5 necces kérdés, amit sosem mertél feltenni – mi viszont igen

Furcsa szagok, kínos szőrszálak vagy éppen megváltozott vécézési szokások menni alatt? Pironkodás és kertelés nélkül válaszolunk meg minden olyan kérdést, amiről még a barátnőddel sem mersz témázni.

5 necces kérdés, amit sosem mertél feltenni – mi viszont igen

Hiába tudjátok egymás összes kis titkát, biztosan vannak olyan kérdések, amiket még a legjobb barátnőddel sem mersz megbeszélni. Még jó, hogy itt van neked a Cosmo, és néhány szuper szakember: mi feltettük nekik a legneccesebb kérdéseket, ők pedig végre választ adnak rájuk. 

Ciki, hogy nem szimmetrikusak a melleim?

Röviden: nem, és nem vagy vele egyedül. Hosszabban: az igazság az, hogy az emberi test alapvetően sosem lesz tökéletesen szimmetrikus –  úgy, mint az arcod két oldala, a melleid sem teljesen egyformák. Ahogy dr. Oláh Orsolya nőgyógyász szakorvos a kérdésünkre elmondta, valójában nagyon kevés nőnek van két teljesen egyforma méretű és szimmetrikus melle. „A pubertás elején növekedésnek induló melleknél gyakran látni, hogy az egyik gyorsabban nő, mint a másik, és a különbség az évek múltával is megmaradhat. Az eltérés sokszor alig észrevehető, általában csak a tükörben tűnik fel az illetőnek. Az aszimmetria megnyilvánulhat formai, pozícióbeli vagy térfogatbeli különbségekben is. Emlőaszimmetriának nevezzük azt az állapotot, amikor az eltérés a két emlő között legalább egy kosárméret” – magyarázza a szakértő.

Hogyan lehet jobb illatom odalent?

Szögezzük le már az elején, hogy senkinek sincs odalent rózsa, netán babaillata, és teljesen természetes, hogy a hüvelynek van egy sajátos szaga. Ahogy Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász is mondja, az egészséges hüvelyváladéknak jellegzetes, kenyérhez vagy kovászhoz hasonló az illata, ezzel pedig nincs is semmi baj. De ha ez téged mégis zavar, akkor a szakorvos szerint napi többszöri (pl. reggeli es esti) zuhanyzással lehet rajta enyhíteni – arra viszont nagyon figyelj, hogy a tusfürdőt vagy szappant soha ne mosd bele a hüvelyedbe, mert az könnyen felboríthatja a hüvelyflórát. Azt is tudnod kell, ha hirtelen megváltozik a szagod odalent, az akár intim fertőzésre is utalhat. Ha kellemetlen halszag csapja meg az orrod, és ehhez bőséges, szürkésfehér színű folyás is társul, akkor jó eséllyel bakteriális fertőzéssel van dolog, és érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulnod!

Menstruációról őszintén

Fotó: Getty Images/Carol Yepes

Miért kell folyton vécéznem a menzeszem alatt?

Nem elég, hogy görcsölsz, és ömlik belőled a vér, ráadásul még puffadsz is, kutyorog a hasad és folyamatosan a vécére rohangálsz. Lehet, hogy hasmenésed van, vagy szorulásod, vagy felváltva a kettő. Ismerős a helyzet? Az angolban már külön kifejezés is létezik rá: ez az úgynevezett period poop, azaz a menstruációs kaki jelensége. Itthon még mindig túl keveset beszélünk róla, pedig ez is egy teljesen természetes és normális dolog. „Nem mindenki, de sokan észlelik, hogy menzesz alatt többször van székletük vagy akár hasmenésük. A menstruációs görcsök, a méh simaizmának erős összehúzódásai mellett a belek fokozott perisztaltikája, a bél simaizomzatának az intenzívebb összehúzódása is előfordulhat. Ez okozza, hogy gyakrabban kell mosdóba menned, de általában 1-2 nap alatt megszűnik.” – magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Mitől jelenhetnek meg apró dudorok a nemi szervem körül?

Dr. Oláh Orsolya szerint a vagina körül megjelenő dudorokra jobb odafigyelni, mert akár komolyabb betegség tüneteiként is jelentkezhetnek (például herpesz, nemi szemölcsről, vagy Bartholin-mirigy gyulladás), ezeket pedig mind nőgyásznak kell megvizsgálnia, hogy belevághassatok a szükséges kezelésbe. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ilyen komoly a baj. Tudnod kell, hogy a vagina környékén akár pattanások is megjelenhetnek, és ugyanígy apró kiütéseket okozhat az intim szőrtelenítés is, hiszen ezen a területen a bőr fokozottan érzékeny. A piros vagy egyéb színű dudorok oka lehet még egy elfertőződött verejtékmirigy is – ha rendszeresen jársz leggingsben edzeni, valószínűleg találkoztál már ilyennel.

Miért vagyok szőrös olyan helyeken, ahol egy nőnek nem kellene?

Igaz ugyan, hogy a társadalom azt várja el a nőktől, hogy mindig, mindenhol makulátlan sima és szőrtelen legyen a bőrük, fontos tudnod, hogy a női test alapvetően szőrös. Egy bizonyos fokig tehát teljesen természetes és normális, ha olyan helyeken is szőrösödsz, ahol egy nőnek egyébként „nem illik” – például a hasadon, a pajeszodnál vagy a bajuszvonalon. Dr. Koppány Viktória belgyógyász-endokrinológus azt mondja, hogy a szőrösödés, vagyis az, hogy kinek mennyi, milyen hosszú és milyen színű szőre van, valójában genetikai adottság. A fekete hajú, fekete szemű, déli típusú lányok például általában szőrösebbek, a szőrszálaik hosszabbak és sötétebbek. „Ez teljesen normális, és önmagában semmi gondot nem jelez. Az viszont már betegségre utal, ha a szőrzet hirtelen növekedésnek indul, ha hosszabbá és sötétebbé válik.

Ha az ilyen szőrösödéshez férfias jelleg is társul, tehát jellemzően a bajuszvonalban, az áll vonalán, a pajesznál, a mellkason, a háton és a hason a köldök felé húzódva alakul ki, akkor nagy valószínűséggel a férfi és női hormonok egyensúlyzavara okoz problémát”

– mondja dr. Koppány Viktória és hozzáteszi, hogy az ilyen férfias jellegű szőrösödést a fiatal lányoknál és nőknél a leggyakrabban a PCOS, azaz a policisztás petefészek szindróma okozza. Fontos, hogy a szőrösödés mellett PCOS esetén más tünetek is jelentkezni szoktak: gyakori például a homlok két oldalán és a fejtetőn jelentkező hajhullás, a makacs aknék kialakulása, vagy például a menstruáció zavara. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, mindképpen keress fel egy endokrinológus szakorvost!

Kérdezz bátran, mi tudjuk a választ:

Még több

Te Te Te