Kéretlen péniszfotótól a bosszúpornóig – Mit tehetsz az online zaklatás és az online erőszak ellen?

Egy barátnődet megállás nélkül üzenetekkel bombázza az exe? Netán azzal fenyegeti, hogy kiteregeti az intim képeit? A következőkben szakértők magyarázzák el, mit lehet tenni, ha valaki online zaklatás vagy erőszak áldozata lett!

Kéretlen péniszfotótól a bosszúpornóig – Mit tehetsz az online zaklatás és az online erőszak ellen?

A #meeto óta tiszta sor, hogy a szexuális zaklatásnak ezerféle formája lehet – egyáltalán nincs rendben például, ha az utcán sétálva random idegenek szexista beszólásait kell hallgatnod, vagy ha megpróbálnak a fenekedre csapni. Az zaklatás és erőszak egy speciális, de egyre elterjedtebb formájáról viszont még most is túl keveset beszélünk: vajon mit értünk egyáltalán online zaklatás és online erőszak alatt? És ami még nagyon fontos: mit tehetünk ellene? A következőkben Mészáros Grétával a NANE Egyesület munkatársával, és Debreczy Eszterrel a Patent Egyesület munkatársával próbáljuk meg helyre tenni a dolgokat.

 „Az online jelző arra utal, hogy a zaklatás, erőszakos viselkedés vagy más visszaélés az interneten keresztül (például a közösségi médiában, cseten, messengeren, appokon) történik. Fontos, hogy az online és az offline erőszak nem elszigetelt egymástól, tehát az online térben elkövetett erőszakot gyakran megelőzi vagy követi való életben megvalósított zaklatás vagy erőszak. Minden olyan megnyilvánulás zaklatásnak minősül, ami sértő, zavaró, megalázó, ellenséges közeget teremt az áldozat számára” – foglalja össze Mészáros Gréta, és gyorsan azt is hozzáteszi, hogy bár az elkövető lehet egy teljesen idegen személy is, a zaklatók sok esetben jól ismerik az áldozatot. Nagyon gyakran fordul például elő, hogy egy sértett, visszautasított ex próbál meg ilyen formában kapcsolatban maradni vagy akár bosszút állni volt barátnőjén. (Persze az is igaz, hogy a férfiakat, és főleg fiúkat is érinti az internetes zaklatás, de az adatok szerint a nők és a lányok gyakrabban válnak az áldozataivá. Becslések szerint Európában 9 millió lány szenvedett el valamilyen online erőszakot 15 éves kora előtt.)

Milyen formái lehetnek az online erőszaknak és zaklatásnak?

„Abszolút zaklatásnak minősül például, ha valaki dick pic-et, magyarul pöcsfotókat kap idegen férfiaktól. De ugyanígy erőszakról, zaklatásról van szó, ha valaki fenyegető, féltékenykedő, zsaroló, becsmérlő, sértő üzeneteket küldözget; vagy oda nem illő, szexuális, bántó kommenteket ír a közösségi oldalakon. Volt egy kutatásunk, amiben 14 és 19 év közötti lányok vettek részt, és aminek az eredménye szerint a lányok több mint fele, 65 százaléka kapott már szexualizált kommenteket, üzeneteket, 50 százalékuk pedig már dick pic-et is felnőtt férfi péniszéről” – magyarázza Gréta.

Az internet és az okos eszközök a párkapcsolati erőszaknak is új terepet adnak. Online erőszak, amikor egy férfi folyamatos jelentétet vár el a barátnőjétől – például, hogy azonnal válaszoljon az üzeneteire, vagy rögtön vegye fel neki a telefont, folyamatosan levelekkel, hívásokkal bombázza, vagy arra kéri őt, hogy GPS-es appok segítségével minden lépését követhesse. Az online erőszak és zaklatás azért is nagyon megterhelő, mert az áldozat szinte 0-24 órában elérhető, így az elkövetőnek, bántalmazónak nem is kell egy térben tartózkodnia vele.

Online zaklatás

Fotó: Getty Images/Ol’ga Efimova / EyeEm

És ha már online erőszakról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a revenge porn, magyarul bosszúpornó jelensége mellett sem, ami világszinten egyre nagyobb problémát jelent. A bosszúpornó a párkapcsolati erőszak egyik legalattomosabb formája, ami hasonlóan a korábbiakhoz, főként lányokat, nőket érint. Bosszúpornó alatt olyan intim képeket, szexvideókat értünk, amelyeket általában a fiúk, férfiak osztanak meg az exükről, annak engedélye nélkül. Az elkövetők célja az esetek többségében, hogy így torolják meg a szakítást, nyilvánosan megszégyenítve és megalázva az áldozatot.

„Azért is nagyon jó lehetőség ez a bosszúra, mert az internet felerősíti a hatásokat, rengeteg ember láthatja a képeket, videókat, ami nagyon megalázó tud lenni. Nagyon súlyos hatásai lehetnek az áldozatra: a megalázottság és a kontrollvesztés érzését okozza, hosszú évekre rombolja az önbecsülést. Bosszúpornó esetén ráadásul a társadalom nagyon gyakran az áldozatok hurcolja meg, rájuk tolja a felelősséget, miközben az elkövetők felelősségéről senki nem beszél”

– mondja Gréta. Pedig áldozathibáztatás helyett fontos lenne látni, hogy bár igaz, hogy a felvételek elkészítésére az áldozatok (az esetek többségében) beleegyezésüket adták, ahhoz viszont nem járultak hozzá, hogy felkerüljenek a netre, hogy mások számára elérhetővé váljanak. A jelenség súlyossága miatt a NANE szakértője minden lánynak és nőnek azt tanácsolja, hogy soha ne küldjenek ilyen képeket, videókat a párjuknak, még akkor sem, ha jelen pillanatban úgy érzik, teljesen megbízhatnak benne. Hiszen akár az is előfordulhat, hogy a partner egyszer csak elveszíti a telefonját, feltörik az üzeneteit vagy a közösségi média profilját, és onnantól kezdve már egyikőjüknek sem lesz  semmiféle kontrollja a képek felett.

