Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Vannak számok, amiknek a dallamát a szerzőjük egyenesen megálmodják (nem vicc: Paul McCartney így írta például a Let It Be-t), és aztán vannak azok, amiket legalább ilyen eredetinek hiszünk, pedig valójában nem kicsit hajaznak más dalokra. Nem, most nem a remixekről vagy a feldolgozásokról beszélünk, hanem az úgynevezett samplingről. Vagyis azt a megoldást, amikor egy zenész egy korábbi felvétel ritmusát/dallamát/szövegét/konkrét részleteit használja fel a magáéhoz. Ezeket nem könnyű kiszúrni, így simán ellehetünk abban a hitben, hogy egy totál egyedi dalt hallgatunk. Az alábbi slágereknek minket sikerült elég sokáig átverniük, de most kinyomoztuk, tényleg olyan megismételhetetlenek-e.

Ed Sheeran – Shape of You

eredeti: TLC – No Scrubs

Az a szöveg, amit 2017 nyarán az unalomig ismételtek, így még ha akartál volna sem tudtál volna szabadulni a füledbe mászott dallamától valójában nem Ed Sheerantől származik. Ha figyelmesen meghallgatod ugyanis, akkor a TLC No Scrubs című számát idézi – kizárólag az, ahogy a szöveget éneklik. Ezen kívül ugyan gyakorlatilag semmi más nem hasonlít, de azért ez is elég ahhoz, hogy ne hívhassuk egyedülállónak.

Dua Lipa – Break My Heart

eredeti: INXS – Need You Tonight

Dua Lipa a gitáros refrénjének dallamait egyértelműen az INXS Need You Tonight zenéjének alapjaiból nyúlta. Utóbbinak már az intrójában is feltűnik az a hangzás, ami minden „beat drop” után felhangzik (kicsit persze áthangszerelve) a Break My Heartban.

Machine Gun Kelly, Camila Cabello – Bad Things

eredeti: Fastball – Out of My Head

Camila és Machine Gun Kelly egy az egyben átemeltek szövegrészleteket az 1998-as Out of My Head című számból, aminek ráadásul a dallamán sem nagyon változtattak. A hasonlóság nem olyan szembetűnő, mégis simán megfelel a sampling gyakorlatának.

Kanye West ft. Jamie Foxx – Gold Digger

eredeti: Ray Charles – I Got a Woman

Oké, ezt most nagyon könnyű lesz kiszúrni. Minden, amit Jamie Foxx énekel ugyanis Ray Charles I Got a Woman című számából származik. Ezt persze nem is titkolták: Jamie direkt igyekezett úgy előadni a maga részét, hogy a lehető legjobban hasonlítson Charlesra, miután Oscar-díjat is kapott az énekes megformálásáért a róla szóló filmben. Kanye és Jamie azonban pont a visszájára fordították a rész üzenetét: míg Charles eredetijében a nő ad neki pénzt, addig a Gold Digger egy aranyásóról szól, akinek a férfi pénze kell. Nem kicsit szexista, de a sampling tagadhatatlan.

Shakira – Hips Don’t Lie

 

eredeti: Jerry Rivera – Amores Como El Nuestro

Még egy szuperkönnyű feladat: egyszerűen csak el kell indítanod a két dalt, hogy instant rájöjj az egyezésre. Bizony, Jerry Rivera és Shakira száma totálisan különbözik egymástól egyetlen aprócska részeletet kivéve. Pakkra pontosan ugyanaz az intrójuk.

Olivia Rodrigo – Good 4 U

eredeti: Paramore – Misery Business

A legújabb kedvenc énekesnőd, Olivia Rodrigo nemrég egy szerzői jogi botrányba keveredett a TikTokon végtelenszer hallott Good 4 u refrénje miatt. Merthogy a dallama kísértetiesen hasonlít a Paramore Misery Businessének a refrénjére, a sampling pedig nem működik anélkül, hogy engedélyt ne kérnénk az eredeti előadóktól. A dolog végül megoldódott, a Good 4 u-n most már fel van tűntetve a Paramore is szerzőként.

Halld meg, mi áll valójában a slágerek hátterében:

Még több

Te Te Te