„Két dologra jöttem rá: festeni szeretnék, és fel akarok mondani” – 3 karrierváltás, ha kell egy kis bátorság a nagy lépéshez

Legszívesebben váltanál, de fogalmad sincs, hogyan kezdhetnél hozzá? Riportunkban 3 nő meséli el, ők hogyan élték meg és hogyan menedzselték az életükben a karriercserét. 

Amikor Hamish Linklater karaktere megkérdezi Brie Larsont a Unicorn Store című filmben, mik a hosszú távú tervei, a lány azt válaszolja: „Nem szeretnék hatalmas csalódás lenni…”, mire a főnöke megkérdezi: „Rész- vagy teljes munkaidőben?”. Na de mi lenne, ha egy pillanatra megfordítanánk a dolgot: gondoltál már úgy a munkádra, mint csalódásra, amit rész- vagy teljes munkaidőben élsz meg?

Tedd a szívedre a kezed és válaszolj őszintén: reggel, amikor belevágsz a napi melóba, a helyeden érzed magad? Életed végéig, vagy legalábbis évekig csinálnád, amit csinálsz, vagy nem győzöl kávészüneteket tartani? Mert valójában jógát oktatnál Balin, kutyafotós lennél Londonban, rendezőasszisztens egy sorozat forgatásán, vagy ha csak néhány utcával távolabb is, de olyan dologgal foglalkoznál, ami feltölt.

Lépnél?
A Cosmo-lányok 56 százaléka nem érzi, hogy a helyén van a melójában.
Van már terved?
52 százaléknak van B terve, és 44 százalék már konkrét lépéseket is tett a megvalósítás felé.
Thank U, Next
44 százalékuk már élt át nagyobb karrierváltást, az olvasók 42 százaléka pedig nyitottan áll a változás elé.

B tervet álmodni, majd belevágni a megvalósításba, nem csak energia, de bátorság függvénye is. Mi viszont ezen a téren is szeretnénk a legjobb és legtámogatóbb barátnőid lenni, ezért 3 elképesztően inspiráló nő karrierváltását mutatjuk be.

„Szerettem volna, ha az elmém jó helyen van” – Nagy Emőke

Amikor utoljára beszélgettünk egy 2019-es Cosmo fotózáson, Emci Beauty, vagyis Nagy Emőke épp az érettségi és az egyetem előtt állt. „Az én döntésem volt, hogy elkezdem, és az is, hogy abbahagyom” – meséli most, közel két évvel később. Hangsúlyozza, hogy nem feladta, és még csak véletlenül sem szeretné arra ösztönözni a hozzá hasonló fiatal nőket, hogy hagyják ott az egyetemet – arra már inkább, hogy hozzanak bátor döntéseket, ami rövid és hosszú távon is őket szolgálja. „Szerintem egy 17-18 éves diáktól nem reális elvárás, hogy ilyen fiatalon meghatározza, minek szenteli az életét. Felvettek az egyetemre, elvégeztem az első félévet, sikerültek a vizsgáim, de legbelül tudtam, ha folytatom, az nem az én boldogságomat szolgálja majd. Ülhetek még évekig és hallgathatok olyan tárgyakat, amik tulajdonképpen nem is érdekelnek, de szerettem volna, ha az elmém jó helyen van. Így, ha remegő kézzel is, de passziváltattam magam. Nem volt könnyű, mert társadalmi szinten elvárás, hogy valaki egyetemre járjon.”

Emci Beauty

Mielőtt azonban meghozta volna a döntést, Emci eljátszott a gondolattal, hogy levelezőn folytatja, hátha jobban érzi majd magát ebben a felállásban. Viszont, mint kiderítette, az egyetemen, ahol tanult, nem sok különbség volt a nappali és a levelező képzés között. Így fokozatosan, de nagyon őszintén adagolta be a szüleinek, hogy nem szeretné folytatni az egyetemet, és másnak is ezt a lassú tempót tanácsolja.

„Tiszteletben tartom, ha valaki ragszkodik hozzá, hogy a gyereke befejezze az egyetemet, nekünk viszont az a fontos, hogy jól érezzük magunkat az életünkben. És ezt anya vagy apa nem tudja helyettünk eldönteni.”

Előbb a nappali és levelező kérdést vetette fel otthon, ami később átváltott egyetem vagy nem egyetem választássá. „Amikor felpróbálsz egy ruhát, és a tükör előtt állva azon gondolkodsz, tetszik-e vagy sem, valójában nincs miről beszélni. Én pedig nagyon sokat gondolkodtam az egyetemen, úgyhogy egyértelmű volt, hogy abbahagyom.”

