5 sikeres magyar nő, aki bebizonyította, hogy nincs lehetetlen, ha karrierről van szó

Molnár Dóra, Szabados Ágnes, Daubner Anna, Rácz Judit és Nagy Anna is megosztotta velünk, hogyan váltották valóra az álmaikat és adtak néhány hasznos tanácsot is a céljaid eléréséhez!

5 sikeres magyar nő, aki bebizonyította, hogy nincs lehetetlen, ha karrierről van szó

Titokban talán már te is irigykedtél valakire, aki azt csinálhatja, amit a legjobban szeret, ráadásul elképesztően eredményesen. És miközben a céljaidról álmodozol, úgy tűnhet, mintha legalábbis megszerezték volna a bölcsek kövét a Roxfortban, neked viszont esélyed sincs arra, hogy valóra váltsd a terveidet. De hidd el, szó sincs varázslatról, és azok a bizonyos ajtók előtted is nyitva állnak. Hogy honnan tudjuk ezt olyan biztosan? Kifaggatunk 5 sikeres nőt, akikre borzasztóan felnézünk a karrierútjuk miatt: és képzeld, mindannyian elárulták, hogyan érték el azt, amit akartak.

„Ha megvan az elképzelés, akkor meg tudod csinálni! ” – Molnár Dóra

Olyan reklámokon nőttünk fel, amiben a menstruációs vért kék folyadékkal vagy konfettiesővel helyettesítették, és azt sulykolták belénk, hogy azok a „bizonyos balesetek” megalázóak, nem illik beszélni róluk, sőt el kell rejteni. Molnár Dórát viszont éppen ez inspirálta arra, hogy elkészíthesse a tökéletes menstruációs bugyit, aminek köszönhetően búcsút mondhatunk nemcsak ezeknek kellemetlen pillanatoknak, hanem az eldobható betéteknek és tamponoknak is. Ezért 2017-től másfél éven át ő maga kísérletezett a barátnői segítségével, hogy megalkothassa a this is Redy menstruációs bugyikat.

„Hittem, hogy fogok tudni olyat alkotni, ami nekem a legjobb és ez lelkesedéssel töltött el. Képeztem magam, emberileg és szakmailag is, elmerültem a tudásba, készültem a nagy dobásra, pedig fogalmam sem volt még, hogy konkrétan mi lesz. És mégis úgy dolgoztam, mintha pontosan tudtam volna, hogy pár év múlva megalkotom a redyt.”

Molnár Dóra

Molnár Dóra (Fotó: Ferenczi Szonja)

Az eladott termékek számlálója mostanra meghaladta a húszezret, Dóri pedig nap mint nap küzd azért, hogy bebizonyítsa, a menstruáció nem szégyen, hanem szupererő. Dóri amúgy még a rosszban is villámgyorsan megtalálja a jót és abba kapaszkodva rántja ki magát a mélyből. „De egy jó üzlettárs még jobb gyógyír erre! Tasnádi Ádámmal mindig humorunknál vagyunk, lazán, de fegyelmezetten dolgozunk. Ebbe belefér, hogy egymásra nevessünk: ennél rosszabb már nem lehet, és aztán lendületet veszünk magunkon és megoldjuk a nehezebb helyzeteket. A stabil magánélet is nagyon fontos, egy támogató, nyugis háttér nélkül sokkal nehezebb lenne.” És hogy mit üzenne azoknak, akik még csak szövögetik az álmaikat? „Ha megvan a belső vision, akkor meg tudod csinálni! Fontos, hogy minél tisztábban lásd, mit akarsz elérni. Írd is le egy papírra (rendszeresen csináltam én is)! Fogalmazd meg a lehető legpontosabban, akár egy munkába menetedet is. Mi van rajtad? Hova mész? Kik várnak az irodában? Ki vagy te nekik? Min dolgoztok? Hányan vagytok? Ez nagyon sokat fog segíteni abban, hogy jöjjenek a sugallatok, amivel elérheted a célodat.”

„Érdemes sokat olvasni!” – Szabados Ágnes

Bár Szabados Ági viccesen azt vallja, eggyel több elemet kaphatott a születésekor, mert kimeríthetetlenek az energiatartalékjai és mindig maximális fordulatszámon pörög, mégis a kíváncsiság az igazi szuperereje. „Nem véletlenül lettem riporter” – mondja. És amikor az RTL Klub híradósaként országszerte megismerték őt, elhatározta, hogy a rá irányló reflektorfényt egy számára nagyon fontos ügy felé fordítja. Eldöntötte, hogy bebizonyítja, tényleg mindenkinek van ideje az olvasásra – ha akarja. 2016 végén elindított egy játékos kihívást, amivel havi legalább egy könyv elolvasására biztatta a követőit. „Gyakran megjegyzik, hogy elképesztő szenvedéllyel és lelkesedéssel tudok olvasmányokat ajánlani.” De Ági irodalmi missziója nem ért véget azzal, hogy kiépített egy több tízezer tagot számláló könyvmoly közösséget a Facebookon. A Pécsi Tudományegyetemen könyvmenedzsment képzést tanult, így 2020-ban megalapíthatta a Libertine Könyvkiadót és novemberben megnyitotta a Libertine Könyvesboltot Budapesten.

