Mit árul el rólad a halloween jelmezed? A pszichológia szerint ezt

Mit üzen rólad egy szexi, egy félelmetes vagy egy tőled nagyon távol álló jelmez? Sokkal többet, mint gondolnád, és ezt nem mi mondjuk, hanem a halloween jelmezválasztásokat boncolgató pszichológusok.

Mit árul el rólad a halloween jelmezed? A pszichológia szerint ezt

Gondtál már úgy a halloweenre, mint egy globális szerepjátékra, amikor picit mérlegre teheted, ki vagy, és mi szeretnél lenni? Kit Yarrow pszichológus szerint a halloween pont erről szól, nem véletlenül olyan népszerű a 18 és 24 évesek között, akik jóval bátrabban keresik magukat, mint mondjuk a 30 feletti korosztály. Előbbinél a korosztály háromnegyede dönt úgy a statisztikák szerint, hogy jelmezbe bújik, míg a 30 pluszosok fele megy bele a játékba, és 55 felett már csak a korosztály negyede öltözik be. 

Para szekció, itt vagytok?

Szóval egy jelmezzel nyilván az identitásodat próbálgatod, feszegeted a határaidat – de mi van akkor, ha boszorkánynak, vámpírnak, vagy más sötét, kifejezetten ragadozó típusú jelmez tűnik szimpatikusnak? A szakember szerint ezeknek a karaktereknek akkor ugrik meg a népszerűségük, amikor egy adott politikai és gazdasági időszakban az emberek kevésbé érzik magukat biztonságban, így olyan karakterekkel próbálnak meg azonosulni, akik mentesek az empátiától, és inkább tűnik benne valaki elkövetőnek, mit áldozatnak. De a merész, irányító, határozott személyiségtípusok is gyakran és szívesen vállalják be az ijesztőbb jelmezeket. 

Helló, szexi!

Tegyük fel, hogy eszedben sincs horgas műorrot magadra applikálni, viszont szívesen bújnál bele egy dögös latexruhába. Kit Yarrow szerint azok hajlamosak dögösebb jelmezek mellett voksolni, akik az év 365 napján a szilárd karrierlehetőségükre koncentrálnak, akkor sem dominál mondjuk a szexualitás (vagyis nem fejezik ki ennyire nyilvánvaló módon), ha párkeresésről van szó. A halloween viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy anélkül villantsuk meg a legszexibb arcunkat, hogy bárki is kétségbeesettnek gondolna minket. 

Ez annyira nem te vagy!

Vegyük például a legjobb barátnődet, akit igazi badass, erős és független nőként ismertél meg, mégis szexis nővérke ruhában virít, ami kifejezetten tárgyiasítónak hat. A szakemberek szerint a jelmezválasztás mögött gyakran az áll, hogy végre alkalmat kapunk kipróbálni magunkat egy számunkra nagyon idegen szerepben.

„A jelmezben érezhető gátlástalanság miatt egy kicsit szabadabbak vagyunk. És ez az, ami annyira szórakoztató ezekben a bulikban – vannak dolgok, amelyekről eleve beszélhetünk, már a jelmezünk és a bemutatkozásunk alapján. Ez megkönnyíti az emberek számára az együttlétet.”

magyarázza Dr. Scott Bea pszichológus. 

Bemutatom a rajongó énem

Amikor bemutatták az IT rebootját, hirtelen mindenki Pennywise-nak sminkelte magát halloweenkor, míg 2011-ben az Amerikai Horror Story első évadának idejében Tate Langdon karakterét koppintották, majd a Coco című animáció miatt berobbantak a színes-virágos koponya sminkek. Felvállalni a rajongásodat, sőt saját magadat átalakítani a rajongás tárgyává felszabadító, ráadásul arra kisalkalma ad, hogy más rajongókkal kapcsolódj. 

Forrás: philadelphia.cbslocal, psychologytoday.com

Jól jönne egy kis inspiráció?

Még több

Te Te Te