Fiatalok, tehetségesek és nem kérnek a címkékből

Az alábbi sztárok pontosan tudják, hogy szabadon élni sokkal jobb, mint keretek közé szorítva. Éppen ezért dobták a címkéket, ami a szexualitásukat, nemi identitásukat vagy épp az öltözködésüket illeti.

Fiatalok, tehetségesek és nem kérnek a címkékből

Manapság egyre többen utasítják vissza, hogy a szexualitásukat vagy a nemi identitásukat egyetlen címke határozza meg – Hollywoodban is. Rengeteg olyan sztár van (elsősorban a Z-generációsok, illetve a fiatal milleniálok között), akik a fluiditást választják, ami által elbontják a társadalom által kialakított skatulyák korlátozó falait. Így tesz például a ma születésnapos Emma Corrin is, aki idén áprilisban coming outolt queerként. A Magyar LMBTQ Szövetség szerint „a queer olyan embereket jelöl, akik számára a szexuális irányultság és a nemi identitás képlékeny, nem csupán két pólusban képzelhető el (hetero/meleg vagy leszbikus; férfi/nő).”

Emma számára is valami nagyon hasonlót jelent, amiről kicsit bővebben augusztusban, az Instagram sztorijaiban beszélt: „Úgy gondolom, hogy túlságosan hozzászoktunk ahhoz, hogy meg kell határoznunk magunkat. Így működik a társadalom, ezeken a bináris korlátokon belül, ezért elég sok időbe telt, mire rájöttem, hogy én valahol a kettő között létezem, de még én sem tudom biztosan.”

Emma Corrin

Fotó: Dave J Hogan/Getty Images

Ezt a fajta szabadságot az utóbbi időben Emma az öltözködésében is egyre inkább kifejezésre juttatja. De mint mondtuk, ezzel nincs egyedül. Az alábbi hírességek szintén köszönik szépen, nem kérnek a címkékből – mindezt pedig a megszólalásaikkal és/vagy stílusukban is alátámasztják. Lássuk, kik ők!

Sophie Turner

Ugyan Sophie látszólag a hagyományos társadalmi normáknak megfelelően éli jelenleg az életét – hiszen Joe Jonas felesége, akivel van egy közös kislányuk –, ez még nem jelenti azt, hogy beskatulyázható lenne az identitása.  „Én a lélekbe szeretek bele, nem a nembe” – nyilatkozta Sophie 2019-ben. És épp ez az szép az egészben: ez a címkék nélküli szabadság megadja neki (és mindenkinek!) azt a lehetőséget, hogy olyan döntéseket hozzon, ami igazán boldoggá teszi.

Sophie Turner

Fotó: Axelle/Getty Images

Harry Styles

Az énekes egyike azon hollywoodi férfiaknak, akik már rég túlléptek a bináris korlátokon a divat szintjén is, és nem hagyja, hogy ez keretek közé szorítsa a stílusát. Az ő jelszava, az, hogy „Miért is ne?”. Miért ne mosódhatnának el az éles határvonalak a nemi szerepek között – akár az öltözködésben, akár az élet más területein –, vagy épp a szexuális identitás meghatározásában? „Azért szórok el szexuálisan kétértelmű dolgokat, mert érdekesebbnek akarok tűnni? Nem. Nem azért csinálok valamit, mert attól heterónak, melegnek vagy biszexuálisnak tűnök, hanem mert szerintem cool. És úgy gondolom, hogy a szexualitás is pont ilyen jó móka. De őszintén? Nem hiszem, hogy valaha ennél jobban elgondolkodtam volna a témán” – magyarázta Harry a Guardianben  megjelent portréjában, majd hozzátette, hogy ez a színtiszta önkifejezés, amivel igazán szabadnak érzi magát.

Harry Styles

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

Kristen Stewart

Tavaly jelent meg a Karácsonyi meglepi című leszbikus karácsonyi romkom, aminek főszereplőjeként Kristen nagyon őszintén nyilatkozott a szexualitásáról. A színésznő biszexuálisnak vallja magát – az első nyilvános kapcsolata Robert Pattinsonnal volt, idén pedig eljegyezték egymást a barátnőjével, Dylan Meyerrel –, de a nyomás, hogy besorolja magát valamilyen kategóriába, nagyon megviselte őt. „Fiatalkoromban szinte vadásztak rám azért, hogy címkézzem fel magam. Nem tartózkodtam attól, hogy megmutassam ki vagyok. Minden nap úgy hagytam el a házat, hogy tudtam, le fognak fotózni a barátnőmmel, de egyszerűen nem akartam beszélni róla.”

Kristen Stewart

Fotó: Amy Sussman/Getty Images

Janelle Monáe 

Janelle Monáe az LMBTQ-közösség egyik legnagyobb szószólója lett az utóbbi években, ami azzal kezdődött, hogy biszexuálisként, majd pánszexuálisként coming outolt. A Rolling Stone magazinban tett nyilatkozatában azonban még ennél is jobban elengedte a korlátokat:

„Fekete, queer, amerikai nőként, akinek mind férfiakkal, mind nőkkel volt már kapcsolata – egy szabad csajnak tartom magam.”

Janelle Monaé

Fotó: Leon Bennett/Getty Images

Olvass még LMBTQ-témában:

Még több

Te Te Te