Mondj nemet a főnöködnek, de csak okosan – Mutatjuk, hogyan

Arra biztatunk, ha a helyzet engedi, akkor nyugodtan legyél önző, és mondj nemet a főnöknek, mert a saját életedet nehezíted meg, ha igenemberré válsz.

Nemet mondani nem könnyű. Mindannyian ismerjük az érzést, amikor félelemből vagy megfelelési kényszerből azt gondoljuk, hogy mártírnak lenni egyszerűbb, mint ellentmondani a főnöknek (ebben a szituációban körülbelül a mindenható Thornak), de ez nem igaz. Igenis meg kell húzni bizonyos határokat és azt mondani: önző leszek, és most saját magamat helyezem előtérbe a főnök vagy a cég iránti lojalitás helyett. Persze ez nem könnyű, komoly tanulási folyamat van mögötte, amibe most lépésről lépésre beavatunk téged! Hidd el, nem attól leszel jó munkaerő, hogy mindent bevállalsz, hanem attól, hogy megbecsülést vívsz ki magadnak és ezáltal tisztelni fog a felettesed.

A legnagyobb fegyvered: a jó indok

Tegyük fel, hogy plusz munkát szeretne adni, te viszont nemet mondanál. Ha nem hozol fel semmit a mentségedre, az egész úgy fog kinézni, mintha ki akarnál bújni a meló alól, szóval a visszautasítás után mondd el, hogy miért nem tudod megcsinálni az adott feladatot. Foglald össze, hogy mennyi teendőd van – egy jó vezető megérti, hogy nem tudsz osztódni –, ezért vagy átadja ezt az egyik kollégádnak, vagy úgy optimalizálja a feladataidat, hogy kényelmesen beleférjen neked még ez is. Nem kell megszakadnod csak azért, mert ő kér valamire. 

Készülj B-tervvel 

Simán jelezheted, ha neked nem fér bele épp egy meeting, vagy a munka utáni csapatépítő iszogatás, de ilyenkor ajánlj alternatívát. Tegyük fel, hogy ő péntek délutánra beszervez neked egy értekezletet, de te már eltervezted, hogy aznap korábban elmennél, mert dolgod van. Ilyenkor nem kell meghunyászkodni, vagy elárulni, hogy más terveid vannak, helyette ajánld fel, hogy inkább tegyétek át hétfőre. Akkor amúgy is frissebb leszel, jobb ötleteket tudsz majd hozni, és egyébként is, a hétvégén már úgysem tudnád a megbeszélteket intézni. Mindig legyen valami a tarsolyodban, ami vonzóbb lehet, mint az eredeti felállás. 

Mikromenedzseld magadat 

Tipikus szituáció, hogy több feladat is érkezik egyidejűleg különböző emberektől, amik megoldásra várnak. Mielőtt sírva fakadnál a monitor előtt, mert agyonnyom a sok munka, vedd elő a diplomatikus énedet. Jelezd, hogy kaptál már mást, és ez neked csak akkor fér bele, ha azzal elkészülsz. Így vagy megköszönik, és megoldják másképp, vagy jelzik a felettesednek, hogy szükségük lenne a munkádra. 

Ekkor jön a képbe a projekttáblázat. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy órarend, amiben a feladataid szerepelnek azzal együtt, hogy mennyi idő alatt készülnek és milyen prioritást élveznek. A főnököd így egy perc alatt fel tudja mérni, hogy tényleg elfoglalt vagy, és vagy levesz valamit a válladról, vagy szól a többieknek, hogy ne számoljanak veled. Ez persze nem kifejezetten egy szóbeli visszautasítás, de pont ettől hatékony: vizuálisan is bizonyítja, hogy nem lógatod a lábadat egész nap. 

Csapó

Fotó: Getty Images/fatido

Ne felejtsd el megköszönni! 

