Gondoltad volna, hogy ezeket a Disney karaktereket valós személyekről mintázták?

A kis hableányt, de még Hófehérkét, sőt Alice-t is is valódi emberekről mintázták – szerinted mennyire hasonlítanak egymásra?

Gondoltad volna, hogy ezeket a Disney karaktereket valós személyekről mintázták?

Biztosan te is imádtad a Disney-meséket gyerekként – vagy imádod még most, felnőttként is –, és abban is biztosak vagyunk, volt olyan kedvenc szereplőd, akire nagyon szerettél volna hasonlítani. De azt vajon tudtad, hogy egy csomó Disney-karakter személyisége és megjelenése nem a fantázia műve volt, hanem valós emberekről mintázták őket?

Jessica Rabbit — Rita Hayworth

A Roger nyúl a pácban vörös bombázóját senkinek nem kell bemutatni, kétségtelenül Jessica Rabbit lett minden idők egyik legszexibb rajzfilmfigurája. És hogy kiről mintázták a megjelenését? Az 1940-es évek egyik legfelkapottabb színésznőjéről, Rita Hayworthről.

Rita Hayworth

Fotó: Getty Images / Silver Screen Collection

Kezdetben az író Gary K. Wolfnak a Red Hot Riding Hood című rövidfilmben szereplő táncosnő volt a múzsája, de a film készítése során végül változtattak a karakteren, és több különböző színésznőből merítettek ihletett Jessica Rabbit megalkotásához. Richard Willams rendező később azt mondta, olyan rajzfilmfigurát szerettek volna létrehozni, aki Ritára hasonlít, miközben olyan haja van, mint a szintén színésznő Veronica Lake-nek.

Ariel — Alyssa Milano

Amikor a Disney kreatív szakemberei elkezdték megtervezni Ariel karakterét, az volt a céljuk, hogy egy gyönyörű, bájos, fiatal lányt hozzanak létre – ám ehhez meg kellett találniuk a megfelelő inspirációt. Ekkor esett a választásuk Alyssa Milanóra, aki abban az időben egy 16 éves feltörekvő színésznő volt, nem mellesleg pedig pont olyan szép volt, amilyennek Arielt is elképzelték. A mese készítői végül a színésznő fotói alapján rajzolták meg a karaktert.

Alyssa Milano

Fotó: Getty Image / Jemal Countess

Alyssa később egy interjú során elárulta, hogy ő erről annak idején semmit nem tudott, csak később egy dokumentumfilmből tudta meg a dolgot. 

Hófehérke  — Marge Champion

Marge Champion a huszadik század egyik legemblematikusabb táncosa volt. Még csak 14 éves volt, amikor jelentkezett a Hófehérke meghallgatására: a készítők olyan fiatal lányt kerestek, aki úgy tudta életre kelteni Hófehérke figuráját, hogy az alapján az animátorok meg tudják rajzolni a karaktert. Marge-t a meghallgatás során kifejezetten arra kérték, hogy a finom és elegáns táncos mozdulatait vigyen bele a karakterbe.

Marge Champion

Fotó: Getty Images /Archive Photos / Stringer

A lánynak kivételes tehetsége volt a tánchoz és a színészethez, de az is sokat segített, hogy gyerekként nagyon finom, szinte uralkodói viselkedésre nevelték. Végül ez a kifinomult viselkedés volt az, ami miatt rá esett a készítők választása: a testtartása, a finom gesztusai pont olyanok voltak, mint amilyet a producerek Hófehérkének elképzeltek.

Szörnyella De Frász — Tallulah Bankhead

Szörnyella De Frász karaktere az 1961-es 101 kiskutya mesefilmben jelent meg először – és bár az ikonikus gonosztevővek a hangját akkor Betty Lou Gerson kölcsönözte, nem ő volt az, akiről a figurát mintázták. Marc Davis, az animációs részleg vezetője az 1920-30-as évek felkapott színésznőjének, Tallulah Bankheadnek a személyiségéről és gesztusairól mintázta a karaktert.

Tallulah Bankhead

Fotó: Getty Images / John Kobal Foundation

Alice — Kathryn Beaumont

Az Alice Csodaországban főszereplőjének karaktere a fiatal színésznő, Kathryn Beaumont megjelenésén és gesztusain alapult – sőt ő volt az, aki végül a hangját is adta a karakterhez. A rajzfilm animátorai a mese rajzolásakor Kathrynt használták modellnek, aki ekkor mindössze 10 éves volt.

Kathryn Beaumont

Fotó: Getty Images / PA Images

Dr. Facilier — Michael Jackson

Dr. Facilier, A hercegnő és a béka főgonoszának a karaktere Michael Jacksonról lett mintázva. Az énekes és dr. Facilier nem csak külsőségekben hasonlítanak egymásra (például abban, hogy mindketten vékony testalkatúak és hasonlóan öltöznek), hanem a mozgásukban. Ha megfigyeled a koreográfiát, amit Dr. Facilier a mesében előad, biztos neked is rögtön Michael Jackson fog beugrani!

Edna Moda — Linda Hunt

Elza Divat a Hihetetlen Család egyik szereplője, akinek a megalkotása közben több helyről is inspirálódtak. Elsa történetéhez a divattervező Edith Head élete szolgált inspirációul, miközben maga a karakter tökéletes mása lett Linda Hunt színésznőnek.

Michael Jackson

Getty Images / Dave Benett

Mert tudjuk, hogy imádod az izgalmas kulisszatitkokat:

Még több

Te Te Te