Ciki vagy sem, de giccses karácsonyi filmeket nézni a tudomány szerint is jó

Te is rajongva szereted a borzasztóan mézes-mázos, sokszor faék egyszerűségű karácsonyi filmeket? Utánajártunk, mi olyan jó ezekben!

A csokimikulások már a boltokban olvadoznak, a plázák megkapták menő ünnepi ruhájukat, sőt, sok ablakba már kikerült a ledes világítás. Mi hiányzik még? Hát persze, hogy a karácsonyi filmek! Igen, tudjuk jól, hogy a műfaj önmagában egy pici bizalmatlanságra ad okot, hiszen nem ezek a filmtörténet remekei, de ha te is azt vallod, hogy nincs karácsony Kevin nélkül, akkor pontosan tudod, mire gondolunk. 

Az ünnepi mozik sokszor giccsesek, felhabosítottak, olyan elcsépelt üzenettel, amit még Coelho is megirigyelne, és mégis, fogadni mernénk, hogy hozzánk hasonlóan te is minden évben megnézed őket, és kiegészíted a repertoárt a streamingszolgáltatók újdonságaival is (Hello, A szerelem illata és Karácsonyi cserebere 3!). Nincs ebben semmi ciki, sőt, tudományos magyarázata is van annak, miért rajongunk a borzasztó karácsonyi filmekért! 

Amikor a tested irányít 

Sally Henderson egészségügyi szakember és nem mellesleg szintén nagy karácsonyi film-fan úgy gondolja, hogy a Hallmark-filmek (a csatorna a negédes ünnepi alkotások kimeríthetetlen forrása) azért annyira népszerűek, mert dopamint termelnek az agyban, ami örömet és jó közérzetet okoz. Példának a Múlt karácsonyt hozta fel, ami tényleg egy röhejesen gyenge mozi lett (bocsi, Emilia Clarke, téged imádunk!), de pont azt a szabályos romkom képletet írta le, amitől közönségkedvenccé nőtte ki magát. Hogy lásd, mire gondolunk, a filmet a Rotten Tomatoes szerint az oldalra regisztrált felhasználók 81%-a legalább 3,5-re értékelte egy 5-ös skálán, ez azt jelenti, hogy most 4,1 csillagon áll, vagyis a nézők tényleg odáig voltak érte. 

Henderson szerint a karácsonyi filmek olyan egyenletes ütemet diktálnak, hogy folyamatos dopamináramlást idéznek elő az agyban, ezért a testünk természetes reakciója, hogy még többet akarunk belőlük. Azt is hozzátette, hogy nem feltétlenül az ünnepi hangulat az, ami beránt, hanem maga az élvezet.  

Nem a havazásra és a romantikára vágysz, hanem az élvezet érzésére, amit az agyban felszabaduló boldogsághormonok okoznak a szervezetedben.  

A dopamin a tested természetes jutalomhormonja, ami megerősít abban, hogy folytasd, amit éppen csinálsz. Bizonyos esetekben, például a gyorsételeknél, a dopamin felszabadulása összességében ártalmas lehet. De óriási szerencsédre a rossz karácsonyi filmek nézése teljesen kockázatmentes, maximum a szabadidődet rövidítik meg. 

 

Minden idők legrosszabb karácsonyi filmjei a Rotten Tomatoes listája alapján

1. helyezet
Diótörő 3D
2. helyezet
Kelekótya karácsony
3. helyezet
Kiskarácsony mindenáron

A boldogság univerzuma 

A hétvégén ráhangolódásként megnéztem a Netflix Love Hard (A szerelem illata) című filmjét. Az alapkoncepció nagyon tetszett, és anélkül, hogy elspoilereznék bármit, azt is elárulhatom, hogy szerintem a srác nagyot alakított. Viszont nagyon hiányoltam a kémiát a két főszereplő közül. Pedig, ahogyan az Igazából szerelemből megtanulhattad: ha jól körülnézünk, akkor igazából szerelem vesz körbe minket. Ez az egyik fókuszpontja ezeknek a moziknak, olyan, mint a só, bármilyen receptben. Kell és kész, mert fogódzkodó, ami pici menekülést jelent a valóságból 

Sally Henderson szerint ezek a filmek nemcsak egy másik világba kalauzolnak el, hanem egyúttal egy sokkal jobb alternatív valóságot villantanak meg a néző előtt, ahol mindenki a karácsony megszállottja, és bármi történjék is, mindig, minden sikerül a végén. Kati Morton házassági tanácsadó és családterapeuta pedig azt mondja, hogy a kiszámíthatóság az, amiért ezeket a mozikat annyira szeretjük. 

A tévére készült ünnepi filmek arról híresek, hogy ugyanazt a kiszámítható formulát követik, a cselekményszerkezettől a díszletdekoráción át a konkrét ünnepi motívumokig. És bármennyire gúnyoljuk is ezt a megközelítést, az agyunk szereti a bizonyosságot, különösen olyan bizonytalan időkben, mint amilyet a Covid-járvány okoz. 

Reményt adnak, és hagyják a nézőt álmodozni, mindezt úgy, hogy sablonos történetvezetésükkel egyébként pont az elképzelt végkifejletre építenek. Az emberek pedig szeretik az egyszerű megoldásokat, amik nincsenek túlgondolva, pont ezt keresik az ünnepi alkotásokban is. 

Happy endet mindenkinek! 

A Grincs tökéletes példa arra, hogy morális értelemben is mekkora szerepük van az ünnepi sztoriknak. Adott egy személy (a Grincs), aki nem felel meg a társadalmi normának, ezért kiközösítik, de végül egy másik személy (Cindy Lou) ráébreszti őt a megfelelő viselkedésre, amitől megváltozik és a megmentő, a jó szerepében tetszeleg. Az érzelmi szükségleteknek ez egy egészen szezonális vállfaja, amit T. Makana Chock médiapszichológus és a Syracuse Egyetem kommunikációs professzora az erkölccsel indokol.  

„Azok az ünnepi filmek, amelyekben egy szereplő kezdetben elutasítja az ünnepi hangulatot, hogy aztán megváltozzon és elkötelezett híve legyen ezeknek az értékeknek (szeretet, család, ajándékozás), az emberek erkölcsi intuíciójára is hatnak.”

Ezekben gyakran van egy központi figura, aki kívülállóként indul, de végül egy csoport tagja lesz, ami Chock professzor szerint evolúciós szükséglet, mert az emberek erkölcsi érzékenységgel bírnak. Így az, hogy az ünnepi filmek a törődésre vagy a mások fájdalmára és szenvedésére, majd a méltányosságra, az igazságszolgáltatásra és a szereplők számára pozitív kimenetelre rendezkednek be, gyakorlatilag biológiai szükségletet ébresztenek bennünk. 

Mi tehát a tanulság? Tessék minél több karácsonyi filmet nézni, különösen az év végi hajtás időszakában, amikor a stresszfaktor sokkal erősebbé válik. Ilyenkor komoly ajándék lehet az a másfél óra, amit egy ünnepi mozi jelent. Ha pedig nem tudod dönteni, hogy melyikkel kezd, akkor ajánlónkban megnézheted, a Netflix miket újított be az idén. 

Melyik a kedvenc karácsonyi filmed?
Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Forrás: cosmopolitan.com, rottentomatoes.com, huffpost.com

Hangolódj a karácsonyra!

Még több

Te Te Te