„Ma már nem engedem, hogy termékként kezeljenek” – Interjú Iszak Esztivel

Kíváncsiak voltunk, mennyit változott kedvenc címlapsztárjaink élete, mit tanultak az elmúlt években, és merre halad az életük most. Iszak Eszti például pont olyan gyönyörű, mint két évvel ezelőtti címlapfotóján, viszont erősebb, mint valaha.

Ő az ország babaarca, a törékeny lány, aki mindig mosolyog és mindig mindenre igent mond. Lehet, hogy néhány éve még ez a kép élt benned Iszak Esztiről, ő viszont már nagyon nem az az elnyomható lány, aki ne merne nemet mondani. A magánéletéről például még mindig nem beszél, ebben így állapodtak meg vőlegényével, Gyurta Danival. És miközben megegyezünk abban, hogy nem feszegetjük a szerelmi életét, mert egy nő a saját jogán is lehet izgalmas és figyelemre méltó, sőt, azért jólesik kicsit úgy gondolni Eszti történetére, mint egyfajta tündérmesére. A 2 évvel ezelőtti Cosmo címlapján a „Készen állok az új szerelemre” idézet állt mellette, most pedig menyasszony. Helyesbítek, a tündérmesékben ugyanis nem hiszek. Abban viszont igen, ha jó emberekkel vesszük magunkat körül, és meghúzzuk a határainkat, rengeteget változik a világunk, és erre Eszti élete tökéletes példa. Miután endometriózist és Hashimoto-betegséget (a pajzsmirigy autoimmun gyulladása – a szerk.) állapítottak meg nála, nem csak életmódot váltott, de dobta azokat az embereket és munkákat, akikre és amikre nincs szüksége. Hogy mit tanulhatsz tőle? Erőt, a nemet mondást egyszerűségét, és hogy „a változás eleinte félelmetes, de szükségszerű”.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

iszakeszti (@iszakeszti) által megosztott bejegyzés

 

Cosmo: Dallos Bogi nemrég arról posztolt, hogy nem merte elárulni egy interjújában, mikor sírt utoljára, te pedig azonnal biztosítottad a támogatásodról egy nagyon együttérző, mégis inspiráló kommentben. Arról írsz, hogy néha meg kell engednünk magunknak, hogy leeresszünk, kisírjuk magunkat, és újult erővel vessük bele magunkat a további kihívásokba. Te most épp milyen szakaszban vagy ezek közül?

Iszak Eszti: Őszinte leszek, egész életemben nagyon hullámzó voltam. Bizonyos időszakaimban azt érzem, enyém a világ és gyerünk, csináljuk. Máskor meg nem megyek sehova, és egyszerűen semmi nem úgy történik, ahogy azt 10 évvel ezelőtt elképzeltem. Régen lelkifurdalásom volt, ha rosszul éreztem magam, hiszen nagyon szerencsésen alakult az életem. De el kellett fogadnom, hogy néha igenis megélhetem, ha épp nem vagyok jól.

Már megengedem magamnak a sírást, és ezzel együtt azt is, hogy a felgyülemlett rossz energia kijöjjön. Pedig régen kifejezetten szégyelltem.

Cosmo: Olyan típus vagy, aki elfogadja és mélyen megéli ezeket az időszakokat, vagy olyan, aki megpróbál rajta minél hamarabb túllendülni?

Iszak Eszti: Most már megengedem magamnak, hogy legyenek rosszabb napjaim, de keresem a kiutat. Olyan nő vagyok, aki szeret célokat kitűzni, és látni, mit akar megvalósítani. Nem szeretem a semmittevést, új dolgokon pörögni viszont annál inkább.

Cosmo: Mint például FiatalFood Insta-oldalad, amitől egyszerre leszek éhes, és lakik jól a lelkem…

Iszak Eszti: Imádom ezt a receptoldalt, van is benne lehetőség, aktív a közösségem, és nagyon jó visszajelzéseket kapok. Más, mint a műsorvezetés, a modellkedés és a divattervezés, amiben eddig kipróbáltam magam, de pont ezért tetszik annyira.

Cosmo: Szerelemprojekt vagy hosszú távon üzleti lehetőséget is látsz benne?