Szabados Ági

Szabados Ági (Fotó: Peleskey Bence)

„Bíznunk kell magunkban és az álmainkban” – tanácsolja Ági, akit mindenki le akart beszélni arról, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén valósítsa meg a könyvesboltról szőtt terveit.

„Ha tényleg őszintén vágyunk valamire, akkor nem hagyhatjuk, hogy megakadályozzanak az elérésében. Nekem ez volt életem legjobb döntése.”

Ági úgy látja, ha az ember a jóra fókuszál, akkor az igazságosság előbb-utóbb úgyis győzni fog. „Még, ha nem is én kerültem ki győztesként egy helyzetből, később kiderült, hogy okkal történt így. Én csak a sorsszerű találkozásokban hiszek. Ha azt mondod, hogy minden egy terv része, az megkönnyíti a nehéz perceket.” A tény pedig, hogy azt csinálhatja, amit szeret, átsegítette minden hullámvölgyön és kudarcon. „Érdemes sokat olvasni! Számtalan inspiráló könyv született már, ami segíthet az álmaink elérésben, példát mutathatnak nekünk.” Ági egyik legnagyobb kedvence Elizabeth Gilbert „Big Magic – Kreatív élet, félelem nélkül!” című könyve. „Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, ha inspirációra van szüksége.” 

„Muszáj néha kiszakadni otthonról” – Daubner Anna

„Légy bátor, légy önmagad és érezd jól magad!” – üzeni a márkájával Daubner Anna, aki már egészen fiatalon pontosan tudta, tervezéssel szeretne foglalkozni felnőttként. A ceruzájáról és a rajzolásért a világért sem mondott volna le és mindig tudatosan építette a karrierjét. Az ambíciói egészen Londonig repítették, ahol a Central Saint Martins felsőfokú művészeti iskola divattervezés szakos hallgatója lett – vagyis olyan designerek nyomdokába lépett, mint Alexander McQueen vagy Stella McCartney, akik szintén az intézmény diákjai voltak. Az Angliában töltött évei során a Miu Miunál és a Maison Martin Margiela flagship store-ban dolgozott. „Ez az időszak sokat alakított rajtam: önállóbb és talpraesettebb lettem. Átformálta a világnézetemet és a gondolkodásmódomat.” Anna mindenkinek receptre írná fel az utazást – főleg hosszútávra. „Nekem muszáj néha kiszakadnom otthonról, hogy inspirálódjak, új lendületet kapjak és fejlesszem a kitartásomat.”

Daubner Anna

Daubner Anna

Anna három és fél évnyi elszántság-tréning után hazatért Londonból és megalapította saját márkáját, az Anna Daubnert. „A türelem egyébként nem volt az erősségem, de ezek az évek megtanítottak arra, hogy ne boruljak ki azokon a helyzeteken, amiken nem tudok azonnal változtatni. Ilyenkor egyszerűen mély levegőt kell venni és megérteni, hogy nem idegesíthetjük fel magunkat mindenen – főleg azon, amire épp nincs befolyásunk.” Amire viszont van ráhatása, azt nem engedi ki a kezéből: ilyen a munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása is.

„Miután hazaértem az üzletből, nem dolgozom tovább éjszakánként és hétvégén sem nyitom fel a laptopomat. Amikor belépek az ajtómon, megnyugszom és mással foglalkozom. Nem csinálnék tovább semmit, ha a mentális egészségem rovására menne, mert az azt jelentené, hogy valami probléma van a munkával.”

