Megszöknél a valóság elől? Előbb nézd meg, hová is vezet az eszképizmus

Az eszképizmus olyan, mint egy fegyver: ha rossz kezekbe kerül, szörnyű dolgokra képes, de ha jó célra használod, akkor az egyik legjobb stresszoldó technika lehet.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Megszöknél a valóság elől? Előbb nézd meg, hová is vezet az eszképizmus

Egész héten visszaszámolsz, mint a gyerekek karácsonykor: már csak egy nap és itt a hétvége. Tele tervekkel, végtelennek tűnő idővel, de mire felocsúdsz, vasárnap este van, és csak annyira emlékszel, hogy az egész hétvégét a kanapén fekve töltötted, zombiként bámulva a képernyőt, a kedvenc sorozatoddal a főszerepben. Ismerősen hangzik? Akkor üdvözlünk az eszképizmus világában! 

Menekülés a valóság elől 

A fenti példa csak egy kiragadott szelete az eszképizmusnak, de talán ezen keresztül érthető meg a legjobban, hogy a jelenség mit is takar pontosan: menekülést, elterelést, kiszakadást a mindennapi élet kellemetlen, vagy unalmas történéseiből a képzeleten vagy szórakozáson keresztül. Kicsit olyan ez, mint egyfajta elvonulás egy mindenmentes világba, ahol nincsenek sem határidők, sem munka, sem magánéleti problémák. Van viszont minden más, ami a realitásból hiányzik. 

Ne hidd, hogy ez új jelenség lenne, más-más formában, de mindig is létezett – gondolj csak azokra, akik mondjuk az evésbe fojtják a bánatukat, örömüket, idegességüket, vagy az alkoholfüggőkre –, viszont kétségtelen, hogy a digitalizációval párhuzamosan sokkal inkább előtérbe került és új formákat öltött. Túl sok az inger, még több az elvárás, és ott az a tökéletes világ, amit az internet kegyetlenül az arcunkba tol, de a nap változatlanul 24 órából áll, a követelményeknek pedig nem könnyű, sőt, mondhatni lehetetlen megfelelni. Nem véletlen, hogy egy idő után mindenki besokall és azt mondja: köszönöm, elég volt! 

Ezzel semmi probléma nincs addig, amíg egy felszabadító stresszlevezetési eszközként tekintesz rá (erről majd később), de radikális esetben sajnos ugyanúgy függőséget okozhat, mint a drogok. Egy norvég pszichológus, Frode Stenseng volt az, aki elsőként megfogalmazta, hogy az eszképizmusnak két formája létezik: az önelnyomás és az önkiterjesztés. Míg az előbbi a kellemetlen gondolatokból, érzésekből fakad és kizárólag az elzárkózást táplálja, addig az utóbbit a pozitív tapasztalatszerzés felett érzett öröm motiválja. Stenseng szerint az aktuális élethelyzet befolyásolja, hogy éppen milyen minőségben tudod a jelenséget megélni, és épp ezért nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy menekülni jó vagy jó rossz dolog. Egy biztos csak, hogy a menekülés minden esetben hamis komfortérzetet nyújt, ezért olyan nehéz szabadulni belőle. 

Lány átjáróban mászik

Fotó: Getty Images/Klaus Vedfelt

Fogalmazd meg az okokat 

Tedd fel magadnak a kérdést, mi elől menekülsz? Miért akarod elkerülni? Fájdalmat okoz, félelmet kelt, összezavar? Ha tudod a választ, egy picit máris közelebb kerülsz ahhoz, hogy a rossz menekülési mintát helyes mederbe tereld. A szakértők abban egyetértenek, hogy a legtöbb esetben az eszképizmust valamilyen sokkoló, váratlan fordulat okozza. A munkahely elvesztése, szakítás, válás, haláleset, tehát minden olyan dolog, ami alapjaiban változtatja meg a világodat. Hangsúlyozzuk, ezt meg kell élni, teret kell neki adni, ugyanis ekkor lehet a legjobban megfogalmazni az új célokat. Ez abban az esetben is igaz, ha unalom szüli a jelenséget. Kilátások, tervek nélkül tényleg elég egysíkú minden, muszáj, hogy legyenek kapaszkodók, amik segítenek kimászni ebből a helyzetből. Nem elég azonban megfogalmazni ezeket, muszáj cselekedni! 