Iszak Eszti: Is is. Szerelemprojektből indítottam, és jelenleg több százezer forintot költöttem már rá. Lehet, hogy a követők megelégednének azzal is, ha csak simán lefotóznám az elkészült ételeket egy mobillal a fal mellett, én viszont nem. Tavaly nyáron vágtam bele, miután az endometriózisom és a Hashimoto-betegségem miatt életmódot kellett váltanom. Korábban kenyeret, tésztát és rántott dolgokat, vagyis irdatlan mennyiségű glutént ettem, a betegségem miatt viszont elkezdtem ismerkedni a diétámhoz szükséges új alapanyagokkal. Márciusban úgy éreztem, már van elég tudásom, hogy megosszam az emberekkel, úgyhogy vettem egy fényképezőgépet, egy sofboxot szettet, hátteret, különböző kellékeket, tányérokat, evőeszközöket, szalvétákat, és belevágtam a receptoldalba.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FiatalFood by Iszak Eszti (@fiatalfood) által megosztott bejegyzés

 

Cosmo: Azt hittem, profi csapat áll mögötte!

Iszak Eszti: Dehogyis, mindent egyedül csinálok, az alapanyagok beszerzésétől a receptek kikísérletezésén, a főzésen, a fotózáson át egészen a mosogatásig. Sok receptet veszek át, és például gluténmentesítem azokat, szóval nem mind az enyém, viszont sok energiát szánok az átdolgozásukra. De az elkészült képeket is én szerkesztem, én írom a posztok szövegét, sőt azt is kiszámolom, mennyibe kerül egy adag elkészítése a speciális hozzávalók alapján. Van, hogy egyetlen poszton fél napot dolgozom, mire elkészül.

Cosmo: Elképesztő energiával tolod. Mindenben ennyire precíz és lelkes vagy?

Iszak Eszti: Szívesen mondanám, hogy igen, de sok mindenben nagyon szétszórt vagyok. Mivel imádom az ételeket és a szép vizuális tartalmat, ebben tényleg nem voltam kompromisszumkész.

Cosmo: Ha egy komplett menüsort állítanál össze a legjobb barátaidnak, mi kerülne az asztalra a kedvenc receptjeidből?

Iszak Eszti: A kedvenc receptjeim kevésbé összeillőek, így nem biztos, hogy menüsorként megállnák a helyüket, de nem rontom el a játékot. Az előételem pho leves lenne, amit gyakran készítek és a barátaim is imádják. Ezután jönne a vegán főétel, amiért a legnagyobb húsevő ismerőseim is rajonganak – nagyon jó gasztroélmény, és merőben eltér attól, amit az emberek a vegán ételekről gondolnak. Desszertnek pedig egy vegán brownie-t készítenék.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FiatalFood by Iszak Eszti (@fiatalfood) által megosztott bejegyzés

 

Cosmo: 33 éves vagy, de még mindig 23-nak tűnsz – milyen ételekkel és bőrápoló rutinnal vigyázol a bőrödre?

Iszak Eszti: Alapvetően nagyon jó a genetikám, de csak az elmúlt pár évben gondolkodtam róla mélyebben, hogy ez nem marad mindig így, szóval nekem is tennem kell a bőröm állapotáért. Napi 4 liter vizet iszom, és nem azért, mert mondjuk jelez egy applikáció, hanem mert mindig szomjas vagyok. Odafigyelek a hidratálásra, a sminklemosásra, és hogy eleget pihenjen a bőröm. 10 éve minden egyes reggel és este aloe vera sprayt használok, és rendszeresen jógázom, különböző arckezelésekre járok, plusz figyelek a megfelelő mennyiségű alvásra. És persze most már azt is tudom, mennyit számít a minőségi táplálkozás.

Cosmo: A covid alatt kihasználtad a kényszerpihenőt, és elvégezted a jógaoktató képzést, elkezdtél egy táplálkozási tanácsadó iskolát, voltál hajfonó tanfolyamon, és agykutatásról szóló könyveket bújtál. Mibe vágnál bele szívesen?

Iszak Eszti: A tavalyi évet tényleg megpróbáltam a lehető legjobban kimaxolni ezen a téren. Nagyon örülök, hogy elvégeztem a jógaoktatóit, és nem azért, mert a szabadidőmben jógát tanítok, mert erre pont nincs időm. Viszont sokkal jobban átlátom a jóga rendszerét, helyesen végzem az egyes ászanákat. De érdekel a lakberendezés is, mert szeretném a legtöbbet kihozni az otthonunkból.

