Próbáld ki a svédek legikonikusabb desszertjeit!

A svédek egyszerű, de annál finomabb sütiket készítenek – elhoztuk a legszuperebb desszertek receptjeit!

Próbáld ki a svédek legikonikusabb desszertjeit!

A svédek kész művészetet űznek a jól megérdemelt lazításból és abból, hogyan hozzák ki a legtöbbet a pihenőidejükből (a munkanap órái között beiktatott kávészüneteknek saját neve is van: Fika). Ennek pedig szuperfontos kellékei az isteni sütik – elhoztuk a legikonikusabb svéd desszertek receptjeit, hogy te is átélhesd az északi lagom életérzést.

Svéd desszertek

Fotó: Getty Images/-lvinst-

Hozzávalók

A krémhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 25 g kukoricakeményítő
  • 250 ml habtejszín
  • 125 g vaj
  • 3 csepp mandulaaroma

A tésztához:

  • 6 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 150 g cukor
  • 200 g mandula

Az összeállításhoz:

  • 70 g mandulapehely

Elkészítés

A krémhez:

  1. A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt tedd egy tálba és keverd el egy habverővel.
  2. A tejszínt kezdd el melegíteni egy lábasban, és amikor már jó meleg (de még nem forrt fel), húzd le, hogy aztán folyamatos keverés mellett óvatosan hozzácsorgathasd a tojásos keverékhez. Ezután az egészet öntsd vissza a lábasba, és közepes lángon, kevergetve főzd addig, amíg jó sűrű, puding állagú nem lesz.
  3. Vedd le a tűzről, takard le és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  4. Ha a krém kihűlt, akkor egy tálban a szobahőmérsékletű vajat és a mandulakivonatot robotgéppel dolgozd habosra, majd add hozzá a krémet, és keverd a robotgéppel csomómentesre.

A tésztához:

  1. Kezdd el felverni a tojásfehérjéket egy csipet sóval. Amikor már kezd habosodni, akkor apránként add hozzá a cukrot, és addig verd tovább, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A pirított mandulát daráld le, és forgasd hozzá három részletben a tojásfehérjés keverékhez.
  3. A tésztát oszd két részre, és az egyik felét öntsd kivajazott/kilisztezett tortaformába.
  4. 185 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd meg. Ha ez megvan, akkor ismételd meg a másik adag tésztával is.

Az összeállításhoz

  1. Az egyik tortalapot kend meg a krémmel, aztán tedd rá a másik tortalapot, és a maradék krémmel vond be a tortát. A tetejét szórd meg pirított, szeletelt mandulával, és tálalás előtt 1-2 órára tedd hűtőbe.
Svéd desszertek

Fotó: Getty Images/Vladimir MironovHozzávalók

A tésztához:

  • 360 ml (zsíros) tej
  • 2 csomag élesztőpor
  • 1 tk. + ½ csésze cukor, megosztva
  • 6 csésze finomliszt
  • 2  tk. őrölt kardamommag
  • ½ tk. tengeri só
  • 10 dkg vaj olvasztva, de nem melegen
  • 1 nagy tojás

A töltelékhez:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • ¼ csésze kristálycukor
  • ¼ csésze félbarna kockacukor
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. víz
  • szórócukor

Elkészítés

A tésztához:

  1. Egy kis lábasban közepesen alacsony lángon melegítsd fel a tejet kb. 45 °C-osra. Add hozzá az élesztőt és egy 1 teáskanál cukrot, majd hagyd állni, amíg eloszlanak benne.
  2. Keverd össze a lisztet a fél csésze cukorral, a kardamommal és a sóval egy tésztakeverővel felszerelt konyhai robotgép táljában. Add hozzá a tejes keveréket, a vajat és a tojást.
  3. A tésztát közepesen alacsony fokozaton keverd a géppel egyenletesen nyúlósra (kb. 10 perc). Fedd le a tálat egy konyharuhával, és huzatmentes helyen hagyd kelni a tésztát, amíg duplájára nő. (ez kb. 1 óra).
  4. Oszd kétfelé a tésztát, és a két feléből gyúrj egy-egy 20×30 centis, 6-7 mm vastag téglalapot.

