Bullet journal-challenge: Viszkok Fruzsi naplójával terveztük meg a 2022-es évünket, mutatjuk a végeredményt

Barátok, munkatársak és nagyon hasonlóan látják a világot. Mégis teljesen máshogy néz ki a bullet journalük, pedig a Cosmo.hu mindkét munkatársa Viszkok Fruzsi x Planall Art Boxával dolgozott.

Andi, a Cosmo.hu szerkesztője és Bea, a Cosmo.hu vezető szerkesztője úgy döntött, játékosan indítja 2022-t – stílusosan már most, 2021-ben -, méghozzá Viszkok Fruzsi x Planall Art Boxaival. Ha bírod a kincsekkel teli dobozokat, akkor a rögtön két verzióban kapható box bontogatása hatalmas szerelem lesz számodra. A blue magnolia és a butter white magnolia Frujo pontozott noteszek mellett 15 db meseszép Pentell tollat is találsz, melyeket egyébként kedvenc influenszered maga válogatott össze gondosan, miután több tucatot kipróbált, hogy hozzád már tényleg csak a legszebben fogó verziók jussanak el. De találsz még a dobozban egy PlanAll 1001 db matricából álló könyvet (igen, matricák minden mennyiségben, színben és témában), sőt 1-1 öntapadós post it is befigyel, amire pluszban jegyzetelhetsz. Hogy mit sikerült kihozni a csodás (és nem is kicsi) boxokból? Máris mutatjuk! 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

𝙑𝙞𝙨𝙯𝙠𝙤𝙠 𝙁𝙧𝙪𝙯𝙨𝙞 💫 (@vfruzsi) által megosztott bejegyzés

 

Maximalizmus másképp

Perfekcionistaként, némi kényszerességet sem mellőzve bullet journalt készíteni a világ egyik legnagyobb kihívása. Szabad kezes rajzolás, milliméteres eltérések? Hello, totális őrület! Legalábbis ezt éreztem, amikor először a kezembe fogtam azt a gyönyörű, szűz füzetet, ami olyan szép volt üresen… Féltem, hogy a macskakaparásommal egyszerűen elrontom. Hála a radír feltalálójának, túltettem magam az első sokkon, de aztán jött az újabb dilemma. Mit rajzoljak? Milyen színeket használjak? Mi kerüljön egy oldalra? Elég lesz ennyi? Lehet, hogy kicsit túltoltam? Hoppá, ez kicsúszott… Most kukázzam ki az egészet? És így tovább.  

Planall tervező

Összességében nem indult valami fényesen a kettőnk kapcsolata, de az első randi végére szerelembe estünk egymással és azt hiszem, ez tartós lesz! Miután kitaláltam, hogy a januári koncepció mindenképp a télre, hóra, jégre fog épülni, azonnal a Pinterestet hívtam segítségül inspirációért. Spolier: ezt ne csináld utánam! Annyi, de annyi csodás BuJo van fent, hogy csak még jobban összezavart abban, pontosan mit is szeretnék. Úgyhogy ahelyett, hogy még egy bő órát töltöttem volna értelmetlen keresgéléssel, belevágtam. 

Az első hópelyhem iszonyú gagyi lett, aztán a következő tíz is, de idővel, elkezdtem ráérezni az ízére, és innentől szinte magától összeállt a nagy egész a fejemben. Tudtam, hogy mit akarok, hová, mennyit és milyen színűt. És ahogy elkezdtek az első hópelyhek testet ölteni, már az is kikristályosodott, hogy nekem mik lesznek a legfőbb szempontok a tervezésnél. 

Planall tervező

Fontos volt, hogy legyen egy külön születésnapos rész, ahová az adott hónap szülinaposait előre be tudom írni. Elég feledékeny vagyok, és szerintem annál kínosabb nincs, mint a Facebookon kitolni magadból egy jelentéktelen kamuüzenetet a másik idővonalára (bocsi, ha te mindig így csinálod, szerintem ez tök személytelen). A havi tervező nekem inkább csak abból a szempontból érdekes, hogyha hirtelen kell valamit csekkolnom, akkor tudjam, milyen napra esik, így ennek én nem szerettem volna nagyobb szerepet szánni, főleg azért, mert általában a telómon szoktam ezeket a napokat megnézni, az mindig a kezem ügyében van. 

Mivel megszállottan vezetem a pénzügyeimet, mindenképp szerettem volna, ha ennek viszont külön rész jut, ezt neked is ajánlom, mert két-három hónap alatt abszolút le lehet szűrni belőle, hogy mire folyik ki egy csomó felesleges pénz. Ha folyton le vagy égve, ez egy áldás! Készítettem egy jegyzetek részt is az olyan dolgoknak, amiket általában a kezem ügyébe kerülő sajtfecnikre írok, aztán elszórom a lakás különböző pontjain, vagy csak szimplán odaadom a macskának játszani.

