Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Nyugi, mindenkivel megesik, hogy kicsit kicsúszik a lába alól a talaj, és nem tudja, mihez kezdjen az életével, de az a szuper hírünk van, hogy ez nem végleges állapot, csak meg kell találni azt a bizonyos hajtóerőt.

Attól, hogy nincs kedved semmihez, még nem biztos, hogy kiégtél – Így szerezd vissza az elvesztett motivációdat

Fogadni mernénk, veled is megesett már, hogy úgy érzeted, nem találod a helyedet a világban. A melót a hátad közepére kívántad, a pasiddal nem jutottatok egyről a kettőre, és összességében azt érezted, mindenből eleged van. Nem vagy egyedül, időnként mindenkivel előfordul, hogy újra kell kalibrálnia az életét, mert motivációját vesztette 

Alice Boyce klinikai pszichológus szerint a legtöbbször nem is arról van szó, hogy ténylegesen eltűnt volna az indíttatás, hanem olyan érzésekről, amik ennek álcázzák magukat. A stresszes életmód, a túlterheltség, a fáradtság, és az, ha magadat állandóan másokhoz hasonlítod kellőképpen megtépázzák az önbizalmat, ezért érzed kilátástalannak a helyzetet. De ha felismered a mögöttes tartalmat, máris új irányba terelheted az életedet. 

Nyilván különbséget kell tenni motivációvesztés és kiégés között, az utóbbi ugyanis egy komolyabb probléma, aminek felismeréséhez a legtöbbször szakember kell. Ellenben a motivációvesztést egyedül is felismerheted, csak tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: 

Nyilazó teszt motivációhoz

Nyomd meg a belső indítógombot 

Ha azt várod, hogy most akkor egy bejáratott receptet adunk a kezedbe, sajnos el kell keserítenünk: ilyen nem létezik. Mindenki számára más jelenti azt a belső hajtóerőt, aminek köszönhetően ismét rátalálhat a jó útra. Például, tegyük fel, le akarsz fogyni. Azzal motiválod magadat, hogy vehetsz egy csomó csini ruhát, amiről eddig csak álmodtál. Jó cél, jó motivációval, de nem olyan erős, mintha azt mondanád, hogy azért akarsz lefogyni, mert egyébként a súlyod miatt egyre rosszabb a tartásod és emiatt állandó fájdalommal küzdesz. Tedd mérlegre a ruhákat és az egészségedet, vajon melyik fog nagyobb erővel bírni?  

Kutatások bizonyítják, hogy a jól megfogalmazott célok és meghatározott prioritások sokkal erősebb érzelmi kapcsot adnak, mint a külső hatások, ezért hatásosabbak. Tehát találd meg azt az EGY dolgot, ami szerinted elég lendületet ad – persze ezt nyugodtan kiegészítheted külső tényezőkkel is – és így vágj bele a továbbiakba. 

Ha a munkád a gyenge pontod 

A mindennapok egyik legnagyobb kihívása lehet, ha a munkádban éled meg ezt a törést és hirtelen nem tudod, mit kezdj vele. A legjobb ilyenkor kis lépésekben haladni, és egy irodalomórai fogalmazáshoz hasonlóan kitalálni egy kezdést, egy középrészt és egy befejezést. Mutatjuk: 