„Azt szoktuk javasolni, hogy ha küldesz is képet, csak olyat, amin nem vagy felismerhető, nem látszik az arcod, és semmi olyan jellegzetes tulajdonságod, ami alapján mások megismerhetnek”

– tanácsolja Gréta.

És egyébként is érdemes feltenni magadnak a kérdést: vajon miért szeretné a pasid, hogy intim képeket küldözgess magadról az interneten keresztül, vagy miért szeretné videóra venni az együttléteteket? Mielőtt belegyeznél egy felvételbe, mindig gondold végig, milyen kárt tudna okozni, ha az végül kikerülne a netre.

Mit tehetsz az online zaklatás és erőszak ellen?

100 százalékban soha nem lesz biztonságos az internet, de még így is van néhány lehetőség az áldozatok kezében, amivel felléphetnek a bántalmazás ellen. Enyhébb esetben akár az is elég lehet, ha letiltod az online zaklatódat, és segítséget kérsz az adott platform üzemeltetőjétől. Ha pedig olyan, más nőről készített kép vagy videó jön veled szemben az interneten, amihez valószínűleg az érintett nem adta a beleegyezését, akkor bátran jelentsd az oldal karbantartójának, és szólj a kép szereplőjének, hogy neki is lehetősége legyen megtenni a szükséges intézkedéseket. De akkor sem kell feltétlenül beletörődnöd a dologba, ha egy egyszerű tiltás nem oldja meg a helyzetet – tudnod kell, hogy jogod van segítséget kérni!

Ha te, vagy egy barátnőd bosszúpornó áldozata lett, lehetőségetek van a rendőrséghez fordulni, és feljelentést tenni, ugyanis itt és most valódi bűncselekményről van szó. Az viszont sajnos nehezíti az áldozatok helyzetét, hogy a magyar jogban a bosszúpornóra jelenleg nincs külön bűncselekményi kategória. Helyette, ahogy Debreczy Eszter is mondja, az áldozatok rágalmazás, vagy személyes adattal való visszaélés címszó alatt tehetik meg a feljelentést – illetve, amennyiben az áldozat 18 éven aluli, a rendőrök gyermekpornográfiára hivatkozva kezdhetik meg a nyomozást.  De azt is fontos tudni, hogy rágalmazás esetén a sértettnek a bűncselekményről való tudomásszerzéstől számítva mindössze 30 napja van arra, hogy megtegye a feljelentést – ami tehát azt jelenti, hogy minél előbb cselekednetek kell és rendőrséghez kell fordulnotok. „Az biztos, hogy az áldozatoknak nincs könnyű dolguk. Nem tudhatják például előre, hogy milyen reakciót fognak kapni, ha a hatóságokhoz fordulnak, komolyan veszik-e őket. De az is biztos, hogy a rendőröknek el kell járniuk, hiszen egy bűncselekményről van szó” – magyarázza Eszter.

Online zaklatás

Fotó: Getty Images/Ol’ga Efimova / EyeEm

Ugyanígy lehetőség van a rendszeresen vagy hosszabb időn keresztül küldött kéretlen üzenetek és kommentek miatt is rendőrséghez fordulni és zaklatás miatt feljelentést tenni abban az esetben, ha az üzenetek megfélemlítő, háborgató jelleggel bírnak az érintett számára, illetve abban az esetben is, ha egyenesen fenyegető tartalmúak. Bár azt is érdemes tudni, hogy a Patent Egyesületnek ezen a téren elég rossz tapasztalatai vannak. „Sajnos nagyon változó, hogy a hatóságok mennyire veszik komolyan az ilyen ügyeket. Nagyon sok múlik azon, hogy az adott rendőr mennyire van tisztában azzal, hogy ez egy komolyan veendő bűncselekmény.” Eszter hozzáteszi, hogy ebben az esetben is csak 30 napon belül lehet megtenni a feljelentést, és ami még fontos, hogy a feljelentés után érkező újabb zaklató üzeneteket szintén 30 napon belül továbbítani kell a rendőrségnek. Úgy is jelentheted a dolgot a rendőrségen, ha tudod, ki a zaklató, és úgy is, ha nem – ez utóbbi esetben ismeretlen tettes ellen fog eljárás indulni.

De akkor se ess kétségbe, ha most még bizonytalan vagy, vagy, ha félsz megtenni az első lépést – ha segítségre van szükséged, fordulj bátran a NANE vagy a PATENT Egyesület önkénteseihez. Nyugodtan hívhatod a NANE segélyvonalát, ha bizonytalan vagy, hogy bántalmazó-e a partnered; ha szeretnéd átbeszélni a helyzeted és a lehetőségeidet; ha családon belüli, párkapcsolati erőszak áldozata vagy; szexuális erőszak vagy zaklatás ért; esetleg érdekel, hogy miként támogathatnál egy érintett ismerősödet. A Patent segélyvonalát pedig akkor hívhatod, ha kifejezetten jogi természetű kérdéseid vannak a családon belüli erőszakkal, párkapcsolati erőszakkal, vagy a nők- és gyerekek elleni erőszak egyéb formáival kapcsolatban.

Még több

Te Te Te