Senki nem ad úgy tanácsot a színészetről, mint Vilmos herceg Matt Smith-nek

Korábban Fülöp herceget játszotta, hamarosan egy Targaryen bőrébe bújik, most pedig a ’60-as évek neonfényei alatt nézheted Matt Smith-t szívecskékkel a szemedben. Megnéztük, honnan hová jutott a karrierje és az is kiderült, milyen tanácsot adott neki Vilmos herceg a nagyapja megformálásakor.

Senki nem ad úgy tanácsot a színészetről, mint Vilmos herceg Matt Smith-nek

A héten volt Matt Smith szülinapja, akinek a nevét érdemes megjegyezned és nem csak azért, mert olyan könnyű. Az angol színész elképesztően tehetséges, a kelléktára pedig sokszínű és kimeríthetetlen. Összeszedtük, honnan ismerheted, milyen érkező produkcióira figyelj és mit kell mindenképpen tudnod róla.

A legfiatalabb Doki

Az első nagyobb szerepe egyértelműen a Doctor Who című nagy múltú brit sorozatban volt, amiben ő alakította a főszereplő időlordot, a Doctort. Matt volt a legfiatalabb és legkevésbé ismert arc, aki beugrott a Tardisba (korábban csak színházi és néhány tévés mellékszerepe volt), az elején pedig nehezen fogadták őt a nézők. „Nagy felháborodás volt, amikor beválogattak. 26 éves voltam és ismeretlen. Az emberek pedig kiakadtak: »Ez nem Doctor Who«” – mesélte egy interjúban. Ehhez képest a Matt által alakított 11. Doki csakhamar óriási közönségkedvenc lett, jelenleg a második legnépszerűbb reinkarnációja az űrlordnak David Tennant 10. Doctora után.

Fülöp herceg személyesen

Matt (többé-kevésbé) az egyik brit sorozatból a másikba ugrott, miután lejárt a Doctorként töltött ideje: vele és Claire Foyjal indult útjára az egyik netflixes kedvenced, A korona. „Ami igazán vonzott a projektben az annak a tévhitnek a cáfolása, miszerint Fülöp herceg nem volt több egy vén idiótánál – magyarázta Matt az Irish Timesnak. – Minél inkább megismertebb, annál progresszívebbnek és coolabbnak gondoltam őt. Majdhogynem a törvény másik oldalán élt, ez pedig nagyon tetszett benne. Bátran vállalta a meggyőződéseit. Volt benne egyfajta rendszerellenesség. Tudtam, hogy jó lesz őt eljátszani.”

Matt Smith

Fotó: Robert Viglasky / Netflix

Hogy mit gondol a királyi család A koronáról?

Ez a kérdés gyakran felmerül a Netflix sorozatával kapcsolatban, és ugyan azt már tudjuk, hogy Harry herceget nem zavarja (James Cordennek megerősítette, hogy inkább ez, mint a bulvársajtó pletykái), de mi a helyzet Vilmos herceggel? Matt a Graham Norton Show-ban mesélte el, hogy a forgatás előtt egy lovaspólón találkozott Vilmossal, ahol fel kellett sorakoznia a többiekkel együtt a herceg előtt. A nő, aki bemutatta a színészt Vilmosnak (Matt tiltakozása ellenére) simán bemondta, hogy Matt hamarosan Fülöp herceget alakítja egy sorozatban. Majd nem átallott megkérdezni a herceget, hogy van-e bármi tanácsa a szerephez Mattnek. Vilmos reakciója pedig óriási volt: „Csak annyit mondott Fülöpről: »Legenda. Egy igazi legenda«”.

Királyi szerepek

Matt nyilván nem unja, hogy királyi figurákat kell alakítania, ugyanis hamarosan Trónok harca spin-offjában, a Sárkányok házában láthatod ezúttal egy hamisítatlan antihősként – ami a sorozatok világában egészen új oldala Mattnek. (A filmekben nem, de erre majd később visszatérünk.) Daemon Targaryent formálja meg, az akkori uralkodó öccse, akinél kevés hataloméhesebb személyt ismerhetsz. Viszont ezzel együtt mégis úgy érződik, mintha a karakterét több westerosi kedvencedből gyúrták volna össze:  manipulatív, mint Kisujj és rettenthetetlen harcos, akárcsak Jaime Lannister, a szeretője, Mysaria pedig a suttogók úrnője lett jóval Varys előtt. Izgatottan várjuk, mit hoz ki a legújabb szerepéből – addig is megelégszünk a róla készült fotóval a Sárkányok házából.

Matt Smith

Fotó: HBO

Majdnem focista lett

Matt tinédzserkorában nagyon tehetséges focista volt. Olyannyira, hogy nem sokon múlt, hogy végül az angol válogatottban kössön ki Hollywood helyett, hiszen  Leicester City ificsapatának kapitánya volt. Csakhogy egy súlyos hátsérülés következtében le kellett mondania erről az álmáról. „Egy másik életben focista lettem volna” – mesélte, majd arra a kérdésre, hogy gondol-e még a focira pedig azt válaszolta: „Mindig. Nagy foci rajongó vagyok, minden hétvégén meccset nézek péntek éjjeltől hétfő estéig. A hétvégéim nagy része a foci körül forog. Volt egy hátsérülésem… Hát, kell egy kis szerencse is az élethez.”

Hollywood rosszfiúja

Amikor nem nagy presztízsű angol sorozatokban játszik le mindenkit a képernyőről, akkor a mozivásznon teszi mindezt. Két széria között ugyanis mindig belefér egy-egy menő film. De ezekben valahogy nem a pozitív hős szerepét kapja, hanem – a Sárkányok házához hasonlóan – az antihős vagy épp egyenesen a gonosztevő alakját kell megformálnia. Így alakította már félelmetes karizmával Charles Mansont a Charlie Says-ben, az MCU-hoz a Mobius című filmben a címszereplő ellenfeleként, Loxius Crownként csatlakozik (ezt a covidos csúszások miatt majd csak jövőre mutatják be), most pedig, november 4-étől az év egyik legjobb filmjében láthatod őt, szintén elég para szerepben. Az utolsó éjszaka a Sohóban című pszichothrillerben Matt egy sármos, lehengerlő pasit alakít a ’60-as években, aki a szárnyai alá veszi az énekesnőnek készülő Sandy-t (Anya Taylor-Joy). Hamar kiderül róla azonban, hogy amilyen vonzó, olyan veszélyes, Matt pedig mindezt olyan meggyőzően alakítja, hogy az egyik legemlékezetesebb karakter lesz a filmben – többet azonban nem mondunk, inkább nézd meg. Imádni fogod!

Tudj meg mindent a kedvenc sztárjaidról:

Még több

Te Te Te