Emellett nagyon is lényeges volt, hogy a napi tervezőbe mindent kényelmesen bele tudjak írni a fogorvostól kezdve az elintéznivalókon át a meetingekig, mert ez az én instant eszem. Nélküle kábé mindent elfelejtek. 

Planall tervező

Nem utolsó sorban pedig terveztem bele egy mini menüszekciót, mert szinte minden nap főzök, és szeretem előre kitalálni, hogy mit fogok enni az adott héten. A bevásárlásnál általában ez a legnagyobb segítségem, neked is ajánlom, mert szuperül összefogja mi kerüljön a kosaradba.  

Ezt követve, némi csillogást is beleszőve (hiszen csillogásból SOSEM lehet elég), a kék és lila különböző árnyalatait választottam ki, hogy a saját ízlésemre formáljam az egészet, és abszolút elégedett vagyok a végeredménnyel. Lehet, hogy nem tökéletes (majd ezt a maximalista énemmel még lemeccselem), de pont azt tudja, ami nekem fontos és szükséges a mindennapokban.

Mindig is szerettem volna BuJo-t készíteni, de pont amiatt nem vágtam bele, mert zavart volna, ha nem tetszik, de őszintén IMÁDOM! Az Art BOX-ban lapuló filcek, tollak és zseléstollak elképesztően szépen fognak, nem kenődnek el, ráadásul ezek a finom pasztell árnyalatok a hangsúlyosabb színpárjaikkal kombinálva nagyon ütősen néznek ki. A füzet is kiállta a próbát, látszik, hogy strapabíró, könnyen kihajtható, és a lapok is elég vastagok ahhoz, hogy ne üssön át a minta egyik oldalról a másikra. És az a matricásfüzet!!! Engem úgy szippantott be a múlt, mint Harry Pottert Denem naplója, mert rögtön felidéződött bennem a gyerekkorom matricacserélős barterkorszaka, tudod, amikor egy párnázott legalább két simát, vagy egy csillogósat ért.  

Megválogatott fókusz

Néhány éve még elképesztően nagy hippi voltam, ami a tervezés iránti igényemet illeti. De ahogy egyre több lett a felelősségem, a munkában pedig új pozícióban kellett bizonyítanom, úgy alakítottam ki, majd fejlesztettem magamban egy jó értelemben vett kis kockát. Megtanultam, hogy igenis lehet szárnyalni keretek között (2021 ennek a gyakorlásáról is szólt számomra), a keret pedig nem akadály, és nem is egy olyan valami, ami hátráltat a haladásban, ami nekem lételemem. Sőt: a tervezés pont ebben segít. Ennek ellenére nekem sem ment zökkenőmentesen életem első bullet journal készítése, sőt nagyon nehezen álltam neki: tologatva magam előtt a hibázás lehetőségét. 

Planall tervező

Viszonylag hamar elengedtem a netes inspirációkat, mind vizualitás, mind pedig felépítés szempontjából: ha olvasok egy jó könyvet vagy megnézek egy sorozatot, ami hatással van rám, vagy cikket írok róla, vagy Facebook-posztban emlékezek meg a témáról, esetleg élő diskurzust gyúrok belőle azáltal, hogy zsebforradalmárként rábeszélek valakit (vagy valakiket), hogy megnézze, majd vele beszélem ki a látottakat. De külön oldalt biztosan nem szentelnék neki. Úgyhogy kemény feladat volt úgy megismerkedni ezzel a műfajjal, hogy közben folyamatosan döntéseket kellett hoznom arról, engem mi visz előre, mi az, ami  fontos, mi az, ami hátráltat vagy felesleges, mert a lapok végesek, ahogy az idő is, és szeretnék minél kevesebb üresjáratot, vagy olyan szempontot és megoldást, ami nem rezonál velem. 

Planall tervező

Szeretem egyben látni a hónapot, és azt is, ha van terem jegyzetelni. És igen, minden egyes programot vezetek a virtuális naptáramban, és tény, ugyanennek az analóg vezetése több energiába, de jóval több figyelembe is kerül, ezért szeretném rászoktatni magam, hogy ez legyen az új kiindulási alapom. És akkor jöjjön rögtön egy vallomás: a legtöbb emberrel ellentétben én szeretem a januárt, az elmúlt néhány évem első hónapja kifejezetten hangulatosra sikerült. Ebben egyébként elég nagy szerepe van Adam Driver Paterson című, látszólag abszolút történésmentes filmjének egy buszsofőrről, ami lehetne nyomasztóan fullasztó, de inkább lett lírai és hangulatos. Ennek a hatására szerettem bele a hétköznapokba – meg a januárba. A filmben nagy szerepe van William Carlos Williams költészetének, és mivel a kedvenc kötetemet tőle (Amerikai beszédre) kék színben adták ki, úgy döntöttem, hogy felhasználom az árnyalatot és a hangulatot a januárom tervezése során.

