4 jel, hogy nárcisztikus a főnököd

Egy nárcisztikus felettes mellett hamar mérgezővé válhat az irodai légkör és még a mentális egészségedet is kockáztathatod miatta. Szóval, ha ráismersz a főnöködre a listánk valamelyik pontjába, akkor jobb, ha frissíted a CV-det…

4 jel, hogy nárcisztikus a főnököd

Ha röviden össze szeretnénk foglalni, hogy ki küzd nárcisztikus személyiségzavarral, akkor azt mondanánk, olyan emberekről van szó, akiknek reflektorfényre és állandó csodálatra van szükségük. (Mint Gilderoy Lockhartnak a Harry Potterben…) A saját fontosságukat eléggé túlértékeli, úgy gondolják, felsőbbrendűek mindenkinél, mások érzései pedig semennyire sem érdeklik őket.

Ám ami igazán érdekes, az az, hogy az elégedettség álcája mögött általában önbizalomhiány lapul és a legkisebb kritikától is képesek összeomlani. Légy résen, mert ha a főnököd vagy menedzsered nárcisztikus ember, akkor nagy bajban vagy. A legjobb esetben érzéketlen és beképzelt lesz veled, a legrosszabb opció szerint azonban a végsőkig kizsákmányolhat. Vagyis jobb, ha szétnézel az álláshirdetések között… mert Miranda Priestly a legcukibb ember a felettesedhez képest.

Együttérzésből egyes

Éppen iszonyatos migréned van, esetleges úgy érzed, a feladataid szó szerint agyonnyomnak? Egy nárcisztikus bosst egyáltalán nem érdekelnek az érzéseid, a problémáid, vagy úgy általában a mentális egészséged. Úgy van vele, hogy ez a te gondod, szóval oldd is meg! Hacsak nem tartozol a kivételezett kedvencei közé, akkor ne is számíts tőle együttérzésre. Bármikor „megajándékozhat” egy kis plusz munkával (természetese túlóradíj nélkül) és azt is hiába várod, hogy megtéríti az utazási költségeidet. Igazából meg sem próbálja titkolni, hogy kihasznál, amennyire csak tud. (Sőt, ha teheti, akkor igazából a magánéletét illetően is szívességeket kér tőled. Például megbíz azzal, hogy intézd el a repülőjegy foglalásait, vagy rendelj neki ebédet.)

A munkában nincs köszönet?

Tényleg mindent IS megteszel a kedvéért, de a köszönöm szót még SOHA nem hallottad tőle? Hát, nem is fogod, mivel egy nárcisztikus főnök abszolút nem a dicséreteiről híres. Eszében sincs elismernie a munkádat, hiszen az olyan lenne, mintha a saját csodálatossága ellen beszélne. Kizárólag akkor bókol neked, ha el akar érni valamit: a saját céljai érdekében akár még el is hagyhatja a száját pár kedves bók. Teljesen mindegy, hogy mennyire keményen dolgozol, mert úgyis figyelmen kívül hagyja a teljesítményedet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem veszi észre mire vagy képes! Sokkal inkább arról van szó, hogy nem viseli jól, ha valaki túlragyogja őt. Ezért mindent megtesz azért, hogy lenullázza az önbizalmát annak, aki le meri körözni.

Enyém vs. tied

Összeraktál egy menő prezit a nagy céges meetingre, a menedzsered viszont a sajátjának állítja be a munkát a vezetőség előtt, és learatja helyetted a babérokat? Máris megmondjuk neked, hogy ő bizony egy nárcisztikus ember. Jól vigyázz, hogy mennyit mesélsz neki az ötleteidről!

Bűnbak keresése folyamatban

Elbuktatok egy megbízást a főnököd miatt? Ne aggódj, soha nem fogja beismerni, hogy hibázott. Inkább gyorsan keres egy bűnbakot, aki jó eséllyel akár te is lehetsz. Mert valakit MINDIG talál erre a szerepre. Ő még az építő kritikából sem akar tanulni, ignorál minden negatív visszajelzést. Onnan tudhatod, hogy nem túl pozitív megjegyzéseket kapott a teljesítményére, hogy mérges lesz, kifogásokat gyárt, vagy éppen közömbösséget színlel.

P.s. Nem elég a felettesedre figyelned, mert az sem oké, ha a párod nárcisztikus. Segítünk lebuktatni az önimádó-partnereket is!

Forrás: Psychology Today

A nárcisztikus főnök mellett a stresszt is ki kell iktatnod az életedből:

Még több

Te Te Te