10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Hogy mire képes egy női kabát? Bármire! Karl Lagerfeld például díjat nyert a saját tervezésével 1955-ben, ami egészen a Balmain divatházig repítette. És mivel kifejezetten szeretett mozgásban maradni, meg sem állt addig, míg ki nem pipálhatta a karrier-bakancslistájáról a Valentinót, a Fendit, hogy végül a Chanel kreatív igazgatójaként új életet leheljen a márkába. Az ő irányítása alatt úgy maradt meghatározó a luxus, hogy közben kiskaput nyitott a kevésbé kiváltságosoknak is: Chanel körömlakkok és parfümök váltak elérhetővé, az új irány pedig működött, a divatház 10 milliárd dollárt söpört be – évente. Anélkül, hogy túldimenzionálnánk Karl Lagerfeldet – diétatippet nem adnánk tőle, ahhoz túlságosan is szigorú volt ezen a téren –, összegyűjtöttünk pár olyan leckét, amit tényleg érdemes megfogadnod tőle.

1. Ha csinálsz valamit, csináld bátran

Lagerfeld 1982-ben került a Chanel élére, ami inkább tűnt akkor komoly kihívásnak, amibe csúnyán belebukhat az ember, mint egy önmagát különösebb erőfeszítés nélkül működtető trónnak. Ebben az időben az alapító Coco Chanel már jó ideje nem élt, és sokan úgy tekintettek a Chanelre, mint valami luxusóriás széteső darabjaira. Karl Lagerfeld egyik kollégája például kifejezetten le akarta beszélni róla a tervezőt, hogy a Chanel élére álljon, mivel szerinte csúnyán eljárt felette az idő. Lagerfeld viszont köszönte, elfogadta a kihívást, és úgy terelte új irányba a divatházat, hogy közben folyamatosan visszatért annak gyökereihez.

2. Ne akarj megfelelni, és ne engedd, hogy akármi hasson rád

Gondolkodtál már azon, vajon hogyan volt rá képes a Chanel, hogy a mai napig maradjon meghatározó? A válasz egyszerű. Túl erős identitástudata van ahhoz, hogy csak úgy felkavarják a trendek. Lagerfeld nem akart megfelelni a divatipar elvárásainak, ellenállt mindennek, ami szíve szerint negyedévente borította volna mindazt, amit a divatról gondolunk. Úgy védte a Chanel időtlen divatstratégiáját, hogy nem akart minden trendnek, és ezzel együtt minden vásárlónak megfelelni. Amiben azért van valami nagyon felszabadító, nem?

Karl Lagerfeld

Fotó: Getty Images / Bertrand Rindoff Petroff

3. Nem baj, ha máshogy gondolkodsz

Nehezen szakadsz el a megszokott dolgoktól, nem szívesen térsz le az útról mondjuk egy munkahelyi ötleteléskor, és inkább követed az addigi irányt? Kétségtelenül egyszerűbb és biztonságosabb – de egyhangúbb is. Nézd meg Karl Lagerfeldet, aki 2004-ben rábólintott egy H&M-mel való egyszeri közös kollekcióra. Körülötte mindenki, még a kommunikációs igazgató is zsigerből azt gondolta, hogy Karl, aki mindig is gyűlölte az olcsó dolgokat, szóra sem méltat egy fast fashion üzletláncot, de végül nem így lett. És amikor állítólag egy alacsony, zömök férfi egy zsúfolt étterem előtt kérte ezért számon, miszerint „de hát olcsó”, akkor Lagerfeld egyszerűen azt válaszolta: „Ha olcsó vagy, semmi sem segít.” A spektrum két végén mozgó divatóriás, a Chanel és a H&M közös kollekciója végül akkorát szólt, hogy percek alatt elkapkodták. Ha nincs kockázat, hangos győzelem sincs.

4. Lapozz tovább, hogy előre juss

Lehet, hogy a csoki a legolcsóbb terápia, viszont utólag nem leszel érte hálás. Az olvasástól sokkal többet kapsz, és ezt Karl Lagerfeld is pontosan így gondolta. „A könyv olyan, mint egy keménykötésű gyógyszer, amit nem lehet túladagolni. A könyvek boldog áldozata vagyok.” Szóval olvass, mert bizonyítottan oldja a stresszt, empatikusabb és jobb elemző leszel tőle – ha nincs ötleted, hol kezdd, fusd át a nagy szeptemberi könyves listánkat.

5. Nem az agyalás visz előre

Megvan az az érzés, amikor bizonyos dolgok közül szeretnél választani, viszont elveszel a részletekben, döntésképtelen vagy és szinte hátrafelé haladsz? Karl nem hitt az agyalásban, vagy a túlzott befelé fordulásban: „Figyeld a világot, és a megvilágosodás majd jön magától. Ez nem egy olyan valami, amit magadban kell keresned. Maradj mozgásban” – nyilatkozta Laura Brown újságírónak évekkel ezelőtt.