Annyira magától értetődőnek tűnik, és mégsem az: ha valamit felajánlanak, akkor is köszönd meg, ha nem fogadod el. Nagyon fontos, hogy visszacsatolj arról, mennyire jól esik, hogy pont rád gondoltak, de mindig mondd el, hogy neked ez most miért nem játszik. Nem kell bő lére ereszteni a magyarázatot, elég épp csak annyit elárulni, hogy legyen súlya. Például köszönöd, de úgy érzed, ez már nem a te hatásköröd, vagy köszönöd, de jelenleg úgy érzed, hogy az, amit csinálsz, tökéletesen kielégít. Nyilván ez nem minden helyzetben használható, de amikor igen, akkor élj vele! 

Egyetlen szó: megértés 

Rögtön itt jegyeznénk meg, hogy mindig legyél türelmes, megfontolt, de magabiztos, ez a siker titka, nem az, ha élből támadsz. Ha látják rajtad, hogy simán el lehet bizonytalanítani, akkor elhiheted, hogy kis is fogják használni a helyzetet. Végig tarts ki az álláspontod mellett, és amikor úgy érzed, hogy meging a bizonyosságod, akkor tedd hozzá, köszönöd a megértést. Ezzel a mondattal kifogod a vitorlájukból a szelet, hiszed egyértelműen jelzed vele, hogy lezártnak tekinted az adott beszélgetést és nem vagy meggyőzhető. 

Fektesd le a szabályokat 

Egy régi munkahelyen elég nehéz változást elérni, ha ahhoz szokott a főnököd, hogy hajlandó vagy behódolni neki – persze nem lehetetlen, csak idő kérdése. Viszont egy új helyen már érdemes az elején meghúzni a határokat, ilyenkor még nem olyan nagy a meglepetés, ha nemet mondasz, hiszen nincsenek akkora elvárások. Ellenben, ha hagyod, hogy a fejedre nőjön a vezetőd, ne csodálkozz, ha utána már kínkeservesen tudsz csak változtatni és a saját érdekedet érvényesíteni. 

Várd ki a megfelelő pillanatot 

Nem mindegy az sem, hogy a szituáció hogy adja magát, mert lehet, hogy nem alkalmas az időzítés a nemre. Tegyük fel, hogy az éves értékelésen azt a kritikát kaptad, hogy nem vagy elég proaktív, vagy úgy érzik, nem teszed magad oda 100%-ban. Még ha úgy is érzed, nincs igazuk, egy ilyen visszajelzés után nemet mondani felér egy halálos ítélettel a karrieredre nézve. Ismerd fel, hogy melyik az a pillanat, amikor belefér egy elutasítás, és azt is, amikor nem. 

Amit SOHA ne mondj 

Most, hogy már pontosan tudod, hogyan kell nemet mondani, jöjjenek azok a tipikus érvek, amiket kifejezetten rossz ötlet használni. Ezek a legbénább kifogások és a legtöbbször nem is szavaznak nekik bizalmat, úgyhogy ne dobd be őket, akkor sem, ha kétségbe vagy esve!

Túl nagy falat ez nekem 

Egy ilyen mondattal rögtön elvághatod magad, hiszen akkor mit keresel az adott pozícióban? Jelezheted, ha úgy gondolod, a tudásod nem elég, de ilyenkor tedd hozzá, hogy az iránymutatást szívesen fogadnál – máris másképp néz ki a dolog. 

Ez nincs benne a munkaköri leírásomban 

Igen, van az a pont, amikor az ember ezt vágná a másik fejéhez, de csak óvatosan vele, mert ez pont visszafelé sülhet el. A kirúgás pedig valószínűleg egyáltalán nem hiányzik.

Nem tudok ezzel foglalkozni, mert leköt, hogy megszervezzem a nyaralásomat/esküvőmet/lakásfelújításomat 

Alapvetően nem szerencsés, ha valamilyen munkán kívüli, személyes kifogást hozol arra, miért nem tudsz valamit megcsinálni. Nyilván, ha pénteken szól a főnök, hogy jövő heti határidővel kell leadnod egy projektet, de te Balin leszel, akkor jelezheted, hogy a dolog nem aktuális, de egyébként a személyes kártyát csak akkor használd, ha nagyon muszáj. 

Forrás: bestlifeonline.com, indeed.com, thebalancecareers.com, fastcompany.com

Ha a karrieredről van szó, tanulj a legjobbaktól:

Még több

Te Te Te