Emcinek nem volt ugyan B-terve, amivel érvelhetett volna, a szülei viszont így is támogatták, és arra biztatták, hogy rátalál majd arra a területre, ami boldoggá teszi. A covid alatti bezártság idejében kezdett el online jógázni az anyukájával, felfrissítve a 3-4 évvel ezelőtti jógatudását. A heti 2-3 óra aztán annyira beszippantotta, hogy azon kapta magát, oktatói tanfolyamokat keres a neten. Február végén csatlakozott is egy hónap elején induló csoporthoz, azzal az ígérettel, hogy behozza a néhány hetes lemaradását.

„Napi 8 órát tanultam egyhuzamban úgy, hogy fel sem tűnt. Ami nagyon meglepő volt, mert az iskolában nem kifejezetten szerettem tanulni. Úgy éreztem, a tananyag nagy része nem visz előre és nem is tesz boldoggá. A jóga akkor jött, mikor kicsit már elvesztettem a reményt, hogy igenis tanulhatok tudatos dolgokat.”

A tanfolyam és a vizsga aztán olyan szinten sikerült jól Emcinek, hogy munkát ajánlott neki a Yogsecrets Studio, ahol tanult. Arra a kérdésemre, mi volt számára a legnagyobb tanulság a váltás időszakban, gondolkodás nélkül vágja rá, hogy „bátorságot kell gyűjteni a döntéseinkhez és nemet kell tudni mondani olyan lehetőségre, ami valójában nem rólunk szól”. Emci szerint az is fontos, hogy merj mérlegelni, szembenézni azzal, mit ad neked – és mit nem – az a terület, amire annyi időt és energiát szánsz az életedben jelenleg.

„Minden piacképes, ha szívből csinálod” – Gurics Krisztina

Hosszú évekig volt olyan menő márkák sminkese, mint a Chanel, a Guerlain vagy az YSL, majd Gurics Krisztina nagyon sokáig egy női magazin szépségszerkesztőjeként dolgozott. Nem egy B terv ütötte ki az akkori állását a szívéből, egyszerűen megfogalmazódott benne, hogy már nem szeretné tovább csinálni.

„Elutaztam Spanyolországba, és ezt az időt arra szántam, hogy kitaláljam, mit kezdjek az életemmel. Semmi nem jutott eszembe, pedig elég sokat ücsörögtem a tengerparton ezen gondolkodva. Akkor már festettem egy ideje, de munka mellett kevés energiám maradt rá. Hazafelé a repülőgépen ülve aztán két dolog fogalmazódott meg bennem: festeni szeretnék, és  fel akarok mondani.”

Mivel Krisztina akkoriban egyedül élt, és semmilyen támogató családi háttere nem volt, bár a szíve mélyén meghozta a döntést, lapzártáról lapzártára tologatta a felmondását – míg végül neki mondtak fel. „Nem ért váratlanul, de vegyes érzéseim voltak. Megkönnyebbültem, hogy vége, de sértettség is volt bennem, hiszen tudtam, ki vagyok, és mit érek a szakmámban.” Eltartott egy darabig, amíg túljutott a gyászfolyamaton, közben viszont egyre több ideje maradt a festésre. Eredetileg az volt a terv, hogy eladja a lakását, abból vesz egy kisebbet, kiadja, a tőkéből pedig kiköltözik a kedvenc országába – a covid viszont közbeszólt. A kisebb lakás, amit egy vízpart közelében vásárolt Budapesten, végül megadta neki azt a vágyott érzést, mintha minden egyes nap nyaralna, és a festéshez is tökéletes közeget teremtett. Gyűltek a képek, elkészítette az Art Gurics Facebook és Instagram-oldalát, és sorra bukkantak fel a vásárlói is. De nem ez az egyetlen megvalósított álom, amit az új életének és a váltásnak köszönhet.

Garics Krisztina

„Mindig fontosnak éreztem, hogy képezzem magam, és a covid alatt is rengeteg online képzést csináltam végig, elsősorban énmárka építésről, de akkor még nem volt tervem, mit kezdek majd ezzel a tudással. Ezután fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnem továbbadni azt a több évtizedes tapasztalatot, rengeteg önmunkát, aminek köszönhetem, hogy ma boldog nőnek érzem magam.  Végig gondoltam, milyen út vezetett ide, mik voltak azok a dolgok, amik segítettek ebben, így született meg egy tréning program, ami összefogja mindezt. A sminkkel indult a pályám, ami egy külső, fizikai megtámogatása a nőiességnek. Ezután következett az aromaterápia, ami az érzelmekre és a lelki szintre hat, és menet közben kezdtem el foglalkozni önismerettel. Ez a három egy egészet alkot, hiszen akkor vagyunk jól, ha fizikai, érzelmi és szellemi szinten is harmóniában vagyunk”. A The Happy You gyakorlatilag egy olyan holisztikus program, ahol Krisztina smink, gyógyító illatok, meditációs és mindfulness technikák révén segít más nőkön.