  • Szánj 10-15 percet a jelentéktelen feladatokra. Azért ne többet, mert azzal kockáztatod, hogy elvonja valami a figyelmedet. Válaszold meg a fontos e-maileket, tegyél rendet magad körül, vedd be a vitaminodat, töltsd fel a kulacsodat. Tekints erre úgy, mint bemelegítésre sport előtt. 
  • Ha vizuális típus vagy, akkor a napi teendőket írd fel magadnak egy papírral vagy egy note-ba. Ahogy elkezded kihúzni róla az elvégzett feladatokat, úgy fogod egyre hatékonyabbnak érezni magadat. 
  • Kezdj a legnagyobb falattal! Ha a legkevésbé szeretett feladaton túlesel, a többi gyerekjáték lesz, mert a sikerélmény felpörget. Ettől úgy érezheted, hogy nincs előtted lehetetlen, és ez máris lendületet ad az egész naphoz. 
  • Tervezd meg a jutalmadat! Hogyan fogod megünnepelni, hogy megcsináltad a legrosszabb részt? Egy jó kis ebédszünettel, egy detoxikáló sétával az épület körül a friss levegőn, netán egy kis online shoppingolással az őszi ruhatáradhoz? Már az elején tervezd meg pontosan a részleteket, mert a jutalmazás motivál. 
  • Élvezd ki a jól végzett munka örömét. Igen, lehet azon keseregni, mennyi időd és energiád ment rá, és mennyire utálod ezt csinálni, ellenben mondhatod azt is, hogy igen, meg tudtad csinálni, és ezzel is előrébb vagy, a többi feladat ezek után nem jelent kihívást. Ugye, mennyivel jobban hangzik? 

Ha a motivációhiányt csak valamilyen külső tényező okozza, ez a módszer hatásos lehet, azonban, ha alapból utálod a munkádat, mert kiégtél benne, vagy csak egyszerűen úgy érzed, nem a te világod, sajnos nem fog segíteni. Ilyenkor meg kell fogalmazni, mi az, amit nem szeretsz benne, és mi lenne az, amit szívesen csinálnál – ez viszont már újratervezés, nem pedig motiváció visszaszerzés. 

Papírrepülők

Fotó: Getty Images/Constantine Johnny

Ha a kapcsolatod került kritikus állapotba 

Szörnyű bevallani, de bizony még a legjobb kapcsolatban is előfordulnak olyan időszakok, amik motivációvesztéssel járnak. Ez egy picit másféle megközelítést igényel, mint a munkahelyi gondok, de a hajtóerőt itt is meg kell fogalmazni. 

  • Tedd fel magadnak a kérdést: miért vagy együtt a pároddal? Szerelemből? Szeretetből? Megszokásból? Félelemből? A válasz lehet, hogy fájó pont, de muszáj őszintének lenned saját magaddal, hogy megtaláld a megoldást. Ez olyan, mintha egy betegséget félrekezelnek. Ha nem mondod el őszintén a tüneteidet a dokinak, akkor ne várd, hogy meggyógyít. 
  • Keresd meg az okokat, hogy miért akarsz vele maradni, ha kell, írd is le őket. Olyan okkal állj elő, aminek súlya van, ami neked számít, hogy kellőképp motivált legyél. 
  • Bár nem szerencsés a múltban élni, okosan nosztalgiázni nagyon jó dolog, mert egy csomó olyan emléket feleleveníthet, ami ismét motivációt ad. Sőt, rávilágíthat, hogy mennyit fejlődött a kapcsolatod. Használd ki a lehetőséget és vess számot! 
  • A nehézségek helyett keresd a megoldást. Persze, sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy valamire nincs megoldás, mint kipróbálni a lehetőségeket, hiszen azok kőkemény energiát és erőbefektetést igényelnek. 
  • Kapcsolódj a barátodhoz és hagyd, hogy ő is kapcsolódhasson hozzád. Kommunikáljatok egymással MINDEN NAP, és fogalmazzatok meg közös célokat. Hagyd, hogy ő is érvényesüljön, ugyanis azért, mert te vesztetted motivációdat, nem szabad kiszorítanod őt sem a megoldásból, ebben ketten vagytok. 

Ezt a problémát kétféleképp kell megközelíteni, egyrészt muszáj, hogy te, mint egyén megvizsgáld maga a kapcsolatban, de – ahogyan az utolsó pontból kiderül – a pasidat is be kell vonnod, mert nélküle nem fogod tudni megoldani a szituációt.

via PsychologyToday, CalmMoment, QueenBeeing

Változtatni sosem késő, kezdd el már MOST:

Még több

Te Te Te