A töltelékhez:

  1. Oszd kétfelé a vajat és kend meg vele a tésztalapot. Egy tálban keverd össze a cukrot, a barna cukrot és a fahéjat, oszd ketté és szórd a megvajazott tésztára.
  2. A hosszú oldal felől tekerd fel a tésztalapokat, majd éles késsel szeleteld őket 12-12 (2-3 centi vastag) darabra. A csigákat lapjával felfelé rendezd el egy-egy tepsiben, takard le mindkettőt konyharuhával, és hagyd kelni a tésztát a szobahőmérsékleten 1 órán át.
  3. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra.
  4. A tojást a vízzel együtt verd fel egy kis tálban, kend meg vele a csigákat, és szórj rájuk szórócukrot.
  5. Az így összeállított fahéjas csigákat süsd aranybarnára a sütőben úgy 8-10 perc alatt. Kicsit hagyd hűlni. Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten, de a lényeg, hogy egy napnál tovább ne halogasd az elpusztítását.
Svéd desszertek

Fotó: Getty Images/bonchan

Hozzávalók

  • 5 dkg élesztő
  • 225 g cukor
  • 175 g margarin
  • 5 dl tej
  • 90 dkg finomliszt
  • sáfrány ízlés szerint (2-3 csomag)
  • 1 marék mazsola
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés

  1. Az élesztőt olvaszd meg a cukorban. Ezután öntsd rá a langyos tejes olvasztott margarint, majd 1-2 óráig keleszd a tésztát.
  2. Formázz fordított S alakot, aminek a két végére szúrj bele pár mazsolát. Kend le egy tojással, ettől szépen fog csillogni.
  3. 200 °C-on, 10 perc alatt süsd meg.
Svéd desszertek

Fotó: Getty Images/Westend61

Hozzávalók

  • 1 csésze finomliszt
  • ¼ csésze cukrozatlan kakaópor
  • csipetnyi só
  • 2 nagy tojás
  • 1 csésze cukor
  • 10 dkg vaj, olvasztva, de nem melegen
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • porcukor
  • tálaláshoz tejszínhab és eper

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazz ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát, béleld ki sütőpapírral és vajad meg azt is.
  2. Egy kis tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport és a sót.
  3. Egy közepes méretű tálban verd fel halványsárgára és habosra a tojást a cukorral (ez kb. 2 perc), majd keverd hozzá a száraz hozzávalókat. Add hozzá a vajat és a vaníliát, és keverd egyenletesen simára. Ha ez megvan, a tészta mehet a tortaformába.
  4. Süsd addig, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még lágy marad (ami nagyjából 20 percet jelent). Ekkor vedd ki a sütőből, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Tálalás előtt szórj porcukrot a tetejére. Ha akarod, tejszínhabot és epret is kínálhatsz hozzá.
Svéd desszertek

Fotó: Getty Images/yumehana

Hozzávalók

  • 2 és ¼ csésze finomliszt, átszitálva
  • egy csipet só
  • 200 g puha vaj
  • ¼ csésze kristálycukor
  • 2 nagy tojás sárgája
  • ½ tk. vaníliaaroma
  • ½ tk. mandulaaroma
  • cukordrazsé a díszítéshez, ha szeretnéd

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. 
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  3. Egy keverőlapáttal felszerelt konyhai robotgép táljában verd habosra a vajat és a cukrot (kb. 3 percig). Keverd bele a tojássárgáját, a vaníliát és a mandulaaromát. Add hozzá a lisztet, és alacsony fokozaton keverd, amíg éppen összeáll.
  4. Nyomd át a tésztát a kívánt formával felszerelt süteményprésben egy kivajazatlan (!) tepsibe. Az adagok nagyjából 2-3 centire legyenek egymástól. Díszítsd ízlés szerint cukordrazséval.
  5. A kekszeket süsd világos aranybarnára 8-10 perc alatt. Ha kivetted a sütőből, hagyd hűlni 5 percig, majd egy spatulával szedd rácsra őket, hogy teljesen kihűljenek. Négy napig simán elállnak egy légmentes dobozban.

Forrás: Nosalty, Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve – Avagy a svéd kávézás szertartása, Nosalty

További fincsi desszertek találsz itt:

Még több

Te Te Te