A toxikus barátság 4 árulkodó jele, amit jó, ha hamar észreveszel

A mérgező barátságoknak sajnos általában egyáltalán nincsenek feltűnő jelei, de azért akadnak olyan red flagek, amik lebuktathatják őket. És jobb, ha nem hagyod őket figyelmen kívül, mert különben még a mentális egészséged is veszélybe kerülhet…

A toxikus barátság 4 árulkodó jele, amit jó, ha hamar észreveszel

Tedd a szívedre a kezed: Hányszor fordult elő, hogy felmentetted az egyik barátnődet olyan dolgok miatt, amelyek valójában nagyon rosszul estek? Elfelejtette a szülinapodat? „Biztosan rengeteg a munkája, egyszerűen csak nem tudott másra fókuszálni.” Egymás után három találkozót is lemondott veled? „Teljesen kimerült az utóbbi hetekben, érthető, ha pihenni szeretne.” Ismerősek ezek a kifogások? Ha igen, akkor belül már pontosan tudod, hogy többé nem a BFF-ed, sőt, igazából mérgező a barátságotok.

Ezek azok a kapcsolatok, amelyek ahelyett, hogy erősítenének téged, ártalmasak lehetnek: stresszessé, szorongóvá tehetnek. Ha mindez nem lenne már így is elég szörnyű, totálisan leszívhatják az energiáidat, illetve még azt is elérhetik, hogy kételkedj magadban és önbizalom hiányossá válj. A legnagyobb probléma azonban mégis az a toxikus barátokkal, hogy sokáig észrevétlenek maradnak. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány olyan árulkodó jelet, amire felkaphatod a fejed és átgondolhatod, tényleg szükséged van-e arra a bizonyos emberre az életedben.

Azt kapod, ami jár?

Már azelőtt felajánlod a segítségedet a barátnődnek, hogy egyáltalán kiejtené a száján, szüksége van rá? Ez természetesen egy rendkívül szép és önzetlen gesztus tőled, de azért most állj meg egy percre és gondold végig: Visszakapod tőle ezt a fajta törődést? Vagy még egy apró szívességet sem tudsz tőle kérni? Ha beszélgettek, akkor 80 százalékban az ő életéről van szó? Hiába is akarnánk szépíteni neked a dolgokat, ez egy mérgező kapcsolat az életedben.

Ne szólj száj!

Egy barátságnak a bizalomra kell épülnie. PONT. Végtére is, ha nem számíthatsz a BFF-edre, akkor miért is vagytok jóban? Ha úgy érzed, hogy nyílhatsz meg valakinek, akivel állítólag közel álltok egymáshoz, mert félsz, hogy ellened fordítja, akkor ez a kapcsolat baromira nem működik. Amennyiben újra és újra cserbenhagy az egyik barátnőd, úgy neked is érdemes visszavonnod tőle azt a státuszt, amit korábban betöltött az életedben.

Tükröm, tükröm, mondd meg, ki lett belőlem?

A toxikus barátoknak egy elég ártalmas szuperereje: képesek arra, hogy megmérgezzék a körülöttük élők személyiségét is és előhozzák a legrosszabb énjét. Az utóbbi időben elég lazán veszed a munkád, és az se zavar, ha elkésel, vagy elrontasz valamit? Rengeteget pletykálsz, vagy sokkal ingerültebb lettél másokkal? Ideje tükörbe nézned magaddal és azzal, aki ezt a viselkedést kiváltotta belőled.

Mentegetésből ötös

Bemutattad a barátodat a tesódnak, ám ő utólag nagyon rossz véleménnyel volt róla? Nem tetszett neki, ahogyan állandóan félbeszakította, esetleg lenézte őt? „Ó, csak nem ismered őt igazán. De egyébként kedves csaj” – vágod rá azonnal. Nos, pár dolgot ugyan ki lehet magyarázni, de egy ponton túl be kell látnod, hogy a helyzet menthetetlen, a barátod pedig mérgező. (Főleg, ha amúgy te is látod, hogy sértegeti a szeretteidet, vagy úgy általában bárkit körülöttetek.)

Forrás: Women’ Health

Harmonikus barátságokra vágysz?

Még több

Te Te Te