Abban biztos, hogy a B terv nem egyszerűen fontos, hanem egyenesen létszükséglet, azt viszont nem tanácsolja, hogy egy váltáskor mindent felégess magad után. A gyászfolyamat része, hogy el akarod tüntetni, ami az akkori életedre emlékeztet, de ma már úgy érzi, felesleges volt ennyire kizárnia mindent. A váltással kapcsolatban pedig arra biztat, hogy csak olyan dologba vágj bele, ami minden egyes nap inspirál. És bár ő egyedül csinálta végig, jó, ha van háttérországod anyagi téren és érzelmileg, hogy ne egyedül kelljen átélned a dolgot. A piacképesség, vagy hogy miben mennyi pénz van, szerinte nem olyan fontos tényező. Ahogy ő mondja:

„Minden piacképes, ha szívből csinálod. Ha minden szeretetedet és szenvedélyedet beleteszed, nem tud nem sikeres lenni. Szerintem ez univerzális törvény.”

„Boldogságot árulok” – Orovica Szilvia

Dubaiból és Londonból is érdeklődtek már a ruhái iránt, pedig az Orovica viszonylag fiatal márka, 2017 óta van a piacon. Megálmodója, Orovica Szilvia eredetileg történészként végzett, viszont nagyon gyorsan kiderült számára, hogy a középiskolai tanítás nem az ő útja. Közgazdaságra váltott, ingatlanfejlesztőnél helyezkedett el, és mielőtt elment volna szülni, már egészen a vezető pozícióig jutott. „Biztos voltam benne, hogy néhány hónapon belül vissza akarok majd menni dolgozni, de a gyerek végül mindent megváltoztatott, teljesen átírta a világhoz való hozzáállásomat.” A cégnél egyébként visszavárták őt, de nem részmunkaidőben, ahogy Szilvia el tudta volna képzelni a két gyerek mellett. „Azt mondták, ebben a pozícióban nincs mellékállás. Nekem viszont 5-re oda kellett volna érnem a gyerekekért a bölcsibe és az oviba, ebben a munkakörben viszont este 7-ig, 8-ig is a gép előtt ültem volna. A férjem tette fel végül a nagy kérdést: hogyan tovább? Ha bármit csinálhatnék, mivel foglalkoznék legszívesebben?” Sokat nem kellett gondolkodnia, hogy tudja: divattal.

Orovica Szilvia

Beadta a jelentkezését a főiskolára, megkereste az iskola rajztanárát, hogy segítse a felvételire való készülését, innentől pedig reggeltől estig gyakorolt – három hónapon keresztül. 2 és 5 évesek voltak a gyerekei, amikor felvették a Mod’Artba. „2 diplomával ültem vissza a 18 évesek közé, de annyira más és annyira új volt nekem ez a világ, hogy minden percét imádtam.” Miután 2017-ben elvégezte a főiskolát, menedzserek segítségével építette az Orovica márkát, hogy ő kizárólag a tervezéssel és a kreatív résszel tölthesse minden munkaóráját. Business casual ruháit elsősorban női vezetőknek álmodta meg, kollekciói darabjainál pedig az az egyik legfontosabb szempont, hogy a kortalan dizájn domináljon. „Az volt a cél, ha valaki megvásárol egy kis fekete Lola ruhát (ez a márka eddigi legnagyobb slágere – a szerk.), 25 év múlva is ugyanúgy fel tudja venni, mert kortalan és klasszikus. De az is nagyon fontos számomra, hogy egy ruha belülről is szép és igényes legyen.” És bár most többet dolgozik, mint a régi munkájában, egyetlen percre sem bánta meg, hogy belevágott.

„A férjem mindig azt mondja, az a legfőbb különbség közte és köztem, hogy én boldogságot árulok, és ez felbecsülhetetlen. Nemrég volt például egy kismama menyasszonyom. Mindent megér, amikor látom a vevőim arcán azt a boldogságot. Ezért érdemes csinálni minden buktató ellenére is.”

És ha már a buktatóknál tartunk, Szilvia igyekszik a lehető legkreatívabban áthidalni azokat. „Tavaly például koromfekete kollekcióval jöttem ki, mert a pandémia miatt nem érkeztek meg a berendelt anyagok.”  Legújabb kollekciója viszont igazi színkavalkád, amolyan igazi back to life vonal: „Nagyon élénk színeket, narancssárgát és fuksziát használtam a kollekció tervezésekor, hogy igenis térjünk vissza, és boldogan térjünk vissza az életbe. Az volt az elképzelésem, hogy megmutassuk magunkat, hogy kijöjjünk a négy fal közül és éljünk végre.”

