3 feltűnő jel, amiből egyértelműen tudhatod, hogy a párod érzelmileg manipulál téged

Szó szerint életet menthet, ha időben felismered az érzelmi manipuláció jeleit!

3 feltűnő jel, amiből egyértelműen tudhatod, hogy a párod érzelmileg manipulál téged

A konfliktusok és a hullámvölgyek még a legkiegyensúlyozottabb kapcsolatokban is elkerülhetetlenek, az érzelmi manipuláció azonban az emocionális bántalmazás egyik formája, aminek súlyos következményei lehetnek az elszenvedő fél életében. De hogy miről is van szó pontosan? Nos, akkor beszélhetünk érzelmi manipulációról, amikor egy abuzív vagy manipulatív személy különböző taktikákat és stratégiákat vet be azért, hogy irányítsa a partnerét, uralkodjon felette és áldozatszerepbe taszítsa. A kutatások pedig már azt is alátámasztották, hogy ez legalább annyira káros, mintha fizikálisan bántalmaznák a társukat. Ráadásul mindkettő depresszióhoz, illetve alacsony önértékeléshez vezethet.

Éppen ezért életbevágóan FONTOS, hogy tisztában legyél az érzelmi manipuláció jeleivel, mert akkor időben felismerheted, ha a kapcsolatod (vagy az egyik barátnődé) egészségtelen és potenciálisan veszélyes fordulatot vesz. Lényeg a lényeg: a következő nyomokat soha NEM szabad figyelmen kívül hagynod! (És ha szükséges, fordulj szakemberhez segítségért!)

Bók vs. sértés

Vacsorapartit rendeztél a barátnőidnek, de sajnos sikerült egy picit túl sóznod a főételt. Ám míg a BFF-jeid kedvesen megnyugtatnak, hogy így is finom, amit főztél, addig a párod mindenki előtt elkezd kritizálni érte? Esetleg még azt is felemlegeti, hogy múltkor odaégettél valamit? Akkor most lengetjük is neked a piros zászlót! Az érzelmi manipulátorok ugyanis visszaélnek a másik fél hibáival, félelmeivel, illetve gyengeségeivel és ellenük fordítják azokat. Ezt egyébként egészen alattomosan bókoknak is álcázhatják. Mondunk egy példát erre is! „Nagyon előnyös ez a ruha, mert vékonyít egy kicsit az alakodon…” Magyarul: olyan, mintha megdicsérnének, csak közben mégis elültetik benned az önbizalomhiány magjait…

Az őrület határán

Éppen szembesíteni szeretnéd a párodat azzal, hogy néhány napja iszonyatosan megbántott téged valamivel, mire ő a végsőkig tagadja és megkérdőjelezi az állításaidat. „Én ilyet soha nem mondtam. Te jó ég, teljesen elment az eszed” – felelheti neked ilyenkor. Ezt a manipulációs taktikát nevezzük gaslightingnak. Ezzel végső soron még azt is elérhetik, hogy az áldozat kétségbe vonja a józan eszét és az ítélőképességét.

A múlt mégsem a múlté?

Bár te úgy vagy vele, hogy tanultál a hibáidból és most már szeretnél továbblépni, a társad mást se csinálni, minthogy emlékeztet téged a múltbeli tévedéseidre… Ha pedig felsorolt már mindent erről a listájáról, akkor előszed egy másikat: azt, amelyikre minden egyes apróságot felírt képzeletben, amit érted tett. Ez is pont kapóra jön neki abban, hogy bűntudatot kelthessen benned és ezáltal bármit elérhet nálad, amit csak akar. Például: bulizni indulnál a barátnőiddel, mire a partnered csak úgy mellékesen féltékenykedni kezd, hogy bezzeg a közös mozizást vele beoffoltad, mert túlóráztál az irodában. Ezzel nyilván eléri, hogy kötelességednek érzed törölni a programodat a csajokkal és inkább a pároddal foglalkozz. Mondanunk sem kell, ez egyenes út a környezetedtől való elszigetelődéhez. Amivel természetesen éppen a manipulátor kezére játszol.

Forrás: Insider

Nemcsak a párkapcsolatodra, hanem a barátságaidra is oda kell figyelned:

Még több

Te Te Te