Ha így sütöd a gesztenyét, egy mozdulattal lejön a héja

Az ízét ugyan imádod, de tekintve, hogy macerásabb, mint elérni, hogy az összes barátnőd egyszerre érjen rá a hétvégén, inkább hanyagolod a gesztenyesütést. Pedig, ha a megfelelő technika mellett készül, olyan könnyen szabadulhatsz meg a héjától, mintha csak cukorkát bontogatnál.

Ha így sütöd a gesztenyét, egy mozdulattal lejön a héja

Melyik finomság jut eszedbe, ha azt mondjuk, őszi-téli desszert? Mármint az elképesztően finom forró csokin és a pumpkin spice lattén túl (utóbbihoz receptet is mutatunk, szívesen). Bingó, a gesztenye! És most nem arra a verzióra gondolunk, amit a szupermarketben szerzel, majd lereszelsz, és felturbózod egy kis tejszínhabbal, hanem az igazi gesztenyére, ami te magad sütsz ki otthon. És igen, a procedúra éppen annyira nem egyszerű, mint bőgés nélkül kibírni a Bosszúállók: Végjátékot, mi viszont feltúrtuk a netet, hogy hozzunk néhány TÉNYLEG működőképes trükköt. Jöhetnek?

Az egyenes az új X

Sokan még mindig a jó öreg X bevágásban hisznek, de a CrazyHacker sokkal célratörőbbnek tartja, ha a megtisztított gesztenyéket  X bemetszés helyett félbevágod, majd egy serpenyőbe szórod őket, öntesz hozzájuk annyi vizet, hogy ellepje a gesztenyéket, és közepes lángon felforralod a folyadékot. Hagyd, hogy a forrásban lévő vízben 3 percig pancsoljanak a gesztenyék, majd szedd ki és pakold át őket egy száraz serpenyőbe, és süsd őket addig, míg teljesen szét nem nyílnak a héjukon található repedések, a gesztenye belseje pedig aranysárgára nem sül. Ahogy a videóban is láthatod, erőlködés nélkül szabadulhatsz meg a héjtól, és a manidat sem kell feláldoznod a nassolás oltárán. 

Vizesedünk?

Gondoltad volna, hogy egy gőzölő kosárban is elkészítheted az őszi finomságot? Pedig így van, ráadásul, ha megvan hozzá minden eszközöd (ami kimerül egy párolóedényben), nem is bonyolult. Tegyél vizet az edénybe (nem kell sok, és el sem kell, hogy érje a kosarad alját), majd ha már felforrt, jöhetnek a lyukacsos részbe a megtisztított gesztenyék. FYI: az X-eket nagyon óvatosan karcold bele a héjba, nehogy megvágd magad! Fedd le az edényt, és párold nagyjából 20 percig, vagy amíg szét nem válik a héj, és meg nem puhul a belsejében lévő gesztenye – utóbbiról egy fogpiszkálóval tudsz meggyőződni. Ha már erőlködés nélkül hatol át rajta a próbaeszköz, készen vagy.

 

Fontos, hogy csak annyira hagyd kihűlni a gesztenyéket, hogy már ne égesse meg a kezed, de még ne legyen teljesen szobahőmérsékletű, így ugyanis sokkal nehezebb leválasztani a megmerevedett héjakat, mint amikor még jó meleg. Tedd sütőbe néhány percig, vagy vissza a serpenyőbe, de még csak véletlenül se trükközz mikróval, attól ugyanis nagyon gyorsan merevvé és kezelhetetlenné válnak a gesztenyéid.

Áztatásra felkészülni!

Akkor is érdemes 2 órára beáztatnod őket, ha egyébként a a serpenyőre és a forró hőre bízod a gesztenyéidet, így ugyanis lágyabb lesz a végeredmény, és sokkal egyszerűbben szabadulsz meg a héjától. És most kapaszkodj, extra kellemes mellékízt érhetsz el, ha víz helyett borban áztatod őket – nyami. Miután lejárt a 2 óra instant pancsolás, töröld őket szárazra, szórd egy serpenyőbe, és pirítsd közepes lángon, fedő alatt 10 percen keresztül, majd jöhet újabb 20 perc, ezúttal fedő nélkül. Néhány laza mozdulattal forgasd úgy őket a serpenyőben, hogy a bevágott rész ne találkozzon túl sokáig a serpenyő felületével, és akkor se ijedj meg, ha a héj néhol szinte már feketére sül. Ha szépen megpirultak, öntsd a kész gesztenyéket egy száraz konyharuhára, és már nem forró, de még meleg állapotában szedd le róluk a héját. 

Forrás: the.thespruceeats.com

Jöhet még több zseniális hack a konyhából?

Még több

Te Te Te