Színészek, akik sokkal sikeresebbek rendezőként

Az alábbi színészek és színésznők ugyan a kamerák előtt is már szuper tehetségesnek bizonyultak, rendezőként azonban még nagyobbat villantottak.

Színészek, akik sokkal sikeresebbek rendezőként

Az, hogy egy színész rendezőnek álljon egyáltalán nem újdonság a filmtörténelemben, és nem egyszer ez olyan jól sikerült, hogy a filmes karrierükben jelentősebb helyet foglal el a rendezés, mint a színészet. (Gondolj például Orson Wellesre, aki semmi különöset nem csinált, csak forradalmasította a filmezést az Aranypolgárral.) Az utóbbi években pedig ugyanolyan nagy mennyiségű sztár áll a kamerák mögé, hogy kipróbálja magát és közülük is sokaknak sikerült pénzügyi ÉS kritikai sikereket is elérniük. Összeszedtük a kedvenc színészből lett rendezőinket, akiknek az alkotásaikra még érdemes lesz  figyelnünk.

John Krasinski

A hivatal című szitkom sorozatban egész Amerika megszerette, John Krasinskinek azóta azonban a szerepei már nem voltak akkora dobások, itthon pedig leginkább Emily Blunt férjeként ismertük. Egészen addig, amíg elkészítette a Hang nélkül című horrort, aminek nemcsak az egyik szereplője volt, hanem rendezőként egy izgalmas, új koncepciót mutatott be (azáltal, hogy tényleg szinte hang nélküli az egész film) és a debütálása hatalmas siker lett. Olyannyira, hogy nemrég már a második rész is mozikba került.

Színészből lett rendezők

Fotó: Michael Kovac/Getty Images

Greta Gerwig

Színésznőként elsősorban indie-filmekből ismerhettük Greta Gerwiget korábban, ám rögtön az első rendezésével az Oscar-jelölésig jutott. Ez volt a Lady Bird Saoirse Ronan főszereplésével. A következő filmjében ismét az ír színésznővel dolgozott együtt, a Kisasszonyokkal pedig nemcsak őt, de Florence Pugh-t is Oscar-jelölésig vezette, míg a forgatókönyvét a Legjobb adaptáció kategóriában nominálták. Szerintünk valahogy így kell berobbanni rendezőként. 

Színészből lett rendezők

Fotó: Tommaso Boddi/Getty Images

Jordan Peele

Ha Jordan Peele-re gondolunk, először a fergeteges humora jut eszünkbe, amit a Key & Peele című sorozatában rendre megvillantott. Ezért a többség valószínűsítette, hogy amikor bejelentette, hogy rendezőnek áll, egy vígjátékot várhat tőle. Peele azonban 180 fokos fordulatot vett és úgy döntött, teljesen másfajta érzelmeket akar generálni a nézőkben: elkészítette a Tűnj el! című horrort, ami nemcsak szorongást és félelmet ébreszt benned, de nagyon kemény társadalomkritikát is megfogalmaz, amin még napokig kattogni fogsz.

Színészből lett rendezők

Fotó: JB Lacroix/Getty Images

Olivia Wilde

Olivia Wilde rendezői debütálása egészen meglepő volt: az Éretlenségivel olyan intelligensen és viccesen feszegette a tini vígjátékok határait, ami az elengedésről beszél a szó bulizós és érzelmi értelmében is. Szinte el sem hisszük, hogy ez előtt még soha nem rendezett semmit, annyira egyben volt az egész film. A direktori kvalitásait pedig most ismét megvillanthatja, a közelgő Don’t Worry Darling című produkcióban (igen, ez az, aminek forgatása alatt összejött Harry Stylesszal).

Színészből lett rendezők

Fotó: JEALEX Photo/Getty Images

Jon Favreau 

A Jóbarátokból Pete, a Marvel-filmekből Happy és egy csomó vígjáték állandó szereplője Jon Favreau, aki ugyan színészként is kifejezetten nagy produkciókban szerepelt, a rendezői székből még annál is menőbb filmeket készített. Kezdjük azzal, hogy az ő felügyelete alatt alapozta meg a Vasember a Marvel Univerzumát (tehát gyakorlatilag, ha ő nem lenne, ma nehezen létezne az MCU), de ő volt az egyik első, aki beindította az élőszereplős Disney-remake-ek hullámát is A dzsungel könyvével és Az oroszlánkirállyal. Ja, és arról ne is beszéljünk, hogy kreátorként neki köszönhetjük a Mandaloriant is.

Színészből lett rendezők

Fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images

Tartogatnak meglepetéseket a kedvenc színészeid:

Még több

Te Te Te