Sötétben, hidegben és esőben is lehetsz boldog, ha követed a svédek módszerét

Hiszünk benne, hogy az életed egy borongós hétköznapon is megváltozhat, ha igazán szeretnéd, ezért úgy döntöttünk, tematikus Lagom-hetet tartunk a Cosmo.hu-n. Mert ha valakik, akkor a svédek pontosan tudják, mitől lehetsz igazán boldog egy átlagos, novemberi kedden is.

A svédek tudnak valamit. Nem, nem csak a világ legfinomabb húsmentes golyójának a titkát, hanem azt is, hogyan éljenek úgy, hogy az pont jó legyen. Nem túlzó, de nem is behódoló. Nem rohanó, de nem is várakozó. Az arany középutat követik, ami egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb életmódot jelent akkor is, amikor a téli időszakban szinte folyamatos sötétségre vannak ítélve. Szeretjük az őszt, a sejtelemes, ködös reggeleket, a ropogós tűzifa füstös illatát, a falevelek színorgiáját, de talán te is érzed ilyenkor, hogy minden más lesz, az évszak arca erősen befolyásolja az aktuális érzéseidet. A lagom azonban segíthet, hogy akkor is boldognak érezd magad, amikor épp semmi kedved hozzá. 

Lagom = pont elég = boldogság

A lagom jelentését körülbelül a vikingektől eredeztetik, akik egy szarutülköt adtak körbe, amiből mindenki csak annyit sört ihatott, hogy az egész csapatnak jusson végül belőle. Ha belegondolsz, nagyon logikus, hogy a modernkori jelentése is a mértékletesség köré épült, hiszen már a kezdetekben is ez számított a mércének. A lagom nem túl sok, nem túl kevés, pont elég – valahogy így lehetne megfogalmazni. Ahhoz az érzéshez hasonlít, amikor jóízűen falatozol, majd egyszer csak érzed, hogy elteltél. Igen, le tudnád még nyomni a maradékot, de nem teszed, mert pont tele vagy. Önmérsékletet tanúsítasz azzal, hogy azt mondod, köszönöd, ennyi elég volt.

Persze ez nem kizárólag az evésre érthető, lagom a világon bármi lehet. Étel, ital, munkaidő, az öltözködés sőt, még akár a takarítás is. A svédek ugyanis úgy tartják, hogy ha valamiből a kiegyensúlyozott mértékre törekszel, az végső soron a jó élet és a harmónia megteremtésének kulcsa. Nem véletlen, hogy Svédországot évek óta a 10 legboldogabb ország között tartják számon! 

Lány kuckózik

Fotó: Getty Images/KatarzynaBialasiewicz

Legyél lagom jól!

A túlzó életmód olyan versengésbe hajszol magaddal, a kollégáiddal, a családoddal, sőt akár még a társadalommal szemben is, ami már rövid távon is kimerítő. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire nehéz a körhintáról menet közben leugrani (nem is ajánljuk), de lassanként érdemes átvenni az irányítást és leállítani az állandó körforgást, ebben pedig a lagom tökéletes társ. Megtanít arra, hogyan éld meg a pillanatot, hogyan örülj a sikereidnek, hogyan találd meg azokat az apróságokat az életben, amik boldoggá tesznek. A dolog nyitja csak annyi, hogy tudatosabbá teszed a mindennapokat, de mindezt úgy, hogy közben azért a közös jóra és igazságosságra is figyelsz, mert a lagom szerint nem lehet boldog valaki, ha nem boldog a társadalom.

Három svéd szó, amit jegyezz meg alaposan!

Fika
Kávészünet, ami nem is annyira a kávéról, sokkal inkább a munkától való 10-15 perces elszakadásról szól.
Mysig
A kényelem és hívogató otthonosság érzésének megteremtése a saját lakásodban.
Tillräcklig
Elegendő, megfelelő, ideális mennyiség valamiből, amit csinálsz, amire szükséged van.

A jó élet titka? 

Amikor Lola Akinmade Åkerström-öt a Lagom: The Swedish Secret of Living Well (Lagom: A jó élet svéd titka –a szerk.) című könyv szerzőjét arról kérdezték, hogy ő maga hogyan definiálná a lagomot, azt mondta: 

A lagom a legerősebb formájában azt jelenti, hogy „optimális”. Mindannyiunk ideális állapotát jelenti, ahol a legelégedettebbnek és legboldogabbnak érezzük magunkat életünkben. Aktívan közelebb akar tolni bennünket ehhez az érzéshez.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lagom kész receptet ad a kezedbe a boldogsághoz. Inkább úgy kell elképzelni, mint egy hozzávalólistát, amivel a bevásárlást intézed, hogy aztán minden legyen otthon a vacsihoz. Valahogy így:

Hozd magad balanszba 

Ahhoz, hogy egyáltalán elindulj azon az úton, ami az egyensúlyhoz vezet, muszáj, hogy lejjebb tekerd a fordulatszámot saját magadon. Ne engedd, hogy a munka a magánélet rovására menjen. Legyél csak elég jó, nem kell mindig a legjobbra törekedni. A svédeknek csak 1%-a dolgozik munkaidőn kívül is, a többiek a meló lejártával már indulnak is haza, sőt, a céges üzeneteiket sem csekkolják a nap további részében, hiszen az az ő énidejük. Pont lagomnyi időt dolgoznak, mégse gondold, hogy ez kevés lenne. Ellenkezőleg, a svédek szerint, ha túlóráznod kell, az azt jelenti, hogy valamit nem csináltál jól napközben. 

Legyél elégedett 

Bármennyire is közhelyesen hangzik, tanulj meg örülni annak, amid van! Gondolj csak bele, van egy szuper melód, otthonod, csúcskategóriás mobilod, de azt gondolod, ha még ennél is többet keresnél, akkor mennyi mindent vehetnél még magadnak, közben pedig elfelejted megélni azt, ami már adott.

A boldogság nem a következő lépéstől függ, hanem attól, hogy a jelenlegivel mit kezdesz. 

Pont elég

Legyen szó lakberendezésről, anyagiakról vagy akár étkezésről, legyél mértéktartó, tudd, hogy mennyi az, ami se nem túl sok, se nem túl kevés. Például nem attól lesz otthonos a lakásod, hogy mindenféle tárggyal telezsúfolod, hanem attól, hogy csak néhány odaillőt teszel ki. Vagy nem halmozol fel egy csomó ruhát csak azért, mert épp menő hanem megtalálod a saját stílusod és inkább büszkélkedsz minőségidarabokkal feltöltött kapszulagardróbbal, mint egy kaotikus ruhagyűjteménnyel.

Állj meg egy pillanatra!

Lehet, hogy most úgy tűnik, a lagom a személyes fejlődésedet vagy szabadságodat korlátozza azzal, hogy azt mondja, a szélsőségektől mentes élet mindenkinek jó, hiszen ezzel olyan, mintha a személyiséget háttérbe szorítaná. Ugyanakkor ez nem teljesen igaz, hiszen azzal, hogy mértékletességre épít, megtanít arra, hogyan fókuszálj csak magadra. Hogy miképp tudsz optimálisan, harmóniában, önostorozás nélkül élni saját magaddal, úgy, hogy közben örömet találj az egészben. Nem határol be, csak iránymutatást ad, hogy milyen úton érdemes ahhoz haladni, hogy erre a boldogságra szert tegyél. 

Lagom

Forrás: forbes.com, slowlivingldn.com, Lagom: The Swedish Art of Balanced Living, forbes.com

Hozd ki magadból a legjobbat!

Még több

Te Te Te