Zseniális és egyszerű dolgokkal teheted még finomabbá a tejberizst

Délutáni finomságra vágysz, amivel megkoronázhatod a napodat? Mi tudjuk, hogy mivel teheted meg: egy extrákkal felturbózott tejberizzsel!

Zseniális és egyszerű dolgokkal teheted még finomabbá a tejberizst

A tejberizs elkészítése körülbelül annyi főzőtudást igényel, mint vizet forralni a tésztának, ráadásul pillanatok alatt megvan, úgyhogy egy nehéz és fárasztó nap után a legjobb dolog, ami történhet veled! Krémes és ellenállhatatlan változatokat mutatunk, amivel az alapreceptet felturbózhatod, szerintünk a siker garantált! 

 Tejberizs, ahogyan anyukád csinálta 

Hozzávalók 

  • 15 dkg rizs 
  • 5 dl tej 
  • 5 dkg vaj vagy margarin 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 3 evőkanál cukor (ez ízlés kérdése) 
  • csipetnyi só 

Elkészítés 

A rizst pici vajon futtasd meg, épp csak annyira, hogy pirulni kezdjen, majd add hozzá a vizet és addig főzd, amíg az össze víz elfő róla. Ezután add hozzá a tejet, illetve csipetnyit sózd meg és alacsony lángon addig főzd, amíg teljesen felszívja a rizs a tejet. Ha puhának ítéled, mehet bele a vaníliás cukor és a sima cukor is, ezzel még körülbelül 1-1,5 percig főzd, hogy elolvadjon benne, és már tálalhatod is. Bogyó gyümölcsökkel szerintünk isteni! 

Tejberizs

Fotó: Getty Images/Westend61

Minden mentes tejberizs 

Hozzávalók 

  • 20 dkg rizs 
  • 4 dl kókusztej 
  • 1 dl víz 
  • 1 rúd vanília 
  • édesítőszer ízlés szerint  
  • 1 csipet só 
  • citrom 

Elkészítés 

A vizet és a kókusztej felét pici lángon kezd el főzni. Kapard bele a vaníliarúd belsejét, add hozzá az édesítőszert, a sót és a citrom kifacsart levét. Amikor meleg már a tej, szórd bele a rizst, és kezdd el főzni. Mikor látod, hogy a tej már kezd lefőni róla, tedd bele a maradékot is. Folyamatos keverés mellett főzd készre. Almaszeletekkel és fahéjjal tálalva igazi őszi-téli finomságot csinálhatsz belőle! 

Tejberizs

Fotó: Getty Images/Catalina-Gabriela Molnar

Sült tejberizs, ahogyan a törökök készítik 

Hozzávalók 

  • 10 dkg rizs 
  • 10 dkg porcukor 
  • 3 dl víz 
  • 1 l tej 
  • 3 dkg vaj a kenéshez 
  • 1 citrom 
  • 40 g vaníliás pudingpor 
  • 3 tojás 

Elkészítés 

A rizst a vízben és a tej felében tedd oda főni. Amikor a rizs nagyjából megszívta magát, öntsd bele a maradék tejet, a cukrot, a citrom levét és a lereszelt héját. A tojásokat válaszd ketté, a sárgájukat keverd össze a pudingporral és azt is add a keverékhez. Amikor látod, hogy már megfőtt a rizs, a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan keverd bele. Egy kisebb tepsit vajazz ki, kanalazd bele a keveréket, és előmelegített sütőben 180 fokon süsd meg. Akkor jó, amikor a teteje már megpirult. Ne felejtsd el magvakkal megszórni!

Tejberizs

Fotó: Getty Images/nkeskin

Tartogatunk még néhány bombasztikus receptet:

Még több

Te Te Te