Hogyan lehet gyógyító a világ legidegesítőbb jelensége? – Mindent a dallamtapadásról

A dallamtapadás a világ egyik legmegosztóbb jelensége, mert bár időnként hihetetlenül zavaró tud lenni, mégis úgy fest, hogy ennél jobb dolog nem is történhet veled, mondjuk egy szakítás utáni letargiában.

Meghallgatod, tetszik. Aztán állandó ismétlésre állítod a Spotify fiókodban. Egyszer csak azon kapod magad, hogy már hiányzik, ha nem hallod, sőt, kicsit úgy érzed, mintha elvonási tüneteid lennének. Ha éppen nem szól a fejhallgatódból, akkor egészen biztosan hangosan dúdolod – igen, a metrón is, hiszen a menetzajtól úgysem hallja senki. A dallamtapadás az egyik legidegesítőbb dolog a világon, és bár lehet, hogy eddig azt hitted, hogy káros (de legalábbis borzasztóan zavaró), nagyon úgy fest, hogy a legjobb, ami veled történhet! 

A fülféreg a te füledbe is beköltözött? 

A dallamtapadást angolul earworm jelenségnek nevezik, ami konkrétan fülférget jelent – ha minket kérdezel, undorító, de nagyon találó elnevezése a fejedben játszódó végtelenített playlistnek. Bár számtalan kutatás készült az elmúlt évtizedekben, ami a dallamtapadást magyarázza, konkrétan senki nem tudja megmondani, mi játszódik le ilyenkor az agyban. Az biztos csak, hogy az emberek 98%-a ismeri és gyakran átéli a jelenséget, hogy a szöveges zene sokkal hamarabb beépül az agyba, mint az instrumentális, hogy nagyjából 15-30 másodperces részletek azok, amik rögzülnek, és a kutatások szerint a nőket sokkal jobban zavarja az ismétlődés, mint a férfiakat. 

Egyes elméletek szerint evolúciós oka van annak, hogy ez kialakulhatott, hiszen, még mielőtt írni-olvasni tudtak volna az emberek, csak a hallásukra támaszkodhattak. Ha nem tudtad a természet hangait megjegyezni, akkor rövid úton egy mamut svédasztalán találhattad magad, ami ugye nem túl kellemes halálnem. 

Nyugi, nem őrültél meg 

Bár tapasztalatból mondjuk, hogy néha tényleg kicsinálja az embert egy-egy ilyen dallamféreg megtelepedése, egy kutatás szerint ez azonban kifejezetten hasznos. Alice Honig PhD, a Syracuse-i Egyetem professzora szerint azért engedjük ezeket a dallamfoszlányokat megtapadni, mert azok velünk együtt visszhangzanak, közvetítik az aktuális érzéseinket. Például neked is biztosan van egy szakítós számod, amit végtelenítve hallgatsz, amikor épp lezársz egy kapcsolatot (Helló, Stay With Me és Sam Smith!), mert tükrözi az aktuális hangulatodat. Igen, kitépi kicsit a szíved, de a professzor szerint megnyugtat azáltal, hogy tudod, valaki más is hasonlón ment keresztül, mint te – és így gyógyítja a lelkedet. 

Ugyanaz a szomorú dal, amely újra és újra megszólal, gyógyítja a fájdalmat, és olyan érzés, mintha azt mondaná: nem te vagy az egyetlen, aki ezt a veszteséget, szakítást vagy érzelmi szorongást átélted és elszenvedted. 

De nem csak negatív értelemben hathat egy szám, egy jó hangulatú dal (és itt ő az ABBA Dancing Queenjét hozta példának), felpörgethet, feldobhatja a kedvedet, összességében eufóriát kozhat.  Mivel a zene annyira kötődik érzelmeinkhez, Dr. Honig szerint a hallgatott dal segíthet átvészelheti a nehéz időszakokat, vagy akár arra is remek eszköz lehet, hogy jobban megismerd az érzéseidet, így ő kifejezetten ajánlja, hogy engedd megtapadni odabent a fülférget. És egyúttal azt is leszögezi, hogy teljesen normális, ha néha napokig, hetekig nem tudsz szabadulni egy számtól, mert adott érzelmi állapotodban pont erre van szükséged. 

Beakadt a kedvenc slágered? 

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint vannak tipikus jellemzők, amik miatt egy dal beakadhat nálad. Ilyen például a gyors tempó, a könnyen megjegyezhető dallam vagy épp pont a szokatlan ismétlődés, ami kiemeli a többi toplistás-himnusz közül. Ezeket a rádiók is gyakrabban játsszák, és jellemzően hónapokig ostromolják a slágerlistákat. 

3000 embert vontak be a kutatásba, hogy kiderítsék, melyek azok a ragadós dallamok, amikkel érdemes vigyázni:

Dallamtapadás

Fotó: Getty Images/Irina_Qiwi

De egyébként az olyan retro-klasszikusok, mint például a Lambada, a Ketchup song, a Macarena, a Chumbawamba vagy az MMMBop is pont ugyanide sorolhatóak. Egyszerű, ismétlődő, pörgős dallamukat pont arra építették fel, hogy folyamatosan hallgasd, amíg végleg úgy nem érzed, ez a világ legmenőbb dala! 

Kellőképp megfertőztünk? 

Lehet, hogy most megfertőződtél valamelyik dallammal, de az a jó hírünk van, hogy egy csomó trükk létezik arra, hogyan tudsz megszabadulni a te kis zenei férgeidtől, ha már úgy érzed, köszi, elég volt. 

Játszd végig

A dallamtapadás, ahogyan mi is írtuk, leginkább 15-30 másodperces etapot emel ki a közegből, szóval az egyik leghatékonyabb elterelés, ha végig hallgatod a teljes dalt, majd azonnal valami teljesen más dallamot kezdesz játszani. Sőt, az is segíthet, ha a beakadt számot egy cover feldolgozásban, vagy egész más hangzásban hallgatod, ezzel felülírhatod az eredetit.

Dallamra dallamot 

Léteznek a kutatók szerint úgynevezett gyógydallamok, amik segíthetnek kizökkenteni az adott állapotból. Ilyen például a Boldog szülinapot, a God Save the Queen (igen, az Egyesült Királyság himnusza), a Szupercsapat főcímzenéje, vagy a Culture Club Karma Chameleon című száma is – érdemes ezeket is bevetni, ha szükség van rá. 

A siker kulcsa: elterelés 

Az is segíthet, ha erősen koncentrálsz valamilyen írott szövegre: azaz például olvasol, keresztrejtvényt fejtesz, vagy keresel a Netflixen egy új sorozatot, amihez bekapcsolod a feliratot és szigorúan olvasod is a sztori mellé.  

Rágózz 

Picit furán hangzik, de egy 2015-ös kutatásból kiderült,, hogy a rágózás megzavarhatja a halláskép kialakulását azzal, hogy akadályozza az artikulációban részt vevő motoros funkciókat, ebben az esetben azt, hogy hangosan is énekeld a beakadt számot. Egy próbát megér! 

Várd ki a végét 

Mivel a dallamtapadás Alice Honig professzor szerint egy gyógyító tevékenység, az is egy módszer, ha hagyod, hogy véget érjen, miközben egyébként ellátod a mindennapi teendőidet. Előbb-utóbb, amikor már nem lesz rá szükséged, olyan nyomtalanul fog eltűnni, hogy lehet, fel sem tűnik majd. 

Forrás: refinery29.com, en.wikipedia.org/Earworm, today.com, mentalfloss.com

Ha bírod az érdekességeket, akkor ezek is tetszeni fognak:

Még több

Te Te Te