5 könnyű és nagyon finom étel, ha túltoltad a habzsolást karácsonykor

Nem bírod már a nehéz kajákat, inkább valami egyszerűre, könnyűre és finomra vágynál? Mutatunk pár tuti receptet!

5 könnyű és nagyon finom étel, ha túltoltad a habzsolást karácsonykor

Megterhelte a gyomrodat a sok-sok karácsonyi finomság és úgy érzed, ideje egy picit visszavenned? Talán a mérleg nyelve is meglódult kicsit? Cseppet se aggódj, az alábbi könnyű ételekkel gyorsan rendet tehetsz odabenn!

Gyömbéres répakrémleves

Fotó: Getty Images/tovfla

Hozzávalók

  • 500 g répa
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1,5×1,5 centis gyömbérdarab apróra vágva
  • 1 tk barna cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • őrölt bors
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet szegfűbors
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • ízlés szerint: chilipor vagy chilipehely
  • 1 ek citromlé
  • 7 dl zöldségalaplé (1 zöldségleveskocka + 7 dl forró víz)
  • tökmag és/vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Készítsd el a zöldségalaplevet. Közben egy kis lábosban, olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát. Vágd fel a répát egészen apró kockákra, majd add a hagymához. Süsd 15 percig, adj hozzá sót, barna cukrot, gyömbért, fokhagymát. Ha a répa megsült, öntsd fel az alaplével, forrás után vedd vissza a lángot és főzd 15-20 percig. Ha kész, vedd le a levest a tűzről és botmixerrel krémesítsd. Ezután jöhet bele a szerecsendió, szegfűbors, bors, sörélesztőpehely és a citromlé. Főzd még 5-6 percig és kész!

Sajtos-fokhagymás sült brokkoli

Fotó: Getty Images/Carlo A

Hozzávalók

  • 3 közepes brokkolirózsa
  • 175 g cheddar sajt
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • bors

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Szedegesd apróbb rózsákra a brokkolit és tedd egy tálba. Keverd össze a sajtot és a fokhagymát egy mélytányérban. Szórd a keveréket a brokkoli tetejére, majd jöhet rá ízlés szerint egy kis só és bors. Süsd 25 percig!

Extra könnyű teriyaki csirke

Fotó: Getty Images/Rick Helton

Hozzávalók

  • 910 g csirkemell felkockázva
  • 240 ml szójaszósz
  • 110 barna cukor

Elkészítés

Süsd meg egy serpenyőben a csirke mindkét oldalát. Add hozzá a barna cukrot és a szójaszószt, főzd addig, míg a szósz egészen sűrűvé nem válik a csirke körül. Közben egy lábosban főzz ki egy adag zacskós rizst, ezzel tálald!

Sütőben sült cukkinis-paradicsomos tészta sajttal

Fotó: Getty Images/Cultura RF/BRETT STEVENS

Hozzávalók

  • 500 g tészta
  • 150 g koktélparadicsom
  • 100 g sajt
  • 1 db cukkini
  • 2 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés

Forralj vizet, adj hozzá sót, majd, ha már lobog, tedd bele a tésztát. Ha kész, szűrd le, csepegtesd le. A cukkinit karikázd fel, a paradicsmokat szeld ketté. A tésztát tedd egy olajjal kikent sütőedénybe. Jöhet rá a cukkini, a paradicsom, majd mehet bele a fokhagymával, borssal, szerecsendióval elkevert tejeszín. A tetejére reszelj sajtot. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 20 percig.

Rukkolás lencsesaláta feta sajttal

Fotó: Getty Images/haoliang

Hozzávalók

  • 100 g rukkola
  • 100 g lencse
  • 75 g feta sajt
  • 1 l víz
  • 3 db babérlevél
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 4 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Vágd apróra a hagymát, aprítsd fel a petrezselymet, mosd meg a rukkolát és csepegtesd le. Párold üvegesre a hagymát olajon, add hozzá a lencsét és öntsd fel vízzel. Mehet bele a babérlevél, petrezselyemzöld, só és bors. Lassú tűzön főzd 20-30 percig. Amíg ez készül, kis olívaolajjal keverd össze a rukkolát. Amikor a lencse kész, keverd bele a rukkolát, majd morzsold rá a fetát.

Forrás: bbcgoodfood.com

Nem találtad meg az igazit? Mutatunk még néhány klassz receptet:

Még több

Te Te Te