Nem vagy sem introvertált, sem pedig extrovertált? Tudj meg mindent a középútról és az ambivertáltakról

Sosem fértél el az introvertált vagy az extrovertált szűk skatulyáiban? Akkor nagy valószínűséggel ambivertált vagy – segítünk dűlőre jutni.

Nem vagy sem introvertált, sem pedig extrovertált? Tudj meg mindent a középútról és az ambivertáltakról

Nyilván nem fogunk nagy meglepetéseket okozni, ha azt mondjuk: kétféle ember van a világon – introvertáltak és extrovertáltak. Ezt az elképzelést a személyiségtípusokról Carl Jung pszichológus vezette be az 1900-as évek elején. Ő úgy hitte, hogy az emberek vagy a külső világtól válnak energikusabbá (ők az extrovertáltak) vagy a saját belső világuktól (vagyis az introvertáltak).

Biztosan te is megpróbáltad már besorolni magad valamelyik kategóriába: ha imádsz emberek között lenni, folyamatosan társaságba járni és mindenkivel IS beszélgetni, akkor biztosan extrovertáltként könyvelted el magad. Viszont amennyiben inkább akkor töltődsz fel, ha egyedül lehetsz a saját kis világodban, az óriási összejövetelek helyett jobban szeretsz egy-két közeli barátoddal lógni és gyakran mondják rád, hogy kicsit visszahúzódó vagy (pedig ez nem feltétlenül logikus következtetés: szimplán csak nem élvezed a small talkot), akkor bizony meg lehetsz róla győződve, hogy introvertált vagy.

Mostanra azonban a pszichológusok arra jöttek rá, hogy Jung egy dologban tévedett: az emberek nem kizárólag extrovertáltak vagy introvertáltak. Tehát, ha soha nem tudtad magad az egyik vagy a másik kategóriába sorolni, az azért lehet, mert ez az egész valójában egy spektrum: közepén az ambivertált személyiségtípussal. Töltsd ki a tesztet, hogy közelebb kerülj, hol állsz te ezen a spektrumon:

Ambivertált személyiségteszt

 

Nem voltál biztos a válaszaidban vagy épp a spektrum egyik végletére estél, de még mindig gyanítod, hogy inkább középre tartozol? Ha a fenti teszt nem győzött meg, mutatunk még 9 ismérvet, ami az ambivertáltakra jellemző:

  1. Egyedül vagy csapatban is könnyedén dolgozol. Valójában nincs konkrét preferenciád.
  2. A társasági eseményeken nem érzed magad kellemetlenül, de a végére elfáradsz, ha túl sokáig voltál emberek között.
  3. Nem zavar, ha a figyelem középpontjába kerülsz, sőt, élvezed – de csak bizonyos ideig.
  4. Van, aki úgy gondolja, csendes vagy, mások szerint viszont be sem áll a szád.
  5. Nem kell folyamatosan mozgásban lenned ahhoz, hogy jól érezd magad, viszont a túl sok üresjárattól rád tör az unalom.
  6. Könnyen elveszel a gondolataidban, pont úgy, ahogy egy beszélgetésben.
  7. A small talk nem érint kellemetlenül, de hamar elunod.
  8. Amikor a bizalomról van szó, néha minden további nélkül megbízol a másikban, máskor viszont szkeptikus vagy.
  9. Ha túl sok időt töltesz egyedül, megunod, ugyanakkor az emberek között eltöltött sok idő leszív.

Akárcsak Hannah Montana

Emlékszel, amikor Miley Cyrus azt énekelte, hogy „The best of both worlds” – azaz, hogy mindkét világból a legjobbat? Na, pontosan ezt kapod te is, ha az ambivertált személyiségtípusba tartozol. Miután pont középen találkozol az extrovertált és az introvertált kategóriával, ezért benned mindkét véglet legjobb tulajdonságai találhatók meg. Éppen ezért az életben is könnyebben navigálhatsz, hiszen a legtöbb közeghez képes vagy alkalmazkodni.

Lehetsz akár te a parti lelke, aki kész stand-uposként szórakoztatja a többieket, ugyanakkor az is te vagy, akinél nincs jobb hallgatóság, és akiben mások könnyedén megbíznak, hogy megbeszéljék veled a problémáikat.

És ez még nem minden: az ambivertáltakból – főleg, ahogy az a pandémia alatt kiderült – sokkal jobb vezetők válnak, mint a tisztán extrovertált vagy introvertált személyiségekből. Karl Moore, az Oxford és a McGill Egyetem kutatója szerint egy főnöknek rugalmasabbnak és figyelmesebbnek kell lennie, ugyanakkor lelkesítenie is kell a csapatot, hogy ne zuhanjon a morál a járvány ideje alatt. Erre pedig csak a vezetők 20%-a volt képes a személyiségéből fakadóan (ők voltak a valódi ambivertáltak), míg a többieknek meg kellett tanulniuk a másik oldal képességeit. Az ambivertált típusból tehát kiváló felettesek válhatnak – de milyen szakma illik hozzád a személyiséged alapján?

