Imádsz reggelizni? Így készítsd el a világ legfinomabb bagel-variációit!

Kevés jobb dolgot tudunk annál elképzelni, mint egy közös, lustálkodós, vasárnapi brunch-ot a BFF-del. Hívd át őt, nem fogod megbánni!

Imádsz reggelizni? Így készítsd el a világ legfinomabb bagel-variációit!

Kinyitod a szemed és ráeszmélsz, hogy vasárnap van. Elmúlt 9, átaludtad a reggelit. De akkor beugrik, hogy akár egy szuper brunch-al kárpótolhatnád magad! Az időjárás pocsék, de neked ez mit sem számít, hiszen otthon is bármikor össze tudsz dobni egy menő késői reggelit… A receptek már adottak, Marton Adrienn ellátott téged három különböző bagel-variációval is, szóval már csak a legjobb barátnőd hiányzik a képből, akivel együtt nyomathatjátok végig a délelőttöt!

FRISS HÁZI BAGEL

(vegán)

Hozzávalók a tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 20 g friss élesztő
  • 3 csapott evőkanál barnacukor
  • 2 teáskanál só

Hozzávalók a főzővízhez

  • 2.5 l víz
  • 2 evőkanál barna cukor

Hozzávalók a tetejére

  • 2 evőkanál mák
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás (a kenéshez, nem muszáj)
Sima bagel

Fotó: Hajnal Stefi

A tészta elkészítése

  1. A tésztához gyúrd össze a hozzávalókat, kézzel vagy gépben. Egy ruganyos, sűrű fehér tésztát kell kapnod. Miután összeállt, takard le, és 60 percet keleszd.
  2. Ha szépen megkelt, vedd ki, kicsit gyúrd át, majd oszd 8 egyenlő részre.
  3. A 8 kis részből sodorj egyenletes gombócokat, majd takard le őket, és 15 percet még pihentesd – nem tovább, mert ha túlságosan megkel, a főzés során szét fog szakadni a tészta.
  4. Ha eltelt a 15 perc, formázd meg a bageleket. Minden bucit sodorj kb. 20-25 centis rúddá, majd egy mozdulattal képezz belőle hurkot, és nyomd össze a két véget. Ha nem tapad oda, kicsit meg lehet vizezni a tésztát. A másik módszer, hogy kilyukasztod a tésztagömbök közepét és karikát formázol belőle.

A főzővíz elkészítése

  1. Eközben egy lábasban melegíts vizet, a cukorral. Nem kell, hogy forrjon, csak gyöngyözzön a víz.
  2. A kész bagelkarikákat óvatosan ereszd bele a gyöngyöző vízbe. A lábas méretétől függ, hogy mennyit, de ne legyenek nagyon zsúfoltan. Főzd a bageleket mindkét oldalukon 30 másodpercig, majd kis csepegtetés után mehetnek egyből a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

A tetejéről se feledkezz meg

  1. A tepsiben kend meg őket egy darab felvert tojással, majd bőven szórd meg a kívánt magokkal. Ha teljesen vegán verziót szeretnél, akkor egész egyszerűen hagyd ki ezt a lépést.
  2. Ezután tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 percig süsd őket, amíg aranybarnák nem lesznek.

LAZACOS BAGEL

New York Bagel

Hozzávalók

  • 1 db bagel
  • 4 evőkanál sajtkrém
  • 25 g füstölt lazac
  • 1 csipet friss kapor
  • 1 nagy marék rukola
  • 1 evőkanál citromlé
  • 6 szelet uborka
Lazacos bagel

Fotó: Hajnal Stefi

Elkészítés

  1. A bagelt vágd ketté, és serpenyőben kis olajon pirítsd meg az oldalait. Mindkét felét kend meg sajtkrémmel, tegyél rá uborkaszeleteket, majd szórd meg friss kaporral. 
  2. Fektesd rá a lazacszeleteket, locsold meg egy kis citromlével, aztán halmozd a rukolát a lazacra, majd tedd rá a bagel maggal szórt tetejét.

SONKÁS BAGEL

Honey Bagel

Hozzávalók

  • 1 db bagel
  • 2 evőkanál sajtkrém
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 3 szelet sonka
  • 1 nagy marék madársaláta vagy lollo saláta
Sonkás bagel fajták

Fotó: Hajnal Stefi

Elkészítés

  1. A bagelt vágd ketté, és serpenyőben kis olajon pirítsd meg az oldalait. A mézet és a mustárt keverd össze, és kend meg vele a bagel tetejét.
  2. Az alsó felére kenj sajtkrémet, majd fektesd rá a sonkaszeleteket, halmozd rá a madársalátát, vagy lollot, és tedd a tetejére bagel maggal szórt felét.

VEGÁN BAGEL

Hummus Bagel

Hozzávalók a bagelhez

  • 1 db bagel
  • 4 evőkanál humusz
  • 3 szelet paradicsom
  • 3 szelet répa
  • 6 szelet uborka
  • 1 nagy marék rukola

Hozzávalók a humuszhoz

  • 200 g csicseriborsó
  • 50 g tahini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál római kömény
Humusz

Fotó: Hajnal Stefi

A humusz elkészítése

  1. Mielőtt a csicseriborsót az aprítóba teszed, vegyél ki egy pár szemet, hogy a kész hummusz tetejét díszíthesd vele.
  2. Add hozzá a tahinit (ez elhagyható), a fél citrom levét, fokhagymát, olajat és egy kevés vizet, majd fűszerezd sóval, borssal és a római köménnyel. Addig pörgesd a késes aprítóban míg teljesen krémes nem lesz!
  3. Tálaláskor a tetejére szórhatsz különféle magokat, pirospaprikát, mentát, akár gránátalmát is. 
Vegán bagel

Fotó: Hajnal Stefi

A bagel elkészítése

  1. A bagelt vágd ketté, és serpenyőben kis olajon pirítsd meg az oldalait. Mindkét oldalát kend meg humusszal.
  2. Uborkát, paradicsomot, répaszalagokat tegyél egymásra, és rukolát halmozz rá, majd tedd a tetejére bagel maggal szórt felét.

Nem bírsz ellenállni a finomságoknak? Akkor ezt is dobd be a közösbe:

Még több

Te Te Te