Valójában nem is olyan környezetbarát megoldás a saját kávés bögre?

Fenntartható és zöld szeretnél lenni, ezért a kedvenc kávézódba már rutinszerűen a saját műanyag bögréddel érkezel? Akkor mindenképpen el kell olvasnod, hogy vajon tényleg annyira környezetbarát-e ez a módszer, mint hinni szeretnénk.

Valójában nem is olyan környezetbarát megoldás a saját kávés bögre?

Tudtad, hogy a Starbucksban évente 4 milliárd eldobható kávéspoharat használnak fel? Nyilván nem véletlen, hogy többek között ők is arra biztatnak, hogy inkább a saját, hordozható bögrédre szavazz, ha kedved támad egy finom pumpkin spice lattéhoz. És fogadjunk, hogy te, mivel neked is szívügyed a környezetvédelem, boldogan beszereztél már egy szuper csini darabot, amiből lelkesen kortyolod reggelente a kávéd. Csakhogy az a helyzet, hogy talán ez nem is olyan fenntartható megoldás, mint eddig gondoltuk.

Egyrészt, a gond az, hogy az újra felhasználható bögréket nem használjuk elégszer. A CIRAIG nevű, fenntarthatósággal foglalkozó intézmény szerint legalább 100-250 alkalommal kellene a saját bögrénkért nyúlnunk, hogy az eldobható poharaknál környezetbarátabbak lehessenek – egyrészt azért, hogy kiegyenlítse az elkészítéséhez és a folyamatos mosásához felhasznált erőforrásokat. A műanyagból készült saját poharak ugyanis igencsak károsak tudnak lenni. Merthogy maga az anyag az. A brit Greenpeace szakértője, Nina Schrank szerint „minden alkalommal, amikor elmosol valami műanyagot vagy dörzsölő mozgás történik az anyagon, mikroműanyag távozik belőle.” Amiről pedig tudjuk, hogy kifejezetten rossz hatással van a természetre.

Hogyan lehet a kávézás mégis környezetbarát?

Semmiképpen sem érdemes visszatérni az eldobható papírpoharakhoz, mert azok még így is szintekkel rosszabbak a saját kis bögrédnél. Az Egyesült Királyságban például az évente 2,5 milliárdnyi pohárnak csak az 1%-át tudják újrahasznosítani a rajta lévő műanyag szegély miatt. Tehát az újra felhasználható darabok mindig ezerszer jobb megoldásnak bizonyulnak az eldobható verzióknál.

De megértjük, hogy ez még nem elég, hiszen lehetőleg egyáltalán nem szennyeznéd a természetet. Nyugi, erre nem az a megoldás, hogy mostantól könnyes búcsút veszel a cappuccinótól. Nem: inkább azt javasoljuk, hogy szerezz be egy rozsdamentes acélból készült kávésbögrét, ami nem csak a környezetnek tesz jót (mivel nincs benne semmilyen műanyag), de tartósabb és tisztítani is könnyebb. A legzöldebb megoldás viszont az, ha nem sétálás közben iszogatod a kávéd, hanem ott, helyben, ahol megveszed. Ez azért van, mert az éttermek és kávézók ipari mosogatógépet használnak, amik kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mintha otthon öblögeted a saját elviteles poharad.

Ellenben, ha van egy kedvenc otthoni kávésbögréd, akkor érdemes a reggeleidet a saját étkeződben elfogyasztott lattéval indítani, mert ezzel a természet mellett a pénztárcádat is kíméled.

Forrás: Time Out

Mutatjuk, hogyan készítsd el otthon a kedvenceidet:

Még több

Te Te Te