Ambivertált személyiség

Fotó: Getty Images/Xavier Lorenzo

Álommeló rendel!

Sales

Értékesítőként meggyőzőnek kell lenned, de csak úgy, hogy közben figyelembe veszed az ügyfél érdekeit. Ambivertáltként természetes adottságod, hogy könnyedén váltasz beszélgetés és hallgatás között. A Pennsylvaniai Egyetem kutatása szerint pedig az ambivertáltak sokkal hatékonyabban és nagyobb mennyiségben tudnak eladni bármit, mint introvertált vagy extrovertált társaik.

Producer

Legyen szó rádióról, filmről vagy tévézésről, egy producerre elengedhetetlen szükség van. Ő az, aki a színfalak mögött mozgatja a szálakat, megszervez és elintéz mindent, amit kell. Aki ebben a pozícióban dolgozik, rengetegféle emberrel működik együtt, akikkel mind meg kell értetnie magát, hogy a kezdettől a végéig sikeresen megszülessen egy projekt. Ambivertált vagy? A beosztottak figyelmes és értő koordinációja sima ügy lesz!

Lakberendező

A szakma, amiben nem mehetsz a saját fejed után, mégis irányítanod kell másokat. Lelkiismeretesen meg kell hallgatnod az ügyfél elképzeléseit, hogy azt a lehető legpontosabban visszaadd a gyakorlatban. És bár lesz olyan, hogy egyedül dolgozol, azért gyakran egy teljes csapatot kell vezényelned ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érd el.

Tanár

Ha van valaki, akinek elképesztően rugalmasnak kell lennie, az egy tanár. Hiszen különböző hátterű, személyiségű és képességű gyerekekkel foglalkozik, akiknek más-más igényei vannak. Az ambivertált személyiség abszolút alkalmas arra, hogy ráérezzen, kinek mire van szüksége. És még az sem jelent gondot, mikor 30 fős osztályok előtt kell beszélni vagy épp szülőit tartani.

Top társaságban

Meglehetősen jó társaság jött össze ott középen: a popkultúra kedvenc fiktív karaktereiről és néhány sztárról is lehet tudni, hogy az ambivertáltak táborát erősítik. Így például Diana hercegnő, aki első pillantásra visszahúzódónak tűnt, de nem véletlenül keveredett olyan gyakran a társaság középpontjába és pontosan tudta azt is, hogyan kezelje a rajongóit. Marilyn Monroe szintén ide tartozik, mivel saját bevallása szerint „szeretem az embereket, de néha elgondolkozom azon, mennyire vagyok társasági lény. Könnyedén maradhatok egyedül, ami egyáltalán nem zavar.” Angelina Jolie ugyancsak saját maga fogalmazott úgy, hogy a harsogóan extrovertált megnyilvánulásai mellett – elég, ha csak az egész Billy Bob Thorntonnal folytatott kapcsolatára gondolunk – szeret egyedül lenni, mert úgy érzi, így fejlődik igazán emberileg.

Büszkeség és balítélet

Fotó: HBO

De a fikciós világban sem kell sokat kutatunk azért, hogy egy ambivertált karakter jöjjön velünk szembe. A világ egyik leghíresebb nyomozója, Sherlock Holmes például minden kétséget kizárólag ilyen: nem kifejezetten szeret társaságban lenni (túl fárasztó a nála kevésbé intelligensek közelsége), de külső ingerekre van szüksége ahhoz, hogy valóban feltöltődjön, miközben azért van néhány közeli barátja (mint John Watson). Sherlock mellett a Büszkeség és balítélet Elizabeth Bennetje is színtiszta ambivertált. Általában a saját tanácsaira hallgat, gyakran tölti egyedül az idejét (pláne, ha egy-egy hosszú sétával még a húgait/Lady Catherine-t/Mr. Collinst is elkerülheti) és szívesen figyeli meg a többieket. De egyúttal élvezi, ha kipróbálhat valami újat, és társaságban is könnyedén megtalálja a hangot mindenkivel (kivéve persze, ha az illető egy bizonyos Mr. Darcy). Ezen felül az ambivertálakhoz sorolhatjuk A hobbit Bilbóját vagy épp Shakespeare Othellóját is.

A tudatosság menő

Már csak azért is szuper ilyen behatóan megismerni, milyen a személyiségtípusod, mert a TalentSmart felmérése szerint (amiben több, mint egy millió embert kérdeztek meg) azok, akik sikereket érnek el a szakmájukban, magasfokon öntudatosak (90%-uk egészen pontosan). Ha megérted, hova esel az introvertált-extrovertált skálán – és hogy mit jelent, ha ambivertált vagy –, jobban megérted önmagad, ami nemcsak a teljesítményedet, hanem az érzelmi intelligenciádat is fejleszti.

Forrás: Healthline, Forbes, BBC, Amreading

Ha maximálisan kiismernéd magad:

Még több

Te Te Te