1. lépés: Légy őszinte magaddal! 

Ne érezd magad amiatt rosszul, ha legszívesebben elmenekülnél egy probléma elől, ez ösztönös reakció. Viszont ne felejtsd el, hogy csak a fájdalom révén lehet növekedni, ha mindig megfutamodsz, újra és újra visszakerülsz ugyanoda. 

2. lépés: Tervezz és csináld! 

Igen, az, hogy kilábalj erőfeszítést igényel, de minél mélyebbre merülsz, annál többet fog kivenni belőled. Szóval tudatosan, apró lépésenként haladva tervezd meg a végső célt. Ehhez egyébként sokat segíthet, ha készítesz magadnak egy listát azokról a dolgokról, amik visszaterelnek a valóságba. Például a házimunka, a család és a barátok, a négylábú kedvencek. Amikor úgy érzed, kezded elveszíteni a való világhoz való kötődésedet, egyszerűen csak kapd elő a listát és próbálj meg egy dolgot megvalósítani róla. Lehet ez bármilyen apróság, a célja az, hogy visszahozzon a realitás talajára. 

3. lépés: Tanulj önmagadtól!

Nem minden lépésed lesz sikeres, de ezekből szuperül lehet tanulni. Vond le a következtetést, hogy legközelebb ugyanezeket a köröket már ne kelljen lefutnod. 

Ha már csinálod, csináld jól 

Alapvetően, ha úgy tekintesz az eszképizmusra, mint egy kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez szükséges tényezőre, akkor akár meríthetsz is belőle. A slow life mozgalom is támogatja ezt, hiszen a meditálás is egyfajta kiszakadást jelent, akárcsak az olvasás, a festés, a sétálás, a zenehallgatásról már nem is beszélve. Ezek az apró örömbonbonok a már emlegetett pozitív tapasztalatszerzést gyarapítják, és szuper alternatívák arra, ha szeretnéd magad ideig-óráig egy másik dimenzióba helyezni, de éles határt kell neki szabni. Mint minden más az életben, ez is a mértékletességen múlik, a helyes arányok eltalálásán. Az, ha olvasol reggel és este 1-1 órát, vagy amíg beérsz a melóba, nem gond. De ha minden barátokat, családot, háztartást és munkát hanyagolsz miatta, az nem opció.

Amikor úgy döntesz, most picit bezárod a valóságot, akkor fogalmazd meg, miért. Például, elmegyek futni, hogy kiszellőztessem a fejem, megnézek egy részt a kedvenc sorozatomból, mert szükségem van a nevetésre. Ha menekülés úgy jelenik meg az életben, mint keretek közé zárt kikapcsolódási lehetőség, akkor akár a mindennapok egyik legjobb stresszoldójává is válhat. 

Tereld irányba az életedet:

Címkék: eszképizmus félelem menekülés a valóságból stresszoldás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

5 szempont, amit mindenképpen vegyél figyelembe, amikor felújítod az otthonod

5 szempont, amit mindenképpen vegyél figyelembe, amikor felújítod az otthonod

Szeretnéd otthonod környezettudatossá varázsolni úgy, hogy lehetőleg nem kell hozzá bankot robbantanod? Ha fogalmad sincs, hogyan is fogj hozzá, van néhány tippünk!

5 kihagyhatatlan film vasárnap estére

Sajnos már nincs sok ebből a hétvégéből, ezért azt ajánljuk használd ki, pihenj rá a hétfőre egy szuper filmmel!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!