Karl Lagerfeld

Fotó: Getty Images / Pascal Le Segretain

6. A titkos módszer, hogy soha többé ne akadj el

„Ha soha nem hagyod abba a munkát, akkor soha nem akad el a kreativitásod” – válaszolta arra a kérdésre, mit tanácsol arra az esetre, ha valakinek kifullad a kreatív énje. „Érdeklődnöd kell a munkád iránt, és nem szabad azt gondolnod, hogy túl jó vagy.” De nem csak az alkotói válság kerülte el jó messziről, hanem a stressz is. „Nem veszem magam annyira komolyan, hogy stresszes legyek.” – válaszolta lazán, amikor egy újabb életvezetési kérdéssel találták meg.

7. Hatások jönnek mennek, de végül te döntesz

Amikor arról faggatták Karlt, mégis hogyan érdemes öltöznie egy nőnek a következő szezonban, a válaszában tökéletesen benne volt, hogyan gondolkodik a divatról. Hát semmi esetre sem úgy, mint valami diktatórikus rendszerről, ami megmondja, mit csinálj. Ahogy Karl sem akart dönteni vagy érezni a nők helyett. „Minden nőnek saját stílusának kell lennie. Tudnia kell, mit szeret. Nem hiszem, hogy ezt én alapoznám meg.”

8. Jó, ha van pénzed, de nem ez a boldogulásod kulcsa

Tudjuk, hogy furcsa pont az ő szájából hallani, aki a luxus két lábon járó jelképe volt, de Karl Lagerfeld szerint nem kell ahhoz milliót érő ruhákba bújnod, hogy millió dolláros bébinek érezd magad. „Soha ne használd az olcsó szót. Ma már kevésbé drága ruhában is tűnhet valaki elegánsnak. Minden szinten jó ruhatervezés folyik. Pólóban és famerben is lehetsz a világ legsikkesebb embere – ez a dolog rajtad múlik.” – magyarázta, ugyanakkor szerinte a méregdrága dizájner ruhák sem úgy hatnak az ember önbizalmára, mint a világ legerősebb patrónusa. „Legyél büszke magadra, de ne csak azért, mert drága ruhát viselsz. Igen, csodásak, de sok ember nélküle is boldog. (…) Te jössz először, és csak utána a ruhád. Találj ki új kombinációkat a már meglévő darabokból, és játssz velük. Rögtönözz. Legyél kreatívabb. Nem azért, mert muszáj, hanem mert ezt akarod.”

Karl Lagerfeld

Fotó: Getty Images / Pascal Le Segretain

9. A divat sokkal több annál, mint hogy jól nézel ki

Egy megfelelő ruha tökéletes társ lesz abban, hogy megkapj egy melót, elvarázsolj egy pasit, de sokkal többet is elérhetsz velük. Karl szerint tökéletesen alkalmas arra, hogy magadon viseld a nézeteidet, a véleményedet és a világról alkotott képedet. „A divat egy olyan nyelv, ami ruhát alkot a valóság értelmezésére.” Meredek példa, de gondolj csak Viktor & Rolf „Nem vagyok szégyenlős csak nem bírlak” típusú feliratokkal pimpelt Haute Couture kollekciójára, amit különböző mémek inspiráltak.

10. Mese a magas sarkúról, aminek valójában semmi értelme nincs

Ami egy modellnek kötelező munkakellék (LÁSD: magas sarkú), az a kifutón kívül teljesen felesleges Karl Lagerfeld szerint, aki egyszer elárulta, hogy csak a modellek viselnek befejezetlen prototípusokat a bemutatókon, és ami eljut az üzletek polcaira, az valamivel biztonságosabb és kevésbé magas verzió. És különben is, Karl szerint nem kell túl magasra törnöd ahhoz, hogy jól nézz ki. „Ha alacsony vagy, akkor csak aránytalannak tűnsz tőle. A magas sarkú valójában a magas lányoknak áll jól, de a férfiak utálnak óriások mellett sétálni.”

Forrás: harpersbazaar.com, wwd.com, verbbrands.com

Van időd egy-egy hosszabb, de nagyon érdekes cikkre?

Címkék: 88 éve született bölcsességek chanel divat Karl Lagerfeld lecke születésnap tervező

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

Te melyik személyiségtípusba tartozol, ha konfrontációról van szó? Most végre kiderül!

A ritka kivételeket leszámítva a legtöbben nem szeretnek olyan helyzetbe kerülni, ahol a konfrontáció bármilyen formája is felmerül. Pedig sokat tanulhatsz belőle, sőt, ez a skill tökéletesen fejleszthető, szóval ne parázz tőle.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Ők voltak a TikTok és az Insta legnagyobb reménységei, mégis tragédiával végződött a sztorijuk

Közülük kerülhetett volna ki a következő Charli D'Amelio, akit több száz millióan követnek a TikTokon, ám a történetük tragikusan korán véget ért.

Filmek, amik tökéletes lezárásai lesznek a hétnek

Húzós a szeptember és szeretnél egy kicsit megpihenni? Akkor kuckózz be a kanapéra és válassz egy jó filmet estére!

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.

Brad Pitt semmibe vette Angelina Jolie kérését

A színésznő egy nagyon fontos dologra kérte Brad Pittet, de ő figyelemre sem méltatta a kérést.