Most biztosan azon agyalsz, vajon hogyan telik egy divattervező napja. Mióta idén január óta egyedül viszi a márkát, az eddiginél is zsúfoltabb egy napja, abból viszont nem enged, hogy az első a család. „Most már ők a legfontosabbak, és ez mindig így lesz, ezután jöhet az önmegvalósítás.” A tervezés mellett ő csinálja a marketinget és a webshopot, ő foglalkozik az adminisztratív ügyekkel, szerzi be az anyagokat, csütörtökönként pedig ő van bent az üzletben, amit 8 másik tervezővel együtt bérel. Persze ha új kollekció készül, még intenzívebb a munkája. „Beleásom magam az aktuális trendekbe, megnézem az összes runway showt, majd kitalálom, miről szóljon az én kollekcióm. Ezután csinálok egy hatalmas képes és inspirációs gyűjtést. A tavasz-nyári kollekciómban – ami lényegében egy nosztalgiakollekció volt – például a saját régi, balatoni élményeimet dolgoztam fel. Ott csókolóztam először, rengeteg emlék fűz minket a barátnőimmel a Káli-medencéhez – a kollekció virágos ruhája is az egyik ottani rétet eleveníti meg. Ezután egy hónapig csak rajzolok, anyagokat keresek, és ebből a száznál is több rajzból áll össze egy néhány darabos kollekció.”

Ami a legnagyobb tanulság volt számára, és ez a legjobb tanácsa is egyben, ha hasonló B tervben és egy saját márkában gondolkodsz, hogy az első pillanattól kezdve lásd át az egészet, és ne csak egyes részfeladatokat.

„Életem egyik legjobb döntése volt, hogy nagyot mertem álmodni, és nagyot is ugrottam, de kellett hozzá az erős családi hátterem.”

Belevágnál? Készítsd elő okosan

Lehet, hogy logisztikával foglalkozva felszabadító ötletnek tűnik, hogy Új-Zélandon szobrászkodj, de Képes Judit HR szakértő szerint fontos, hogy a B terved során is a személyiséged legyen mérvadó. „A Myers-Briggs személyiségteszt és a Holland tesztek szépen megmutatják, milyen típusú karrierek/munkák passzolnak leginkább a személyiségedhez. Azért fontos, hogy ezzel tisztában legyél, mert a legkönnyebben úgy tudod magadból kihozni legtöbbet, ha az alapszemélyiségedre támaszkodsz.” – tanácsolja a Cosmo HR szakértője. Legalább ennyire fontos, hogy megfelelő tartalékaid legyenek – érdemes azzal számolni, hogy nem jön össze azonnal a váltás.

„Lehet, hogy több lépésben fogsz eljutni az álommelódig, amihez nem csak kitartás, elszántság és tervezés, de bizony pénz is kell”

– figyelmeztet Képes Judit.

A legjobb, ha úgy tekintesz a tervezés folyamatára, mint egyfajta mellékállásra az aktuális munkád mellett. „Ha azt szeretnéd, hogy az életed megváltozzon, adj magadnak határidőt. Például 2 év múlva Hawaii-on leszel szörfoktató, mert így döntöttél. Ha nincs konkrét célod határidővel, akkor a karrierváltásodból egész egyszerűen vágyakozás marad.”

karrier, váltás, b terv

Illusztráció: Cosmopolitan Hungary

Azzal is számolj, hogy új tudást kell majd megszerezned, viszont ez az a terület, ahol akár spórolhatsz is: az udemy.com-on havonta néhány dollárért válogathatsz a 155 ezer kurzus közül, de a Linkedinen is találsz ingyenes kurzusokat. És hidd el, a legnehezebb részén még mindig nem vagy túl: „Fontos, hogy olyan munkára válts, ami megfelelő az értékrendednek. Viszont simán lehet, hogy a karrier váltásod több lépcsőben megy majd végbe, és mielőtt szörfoktató leszel Hawaii-n, egy olajvállalat ajánl neked pozíciót, amire régen vágytál. Itt magadban kell tisztáznod, hogy el tudod-e fogadni átmenetileg az olajcég értékrendjét, hogy elég tőkét gyűjts a karrierváltásodhoz és az új életedhez, vagy sem. Ne felejtsd el, hogy egy adott munka soha nem a végállomás, csak egy lépés az álmaid felé.

Ránk számíthatsz, ha inspirációról van szó:

Még több

Te Te Te