Cosmo: Nagyon megrázó volt, amikor a sok vidám poszt után egyszer csak jött egy hosszú vallomás a betegségedről…

Iszak Eszti: Most szerencsére jól vagyok, gyógyszereket szedek, odafigyelek a táplálkozásomra, és arra, hogy kevésbé stresszes életet éljek. Már nem feltétlenül járok olyan rendezvényekre, amire régen biztosan elmentem volna, mert úgy érzem, az ottani közeg nem tesz jót a mentális egészségemnek. Lehet, hogy ez majd változik, most viszont így érzem jól magam. Megpróbáltam kiiktatni azok a tényezőket és embereket, amik és akik lehúztak.

És most már a munkában sem engedem, hogy kizsákmányoljanak. Régen elfogadtam, hogy egy 16 órás forgatáson azt gondolják, egy műsorvezetőnek nincs szüksége ebédszünetre.

Amikor 60-ból 58 napot úgy forgat az ember, hogy nincs lehetősége főzni, nincs ideje kiszaladni a forgatásról, és szerezni magának ebédet, viszont nem is rendelnek neki, az azért elég romboló. És ez nem luxus, alapvető szükséglet, hogy legyen víz egy műsorvezető közelében, itthon valamiért mégis így van beállítva.

Cosmo: A legutóbbi Cosmo interjúban arról meséltél, hogy rá kell erősítened az érdekérvényesítésre, és a szavaidból úgy tűnik, ez sikerült.

Iszak Eszti: Abszolút kiállok magamért, bármiről is legyen szó, ma már nem engedem, hogy elnyomjanak, hogy hatalmaskodjanak felettem, robotként vagy termékként kezeljenek. Ennek köszönhetően nem vállalok már el nagyon sok munkát – ha úgy érzem, valami nem tesz jót, nem megyek bele a pénz miatt, legyen szó műsorvezetésről, modellmunkáról vagy bármilyen együttműködésről. És ez hatalmas szabadságot ad.

Pár éve még úgy éreztem, mindenre igent kell mondanom, mert csak így kapok munkát a jövőben, de most úgy vagyok vele, hogy a saját egészségem és kiegyensúlyozott életem fontosabb annál, mint hogy olyan munkákat végezzek, ami szembe megy az elveimmel.

Cosmo: Segített a betegség, hogy elengedd a megfelelni akarást, és te legyél az első magadnak?

Iszak Eszti: Igen! Régen nem mertem volna szólni olyan dolgokért, mint hogy három napja nem ettem mást, csak sós kiflit – mindezt este kilenckor, aznap először. Ami nem normális. És nem lehet azt mondani, hogy a média világa ilyen. Ne legyen ilyen! Lehet, hogy pár évig bírja a szervezet, de utána kopogtatni fog, hogy ez így nem mehet tovább. Kicsit azt érzem, ennek is köszönhető a betegségem, úgyhogy igen, sokat segített, és felnyitotta a szemem. Ami kicsit olyan, mint amikor valami borzalmasnak tűnik egy adott helyzetben, de valójában nem az. Mondjuk nem kapsz meg egy adott munkát, aztán jön egy sokkal jobb, amit kizárt volna a másik lehetőség. Ezekből az aktuális „tragédiákból” viszont olyan előremutató változás bontakozhat ki, ami a szükséges rossz nélkül nem jött volna létre.

A betegséget is próbálom így átkeretezni magamban: fél évig komoly fájdalmakkal éltem, kórházba jártam, de nem erre akarok gondolni, hanem arra, hogy mindez új kaput nyitott számomra.

Egészségesebben táplálkozom, sokkal többet jógázom, meditálok, erősebb lettem, és megtanultam nemet mondani. És másnak is ezt javaslom: ha van egy adott szituáció, akár egy szakítás, kirúgnak a munkahelyedről, vagy nem jön össze egy állás, gondolj arra, hogy a jövőben sokkal jobb dolgok várnak rád. Ott van J. K. Rowling, aki munkanélküliként kezdte írni a Harry Pottert. Gondolj bele – ha egy multiban dolgozik napi 10 órát, ma nincs Harry Potter, ő pedig nem lesz a világ egyik legbefolyásosabb nője.

Cosmo: Ha 2-3 év múlva újra leülsz mesélni a Cosmónak, milyen, akkorra már megvalósított célodról szeretnél mesélni?

Iszak Eszti: Nagyon szeretnék családot a közeljövőben, és saját vállalkozások elindítása is a szerepel a listámon. De az első egy boldog és kiegyensúlyozott család, minden más csak utána jöhet.

Iszak Eszti kvíz

Imádod az inspiráló beszélgetéseket? Mi is!

Még több

Te Te Te