Gyűjtöm a sikerélményeket és hobbi szinten vonom le a tanulságokat, ezért fontos, hogy ezeket is követhessem havi szinten, hogy aztán alapvetéseket gyúrjak belőlük. Ahogy a pénzügyi mozgásaimat is szerettem volna fókuszáltan és nagyon egyértelműen láthatóvá tenni anélkül, hogy minden kiadást vezetnék. 

Planall tervező

A hetekre osztott oldalpárok nem lettek sem látványosak, sem pedig kifejezetten extrák, mivel rengeteget jegyzetelek, ezért itt inkább teret biztosítottam magamnak. Nagy fókuszt kaptak viszont a nyitók: külön oldalpárt készítettem a két kutyámnak, ahol vezetem, mikor kapták meg az oltásaikat, a bolhanyakörvet, illetve a kozmetikázások időpontjainak van helye, hogy ne csússzak ki a 4 illetve 5 hetes időintervallumokból. És mivel hiszek abban, hogy a szavak mindenre képesek, lelkesen gyűjtöm a számomra tényleg inspiráló, sématörő mondatokat, szóval ennek a projektnek is járt a külön oldal – ahogy a saját mantráimnak is. Ez egyébként egy házi feladathoz kapcsolódik, amit a mindfulness oktatóm adott az egyik tanfolyamán, és ami a mai napig nem készült el, hiába ültem felette annyit. Saját, támogató mondatokat gyúrni sokkal nehezebb, mint gondoltam, úgyhogy pláne önálló oldalt szenteltem neki 2022-ben. 

Planall tervező

Nem mondom, hogy nem küzdöttem azzal évekig, mennyire zavar, hogy januárban hirtelen letörlik a táblát, és kezdhetek mindent  újra. Ez viszont remekül átalakítható, ha a tervezőt már az elején, tudatosan retrospektíven használom: felírok minden fontos sikert, teljesített célt, kicsit, nagyot, szakmait, magánéletit, vagy egy jó szokást, amit megszilárdítottam magamban, és felírok mindent, amire szükségem volt ehhez, majd lezárom azzal, hogy megírom, miért vagyok hálás az adott évben. (A hála is tipikusan olyan dolog az életemben, amit gyakorolnom kell, ezért hónapokra lebontva kapott 4 oldalt a tervezőmben.)

Így rögtön nem azzal az alapélménnyel indul az évem, hogy kezdhetek mindent a nulláról, hanem azzal, hogy tudatosítom, kivé váltam az adott évben, tudatosítom magamban az erősségeimet, a támogató hátországomat, és vágok bele ezzel az alaphangulattal a(z) új kezdetbe folytatásba. 

Meríts ihletet!

Pontozott noteszből egyébként számtalan variációt lehet kapni, hoztunk is némi inspirációt, hátha megtetszik valamelyik és te is kipróbálnád a bullet journal műfaját.

1
BALATON FIRKA bullet journal notesz
7 500 Ft
Igazi balatoni lány vagy? Akkor ezt az A/5-ös füzetet egyszerűen imádni fogod! 160 pöttyözött oldal várja, hogy megtöltsd a gondolataiddal.
2
LEUCHTTURM1917 Medium A5 pontozott lapos NOTEBOOK
6 290 Ft
Prémium minőségű síkra nyitható német notesz, 249 számozott oldallal, tartalomjegyzékkel, jelölőmatricákkal, minimalista kivitelben.
3
Paperblanks pontozott notesz Kikka ultra
10 490 Ft
Újdonság a bullet journaling műfajában ez a füzet, ugyanis gyárilag elkészített sablonokkal látták el a mindennapokra készülve, és három könyvjelzőt is kapott az egyszerűbb használatért.
4
Malinovka Notebook OPTIME
3 950 Ft
Egyszerű, de nem kevésbé praktikus 120 oldalas kivitel, kifejezetten azoknak, akik még újak a BuJo készítés világában.
5
Rhodiarama pontozott jegyzetfüzet
4 890 Ft
A Rhodiarama 160 oldalas jegyzetfüzetét nem kevesebb, mint 27 különböző árnyalatban vásárolhatod meg, így nem csak belülről, hanem kívülről is totálisan téged fog tükrözni a színválasztás.
6
Nuuna Composition L pontozott lapos notebook
9 650 Ft
A farmercímke anyagból készült, teljesen síkra nyitható pöttyözött noteszt 256 oldalon keresztül díszítheted kedvedre.

Indítsd tudatosan 2022-t:

Még több

Te Te Te