22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Nincs mit kozmetikázni a tényeken: a bolygónk rettenetes állapotban van. Az időjárási viszontagságok, a járványok, az erdőtüzek, mind-mind azt bizonyítják, hogy sajnos teljes mértékben kizsákmányoltuk a Földet. Valerie Masson-Delmotte, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkacsoportjának társelnöke alig egy hónapja jelentette be, hogy túljutottunk azon a ponton, amikor a változás még visszafordítható lenne. Egy lehetőség maradt: hogy visszaszorítsuk a szén-dioxid és metán kibocsátást, de spolier: még ezzel együtt sem úszhatjuk meg a szélsőséges időjárási körülményeket a jövőben. 

Pedig lett volna lehetőség arra az elmúlt 34 évben, hogy ténylegesen cselekedjünk. 1987-ben pont ezen a napon írták alá a montreali jegyzőkönyvet, ami az ózonréteg eredeti állapotának visszaállításáért született. Már akkor felismerték, hogy az ózonréteg elvékonyodása mekkora globális katasztrófával fenyeget, de sajnos, annak ellenére, hogy 46 ország írta alá az egyezményt – ami azóta 189-re emelkedett -, a tettek gyerekcipőben jártak. Igen, apránként betiltották a CFC-s aeroszolos hajtógáz használatát, de ez önmagában kevés volt, az ózonlyuk 2006-ra akkorára nőtt, mint Oroszország, Kanada és Argentína területe összeadva. Ez volt a természet első figyelmeztető jele, és talán, ha már akkor konkrét forgatókönyv születik az ökológiai lábnyom csökkentéséről is, akkor most egészen máshol tartanánk. 

Fogadjunk, most azt gondolod, ha 189 országnak nem sikerült változást hozni, akkor neked sem fog, pedig ez nem igaz. Mindenkinek van lehetősége a saját életében minimalizálni azokat a dolgokat, amik károsak a környezetre nézve: igen, még neked is – jövünk a részletekkel! 

Lány kontinensek

Fotó: Getty Images/Klaus Vedfelt

Mi az az ökológiai lábnyom? 

Legegyszerűbben és legrövidebben úgy lehetne megfogalmazni, mint egy értéket, ami számszerűsíti, hogy mennyi erőforrást, termőföldet, vizet, levegőt használ fel az adott társadalom. Ez egyénre bontva is mérhető adat, a neten egy csomó kalkulátor van, ahol ki tudod számítani és a legtöbb arra is ad tippeket, hol tudnál még fogni rajta. A KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák kalkulátorát például 5 perc alatt ki lehet tölteni, és nagyjából képet ad arról, min kellene változtatnod. Ez a kalkulátor öt különböző témakörrel számol:  

  • Figyelembe veszi, hogy mekkora és milyen építőanyagból készült házban élsz, és azt is, milyen energiatakarékos módszereket használsz 
  • Nézi, hogy mennyi húst fogyasztasz és milyen helyről szerzed be az alapanyagokat 
  • Sorra veszi a közlekedési szokásaidat autóval és tömegközlekedéssel is 
  • Figyeli, hogy milyen elektronikai eszközökre költöttél az elmúlt néhány évben 
  • Méri, hogy mennyi hulladékot termelsz és azt hogyan hasznosítod újra 

A saját példámat vettem alapul a kalkulátor kitöltéséhez, nekem a végeredmény 2,2 hektár lett, ami a világátlaggal sajnos pontosan megegyezik – azért sajnos, mert reméltem, hogy jobb lesz -, de például összességében a magyar átlagnál sokkal jobb, ez ugyanis 3,7 hektár földet jelent egy főre nézve. A WWF adatai szerint az elmúlt 25 évben annyit nőtt az átlagos ökológiai lábnyom, hogy a Föld 30%-os túlhasználtsággal működik, ami sokkolóan magas szám, nem csoda, ha nem bírja a feszített tempót. 

Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás a bolygónak 

Az egyéni felelősségvállalás nem opció, hanem kötelesség. Egy csomó olyan apróság van a mindennapokban, amik talán semmiségnek tűnnek, mégis kímélik a bolygót. Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, mert ezek az ipari mértékű lábnyomhoz képest szinte elenyészőek, viszont gondolj bele: ha a világ minden egyes lakója csak ennyit megtenne, az összességében már milyen sokat jelentene! Szóval SOHA ne becsüld le a saját hozzájárulásodat a bolygó megmentéséhez. 

Lány földgömbös lufi

Fotó: Getty Images/Klaus Vedfelt

A, mint add tovább a tudásodat

Én például a családban hallottam először azokról a megoldásokról, melyekkel tehetek a környezetért és rögtön meggyőzött a dolog. Ha csak egy embert is sikerül ugyanerre az útra terelni, máris fontos része lettél a körforgásnak. 

B, mint bio, öko, natúr

Ezek a címkék ne tévesszenek meg, mert sokszor csak jól csengő húzónevek. Ha igazán szeretnél jót tenni magaddal és a környezettel, akkor tanuld meg az összetevők címkéjét elemezni. 

C, mint csomagolt élelmiszer

Az előrecsomagolt élelmiszerek és kajarendelés helyett főzz magadra. Finomabb, egészségesebb és általában jóval olcsóbb, mint minden nap rendelni. Számolj utána, ha nem hiszed! 

D, azaz dobj a táskádba egy vászonszatyrot

Még a szelektíven gyűjthető papírszatyornál is jobb, mert egyszer kell megvenni, és akár évtizedekig is hű társad lehet a bevásárlásban. Kis helyen elfér, de nagy bajból tud kihúzni. 

