. „Nagyon leszűkítettem azoknak a számát, akiket követek. Mégis sokszor azon kapom magam, hogy két tevékenység között az a kikapcsolódás, hogy a Facebookot vagy az Instagramot pörgetem anélkül, hogy bármit is felfognék az egészből. Valószínűleg jobban kikapcsolna egy tea és egy kis semmittevés, mint az, ha pihenés címszó alatt túlstimulálom az agyamat. Ilyenkor próbálok tudatos lenni és megkérdezem magamtól, van-e értelme az adott dolognak, fel tudok-e idézni bármit is, amit láttam, és volt-e közte bármi is, ami hasznos.”  

Amikor rájössz, hogy a nap 24 órából áll

A „nézzük meg percről percre” megoldást én is kipróbáltam, terv (milyen feladatra mennyit szánok) és megvalósítás (mivel mennyi idő alatt végzek a gyakorlatban) szintjén is, ami alaposan átírta a napi feladataim tervezését. Így nem csak azt tudtam lekövetni, hol csúsztam meg és hol nyertem időt, de azt is, hogy egy adott feladatnál mennyi időre van szükségem reálisan. (Az időintervallumos módszer Fruzsi szerint szintén tökéletes halogatóknak.)

Óra

Fotó: Getty Images / Fiordaliso

Amikor először rendeltem időt a napi feladatokhoz, nem 8 óra jött ki, de nem is 10. Rájöttem, hogy kőkeményen túltervezem a napomat, így egyfelől lenullázom a tartalék energiáimat, és a jóleső „mindennel végeztem” érzést sem tudom megadni magamnak, mert mindig arra fogok figyelni, amit nem sikerült elvégeznem. Nem lehet minden egyes nap 150 százalékon teljesíteni anélkül, hogy a másnapi teljesítményed be ne zuhanna, ami újabb kudarcélmény, és ezt Fruzsi is megerősíti beszélgetésünkkor. „Maxon lehet pörögni egy-egy kimagasló időszakban, de ha veszel egy átlagot, valószínűleg alacsonyabb szintet érsz el, mintha mérsékeltebben, de fixen teljesítenél állandóan. Ez nekem is óriási tanulság volt. Mindig mindent azonnal akartam, és még azon felül is eredményekre vágytam, de rá kellett jönnöm, hogy ez felesleges.” – meséli a saját példájáról Fruzsi.

Használati utasítás az igazán nagy célokhoz

Volt egy pont a könyv olvasásakor, amikor hangosan felnevettem, és kerestem a kamerát. Arról szólt, hogy hiába veszed meg a legszebb jegyzetfüzetet, hogy kidolgozd benne a könyved részleteit, magától nem készül el. A helyzet azért volt nagyon vicces, mert három tökéletesen egyforma, türkiz jegyzetfüzet várta mellettem, hogy kidolgozzam benne végre a regényem háttérvilágát. „Bármilyen célod is van, bontsd részlépésekre, és kérdezd meg magadtól, mi az, amit már most meg tudsz valósítani ezek közül. Az első lépés adott, és ha azt megléped, görgeti maga előtt az utat. Nagyon fontos, hogy soha nem kell látnunk a teljes folyamatot, mindig csak a következő lépéssel kell tisztában lennünk. Kezdj el rajta dolgozni, az majd meghozza a saját útját.”

Ha a nagy célod esetleg olyan extra – de még reális – hogy te sem hiszel benne, jöhet a pitch prezi. Tudod, egy olyan, amivel a főnöködet vagy egy befektetőt győznél meg róla, igenis van értelme a dolognak. Csak itt életed legfontosabb főnökét és befektetőjét kell meggyőznöd, van értelme időt és energiát tenni egy cél megvalósításába: saját magadat. Egyelőre lefoglal a gócpontok felszámolása, és az új rutinom tökéletesítése, de már tisztán látom, ahogy egy délutáni kávét kortyolgatva prezizek magamnak a regényemről, és a tervem szerint ősszel már a jegyzetfüzetem sem lesz üres. Bármi is legyen a célod, előbb meg kell mutatnod magadnak, hogy képes vagy változást elérni. Nálam egy könyvvel és néhány vákuumzsákkal kezdődött. És nálad?

Szereted igazán mélyen beleásni magad egy témába?

Címkék: ezt bookold hatékonyság időrabló szokások kipróbáltuk könyv marie kondo rend rendszerezés takarítás tedd rendbe az életed viszkok fruzsi

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.