Ennyit spórolhatsz, ha 3 hónapig magadnak készíted el a legfinomabb kávékülönlegességeket

Eszünkben sincs eltiltani téged a kedvenc karamellás vagy sütőtökös lattédtól, de azért néha jó, ha utánaszámolsz, mennyit is költesz el hetente ezekre az italokra. Fel kell, hogy nyissuk a szemed: akár egy hosszú hétvége árát is elbukhatod mindössze három hónap alatt…

Ennyit spórolhatsz, ha 3 hónapig magadnak készíted el a legfinomabb kávékülönlegességeket

A kávézás szerintünk SZENT és sérthetetlen, de azért lássuk be, egy kicsit költséges is lehet. Gondolj csak bele, egy-egy különlegesebb lattért vagy cappuccinóért akár 1500-2000 forintot is otthagyhatsz a kedvenc kávézódban. És ha naponta beiktatsz egy-egy bögrével ezekből, akkor a hétköznapokat bizony már 10.000 forinttal szegényebben zárhatod. (Igen, bármennyire egyszerű a matek, általában mi is hajlamosak vagyunk arra, hogy ne foglalkozzunk vele.) 

Persze nem kell örökre lemondanod arról a finom pumpkin spice lattéról, ami maga a folyékony boldogság, de ha időnként inkább otthon készíted el a kávékülönlegességeket, akkor elég sokat spórolhatsz a kiadásaidon. Összegyűjtöttünk neked néhány brutálfinom receptet, aminek az akár egy hét napra elegendő hozzávalóit bőven beszerezheted olyan áron, amennyiért a kávézóban mindössze egy csészényi italt kapnál. Vagyis így nem a heti, hanem a havi latte-adagodat is simán kihozhatod 10.000 forintból. Tehát, ha szigorúan ellenállsz a kísértésnek, akkor 60-80.000 forinttal több maradhat a  számládon 3 hónappal később. 

Irish Cream Cold Brew

Irish Cream Cold Brew

Irish Cream Cold Brew (Fotó: Premyuda Yospim/Getty Images)

Hozzávalók

A sziruphoz:

  • ¼ bögre cukor
  • ¼ bögre víz
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • ¼ teáskanál mandula aroma
  • ½ evőkanál kakaópor

Az italhoz:

  • 1 bögre cold brew
  • 5-6 jégkocka
  • 1 bögre zabtej
  • ¼ teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál édesítő (opcionális)
  • ¼ teáskanál kakaópor díszítéshez

Elkészítés

  1. Kezdd a kávékészítést a sziruppal! Öntsd bele egy kis lábasba az összes ehhez szükséges hozzávalót és melegítsd közepes lángon, miközben kavargatod. Majd tekerj vissza alacsony hőfokra, és főzd körülbelül 2 percig, amíg a cukor fel nem oldódik. Tedd félre hűlni.
  2. Jöhet az ital! Ehhez egy pohárra van szükséged: keverj össze benne két evőkanál szirupot a cold brew-val, majd dobd bele a jégkockákat is.
  3. Fogj egy elektromos vagy egy kézi habosítót és habosítsd fel vele a zabtejet, a vaníliakivonatot, illetve az édesítőt sűrűre és krémesre. (Figyelem: Ne melegítsd fel, hiszen hideg italt készítesz!)
  4. A felhabosított tejet öntsd a már ízesített cold brew-ra, díszítsd a tetejét kakaóporral és már kész is vagy! (A maradék szirupot légmentesen záródó befőttesüvegben vagy tárolóedényben tárolhatod a hűtőszekrényben, maximum 1 hétig.)

Caramel Brûlée Latte

Caramel Brûlée Latte

Caramel Brûlée Latte (Fotó: Candice Bell/Getty Images)

Hozzávalók

A díszítéshez:

  • ½ bögre cukor

A sziruphoz:

  • ¼ bögre cukor
  • ¼ bögre víz
  • ½ teáskanál karamell aroma
  • ¼ teáskanál vanília aroma

A lattéhoz:

  • dupla eszpresszó
  • 1 bögre zab-, vagy szójatej
  • (vegán) növényi tejszínhab

Elkészítés

  1. A brûlée szórással indítunk: ehhez bélelj ki egy tepsit sütőpapírral! Egy kis lábasba öntsd bele a cukrot és közepes lángon melegítsd addig, amíg el nem kezd feloldódni. Ezután olvaszd, míg borostyán színű nem lesz. Közben ne felejtsd el kevergetni! Ez körülbelül 8 percig fog tartani. Ha ezzel megvagy, öntsd a masszát a kibélelt tepsibe és hagyd 10 percig hűlni. Ha már megkeményedett, akkor egy kanál hátuljának segítségével törd kisebb darabokra. (Cosmo-tipp: Érdemes letakarnod egy darab sütőpapírral, miközben a kanállal ütögeted, így ne fognak szétrepülni a brûlée darabkák.)
  2. Lépj tovább a sziruphoz: Egy kis lábasban, közepes lángon keverjük össze a szirup hozzávalóit. Forraljuk fel, és hagyjuk főni, amíg a cukor feloldódik, ehhez körülbelül 2 perc szükséges.
  3. Készítse el a lattet: Főzd le a dupla eszpresszód egy nagy bögrébe. Adj hozzá 2 evőkanál szirupot (vagy amennyit szeretnél) és keverd össze. A tejet habosítóval vagy a tűzhelyen gőzöld forróra, majd add hozzá a kávéhoz. A tetejét nyomj tejszínhabot, majd hints meg a brûlée szórással. (A maradék szirupot légmentesen záródó befőttesüvegben vagy tárolóedényben tárold a hűtőszekrényben maximum 1 hétig.)

Sugar Cookie Oat Latte

Sugar Cookie Oat Latte

Sugar Cookie Oat Latte (Fotó: Arx0nt/Getty Images)

Hozzávalók

A Sugar cookie sziruphoz:

  • ¼ bögre cukor
  • ¼ bögre víz
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • ¼ teáskanál mandula aroma
  • 1 teáskanál vegán vaj

A lattéhoz:

  • dupla eszpresszó
  • 1 bögre zabtej
  • színes cukorszórás díszítéshez

Elkészítés

  1. Csináld meg a szirupot: ehhez egy kis lábasban közepes lángon össze kell kavargatnod a cukrot, a vizet, a vanília- és mandula aromát. Ezután még 2 percig forrald, amíg a cukor fel nem oldódik. Add hozzá a vajat, és keverd össze.
  2. Most a latte következik: főzd le a dupla eszpresszót egy nagy bögrébe és keverj hozzá 2 és fél teáskanál szirupot (vagy amennyit szeretnél). A zabtejet elektromos vagy kézi habosítóval habosítsd fel (esetleg a tűzhelyen melegítve is habosra keverheted). Öntsd rá a kávéra és tetszés szerint díszítsd a színes cukorszórással! (A maradék szirupot legfeljebb 1 hétig tárolhatod a hűtőszekrényben. A vaj szétválik majd a többi hozzávalótól, ezért a következő latte elkészítése előtt melegítsd fel a mikróban, hogy újra összeolvadjanak az alapanyagok.)

Te is olyan kávéfüggő vagy, mint mi?

Még több

Te Te Te