E, mint eldobható borotva

Hagyd az eldobható változatot és válassz tartós megoldást, amiben csak a pengét kell cserélni. Nem állítjuk, hogy nem kell hozzá egy kis kézügyesség, de egyáltalán nem bonyolult, ráadásul minél kevesebb műanyag borotva végzi a kukában, annál jobb, statisztikák szerint ugyanis 6-9 alkalom után kidobásra ítéljük őket, ez pedig azt jelenti, hogy évente több milliárd kerül belőlük a szeméttelepekre.

F, azaz fűts okosan

Ahelyett, hogy 26-28 fokra melegítenéd a lakást télen, inkább öltözz fel, és állítsd a termosztátot 21-24 fok közé, a szervezetnek is ez az ideális. 

G, azaz gyűjtsd szelektíven a szemetet…

és ha teheted, akkor válaszd a csomagolásmentes megoldásokat. Ha ez nem kivitelezhető, akkor legalább olyanra voksolj, aminek a csomagolása újrahasznosítható. 

H, azaz húzd ki azokat az eszközöket, amiket aktuálisan nem használsz

Energia- és pénzpazarlás, ha például a telód töltője akkor is be van dugva, amikor nincs rácsatlakoztatva a mobilod. 

Lány földgömb egyensúly

Fotó: Getty Images/Klaus Vedfelt

I, mint információ

Ez egy kimeríthetetlen téma, és minél inkább beleásod magad, annál inkább csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Ne érd be annyival, hogy ezt a cikket végigolvasod. 

J, azaz járj piacra és keresd a helyi árut

Egyrészt sokkal finomabb, másrészt kevesebb energia kell a szállításához, épp ezért olcsóbb és környezetkímélőbb is. 

K , mint komposztálás

Ha otthon nincs is erre lehetőséged, a ShareWaste alkalmazáson keresztül meg tudod nézni a hozzád közel eső komposztálási lehetőségeket. Ha az tart vissza, hogy milyen szag lesz a lakásban a felhalmozott szeméttől, eláruljuk: semmilyen. Amennyiben megfelelően tárolod, a háztartási hulladék nem büdösödik be addig, míg a komposztba kerül.

L , azaz locsolj esővízzel

Ha van kerted vagy teraszod, gyűjtsd egy edénybe az esővizet és a csapból engedett víz helyett locsolj ezzel, a virágok is sokkal jobban szeretik, mert kevésbé kemény. 

M, mint menzesz

Tudtad, hogy egy nő élete során 12 ezer tampont vagy betétet használ el? A jó hír, hogy a menstruációs termékeket könnyen lecserélheted környezetbarát alternatívára, erről ITT írtunk bővebben, ha bármilyen kérdésed lenne, a cikkben tutira választ kapsz rá. 

N, azaz NE halmozz fel feleslegesen semmit

Főleg ne az élelmiszert, mert nincs nagyobb pazarlás, mint a lejárt szavatosságú kaját a kukába dobni. Mindig csak azt és annyit vegyél, amire ténylegesen szükség van.

O, azaz oldd meg autó nélkül a közlekedést

Ott a tömegközlekedés, a bicikli, a roller, a gyaloglás, ha megoldható, szorítkozz ezekre a megoldásokra. 

P, vagyis palackozz

Palackozd otthon a vizedet ahelyett, hogy műanyag flakonban vennéd. Már az is sokkal jobb megoldás, ha csak a vízszűrő kancsó műanyagját kell cserélned, mint heti 6-8-10 flakont szelektíven kidobni, és annyira cuki kulacsokat árulnak már.

R, vagyis redukáld a repülőutak számát

Tudjuk, hogy mennyire csábító egy-egy fapados járat ajánlata, de ha bírod a kalandokat, válassz más utazási módot, mert a repülőgépek károsanyag kibocsátása nagyon magas. 2019-ben például az üvegházhatású gázok 2%-ért csak a légiforgalom volt felelős, ez a szám azonban 2020-ban a világjárvány miatt jelentősen csökkent.

S, azaz shoppingolj tudatosan…

és csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Ez több szempontból is hasznos: nem ragad rajtad semmi és nem költesz többet, mint amennyit terveztél. A pénztárcád imádni fogja! És csak halkan súgjuk meg, a bevásárlólista kincset ér.

T, azaz tarts húsmentes napokat

Az egyik legnagyobb környezetszennyező a húsipar, így ha már heti 1-2 alkalommal le tudsz mondani a húsokról és felvágottakról, máris sokat tettél a környezetért. Csakhogy értsd, miről beszélünk, egyetlen (!!!) hamburger előállításához nagyjából tíz kádnyi vizet használnak fel. 

U, azaz újítsd fel, amit lehet

A fogyasztói társadalom sajnos arra tanít, hogy a megunt, nem használt, javításra szoruló holmikat dobd ki, de simán lehet, hogy ezeket újra gondolva még fel tudod használni. Ha mégsem, vidd el egy adományboltba, mert ami neked szemét, másnak ajándék. 

V, azaz vegyszermentesítsd az otthonodat

Mit jelent ez? A környezetre- és vízi élővilágra káros anyagokat cseréld le természetes alternatívákra. ITT már írtunk róla, mire mit érdemes használnod, próbáld ki! 

Z, azaz zárd el a vizet

Például, amíg a fogadat mosod, vagy amíg éppen dörzsölöd a koszos edényeket. Minek folyjon feleslegesen?

via WWF, kothalo.hu

Sosincs késő belevágni egy környezettudatosabb életbe:

Még több

Te Te Te