„Új kihívások és problémák mindig vannak, ezek megoldásához pedig folyamatosan képezni kell magunkat” – Rácz Judit

„Mindig is kórosan jó tanuló voltam” – állítja magáról Rácz Judit, a Krémmánia nevű oldal létrehozója és a Geek & Gorgeous szépségápolási márka megalapítója, akit éppen az a bosszantó bőrprobléma repített a csúcsra, ami miatt sokan akár még egy randit is inkább lemondanának. Igen, a pattanásokról beszélünk, amelyektől Judit még évekkel (az egyébként informatikus) diplomája megszerzése után sem tudott megszabadulni. Ezért úgy döntött, hogy elmélyül a kozmetikumok világában és kidolgoz magának egy arcápolási rutint, hogy búcsút inthessen azoknak a kamaszkori bőrhibáknak, amik a tinikhez hasonlóan elég makacsnak bizonyultak. Ha pedig már úgyis beleásta magát a témába, nem hagyta elveszni a tudását, csak átalakította – méghozzá a Krémmánia portáljává, vagyis Magyarország virtuális szépségápolási tanácsadójává. Ezután piacra dobta a saját márkáját, a Geek & Gorgeoust.

Rácz Judit

Rácz Judit (Fotó: Komjáthy Zsuzsanna)

A lenyűgöző eredményei alapján könnyedén úgy tűnhet, hogy Judit sikerének receptje elég bonyolult, pedig szerinte a tanulni tudáson múlik minden. „Új kihívások és problémák mindig vannak, ezek megoldásához pedig folyamatosan képezni kell magunkat. A kitartás szintén nagyon fontos, nem szabad feladnunk az első nehézségek láttán.” De Judit szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy nem akarhatunk mindent egyedül megoldani, csapatban egyszerűbb dolgozni. „Ma már sokkal tudatosabb vagyok abban, hogy mi az, amit szívesen csinálok és a gyengeségeimet is tisztán látom.” Az informatikus énje persze a szépségiparban is érvényesül, az A mellett B és C tervvel is készül. „Érdemes néha ’kizoomolni’, távolabbról ránézni a problémára, és rájönni, hogy az nem is olyan nagy, mint amilyennek látszik, egy év múlva valószínűleg már nem is lesz jelentősége.” Az elindulást illetően viszont nem a túlagyalás híve és másoknak is azt tanácsolja, vágjanak bele minél előbb a terveikbe.

„De nagyon fontos, hogy utána fejlődj és tanulj, egyre jobbá válj. Ami pedig még ennél is lényegesebb: őszintén szeretned kell, amit csinálsz, különben nem lesz erőd és kitartásod hozzá hosszútávon.”

„Csak úgy építhetünk fel valamit, ha az a szenvedélyünk is” – Nagy Anna

Jogot hallgatott, végül mégis a jógába szeretett bele Nagy Anna, a Yogasecrets megálmodója és a Studio Yogasecrets alapítója, akit a nagymamája bátorított arra tiniként, hogy elkezdjen jógázni és meditálni. Ma már az egyéni és csoportos órák ezerrel küzd azért, hogy valóra válthassa a legnagyobb álmát: minél több emberrel meg akarja szerettetni a jógát. Missziójának tartja, hogy több szakképzett oktató legyen országszerte, ezért is hozta létre a Yogasecrets Akadémiát. Az internetnek hála online is bárki csatlakozhat az óráikhoz, Anna módszere mindenki számára befogadhatóvá teszi ezt a mozgásformát. Egyébként Anna sosem tervezte, hogy egyszer majd stúdióvezető lesz, mert ez az oktatótól teljesen ellentétes személyiséget kíván.

„Éppen ezért folyamatosan fejlesztem magam és új meditációs technikát is tanultam, hogy mindkét szerepben kiemelkedően teljesíthessek és egyik se menjen a másik rovására.”

Nagy Anna

Nagy Anna (Fotó: Molnár Böbi)

Anna egyébként mindenben az ösztöneire hagyatkozik. „Hiszem, hogy egy jó vezető (és az oktató is) felfedezi az emberek értékeit és tehetségét – még akkor is, ha ők maguk nem látják azokat. Ezeket kell erősítenünk bennük. Én szívemen viselem az összes tanárom és diákom sorsát, bármilyen nehéz is néha.” Apropó hullámvölgyek! A jóga és a meditáció MINDIG segít neki visszatalálni a középpontjába. „Ha problémával nézek szembe, több energiát szentelek magamra, kitisztítom az elmémet és máris másképpen szemlélem a gondokat, mint korábban. Higgadtabban és bölcsebben kezelem.” A lecsendesedés mellett a kitartás, a hit, az alázat, az emberek és a munka szeretete is az alapelvei közé tartozik. „Csak úgy építhetünk fel valamit, ha az a szenvedélyünk is. Ahhoz, hogy dinamikusan haladhassunk előre az álmainkért, először le kell lassítanunk és mélyen magunkba kell néznünk. Rá kell jönnünk, mi az, amire valóra vágyunk. Amint a saját utunkra lépünk, a lendület jön magától.”

Segítünk valóra váltani az álmaidat!

Még több

Te Te Te