Nem Alec Baldwin az egyetlen, aki megölt valakit egy forgatáson

A fegyver soha nem veszélytelen, még akkor sem, ha minden óvintézkedést megtesznek. Ezért történhetett a tragédia most Alec Baldwin filmjének forgatásán, és ezért hordozza még nem egy másik ember Hollywoodban a véletlen emberölés terhét.

Nem Alec Baldwin az egyetlen, aki megölt valakit egy forgatáson

Alec Baldwin Új-Mexikóban forgatja legújabb filmjét, a Rust című westernt, és ahogy sajnos a ma reggeli hírek beszámoltak róla, soha többé nem fogja elfelejteni ezt a produkciót. Egy kellékfegyverrel ugyanis véletlenül megölte a film operatőrét, Halyna Hutchins-t és megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát. 

Hogy történhet meg egy ilyen tragédia?

Annak ellenére, hogy egy forgatáson minden eshetőségre felkészülnek és mindent biztosítanak, sajnos még így is történhetnek balesetek. A fegyvernek, legyen az utánzat vagy működő kellék éles lőszertől és maradék szilánkoktól mentesnek kell lennie és kizárólag vaktöltények lehetnek benne. Ennek ellenőrzése minden esetben a kellékes feladata, illetve a helyszínen lévő biztonsági szakértőé. 

Ennek elmulasztása olyan végzetes hibának bizonyulhat, mint 1993-ban A holló című film forgatásán. A filmben használt pisztolyt ugyanis nem valódinak látszó lőszerutánzattal töltötték fel a tárat (amihez meghagyják a hüvelyt és a lövedéket, a gyutacsként szolgáló úgynevezett csappantyút és a lőszert eltávolítják), hanem éles lőszert alakítottak át. Vagyis szétszedték a töltényt, kiöntötték belőle a lőport, majd a lövedéket visszatették a hüvely elejére. Azonban ezzel nem hatástalanították a golyókat, miután a csappantyúk a helyükön maradtak, ezek pedig szintén tartalmaznak valamennyi robbanóanyagot, amik a revolver elsütésekor meggyújtják a hüvelyben lévő lőport. Egy közeli felvétel elkészítéséhez elsütöttek a fegyvert, a csappantyú pedig kis sebességgel kilökte a lövedéket a tárból, ami azonban a fegyver csövét nem hagyta el. Így mikor ismét lőttek a revolverrel (ezúttal már rendes vaktölténnyel), annak az ereje elég volt ahhoz, hogy a csőben felejtett golyót olyan erővel lökje ki, mintha valódi lövés lenne.

Michael Massee

Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images

Ekkor a pisztoly A holló gonosztevőjét alakító Michael Massee kezében volt és Brandon Lee-re szegezte. Amint elsütötte a fegyvert, a golyó Lee hasába fúródott és a gerince mellett állt meg. Halálosan megsérült, és már nem tudták megmenteni. Ugyan a felelősség egyáltalán nem Massee-t terheli (az eset kivizsgálása után semmilyen szempontból nem találták bűnösnek a színészt), mégis egy életre megrázták a történtek: „Abszolút nem kellett volna ennek megtörténnie. Nem is az én feladatom lett volna a fegyver kezelése, amíg el nem kezdtük forgatni a jelenetet és a rendező közben változtatott rajta” – mondta egy 2005-ös interjúban Massee, amikor először beszélt az esetről. Állítása szerint a tragédia után egy évig nem dolgozott:

„Ami Brandonnal történt, tragikus baleset volt… nem hiszem, hogy valaha is képes lehetsz túltenni magad egy hasonló dolgon.”

Sajnos azonban a vaktöltény sem jelent teljes biztonságot. Ugyan nincs benne éles lőszer, de a robbanás kedvéért több a beletöltött lőpor, emellett pedig egy papírból és műanyagból készült fojtás van a töltény elején. A vaktöltény azonban csak távolról nem okoz sérülést, közvetlen közelről ugyanolyan veszélyes, mint bármilyen másik fegyver.

Ezzel viszont nem volt tisztában a Cover Up című sorozat sztárja, Jon-Erik Hexum, aki ugyan akkor még csak két éve színészkedett, mégis ígéretes jövő állt előtte. A forgatás egyik szünetében Hexum unatkozott, ezért a kellékpisztolyból kiürítette az összes vaktöltényt egyetlen kivételével – orosz rulettet kezdett játszani. A pisztoly elsült, a vaktöltény Hexum koponyájába hatolt. Az, és az összetört csontszilánkok pedig olyan belső vérzést okoztak az agyában, hogy egy öt órás műtéttel sem tudták megmenteni. Hat nappal később agyhalottnak nyilvánították.

Jon-Erik Hexum

Fotó: CBS/Getty Images

Hogy soha többé nem forduljon elő hasonló baleset, ami egyszerre több ember életét teszi tönkre – hiszen az elhunyt és családja mellett az, aki lőtt is egy életre összeomlik –, arra a vaktöltények és a működő fegyverek száműzése lehet a megoldás. Christopher Grist és Saray Mayberry filmkészítők a Sky Newsnak elmondták, hogy „játékfegyvereket” használva sem romlik a filmélmény: a mai technológia bőven elég fejlett már ahhoz, hogy ezentúl CGI segítségével illusztrálják a pisztolylövéseket az utómunka során – ez a legbiztonságosabb módszer.

Sajnos Hollywoodot nem kerülik el a tragédiák:

Még több

Te Te Te