Készíts trendi szilveszteri menüsort kizárólag szerencsehozó hozzávalókból

Szilveszter éjszakáján világszerte pezsgővel köszöntik egymást az emberek – mellette pedig olyan finomságokat esznek, amelyek a hagyomány szerint szerencsét hoznak az újévben. Hoztunk három olyan isteni receptet, amit idén muszáj lesz kipróbálnod!

Készíts trendi szilveszteri menüsort kizárólag szerencsehozó hozzávalókból

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó hozzávalói, amikből szilveszter és újév napján különböző finomságokat szoktak készíteni. A következőkben mi is három tipikusan szilveszteri fogást hozunk el neked, trendi, modern köntösbe csomagolva. 

Isteni indiai dahl 

Nálunk a lencseevés az egyik legelterjedtebb szokás újévkor, nem véletlenül! Az apró lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot szimbolizál, a hagyomány szerint tehát, aki január 1-én lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Jó tudnod, hogy lencséből rendkívül sokszínű fogásokat lehet készíteni, tehát nem muszáj minden évben a hagyományos magyaros lencsefőzelékre hagyatkoznod. Mi most egy igazán különleges, keleti fűszerezésű lencselevest (vagy, ha kicsit sűrűbbre sikerül, főzeléket) hoztunk el neked! 

Hozzávalók

  • 1 csésze vörös lencse 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 3 evőkanál kókuszzsír 
  • fél fej vöröshagyma 
  • 1 hüvelyk friss gyömbér vagy 1 evőkanál őrölt gyömbér 
  • másfél db babérlevél 
  • 1 kávéskanál só 
  • 1 kávéskanál bors 
  • fél kávéskanál őrölt kömény 
  • 1 evőkanál kurkuma 
  • 1 evőkanál indiai maszala fűszerkeverék 
  • egy fél narancs vagy mandarin héja reszelve 
  • 1 liter víz 

Elkészítés

Hámozd meg a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és szeleted apró darabokra. Hevítsd fel a kókuszzsírt, és ha már forró, öntsd bele a hagymás-gyömbéres keveréket, és folyamatosan kevergesd! Ha már üveges, és kicsit karamellbarna, szórd bele a fűszereket, a babérlevél kivételével, és ismét kevergesd meg. Öntsd hozzá a lencsét, alaposan sózd és borsozd, és 2-3 percig pirítsd, közben egy másik tálban forrald fel a vizet. A forró vizet öntsd a lencsére, vedd lejjebb a lángot, dobd bele a babérleveleket, és reszeld rá a narancsot/citromot, és ismét kavargasd. A dhalt takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt főzd készre. Ha nagyon sűrű lenne, adhatsz hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt egy kicsit, hogy párologjon el a felesleges folyadék. 

Grillezett lazac korianderes citrommártással 

Igaz ugyan, hogy Magyarországon szilveszterkor ritkán kerül hal az asztalra, ám rajtunk kívül a világ számos országában tipikus újévi ételnek számít. A dánok például főtt tőkehalat készítenek, Lengyelországban a hering a fő fogás, míg a németet inkább a pontyot kedvelik. De bármilyen halról is legyen szó, azt szokták mondani, hogy annyi pénzünk lesz az újévben, mint amennyi pikkelye van a halnak. A következőkben mit egy nagyon finom és ráadásul egészséges lazacos receptet mutatunk neked! 

Hozzávalók

  • 2 szelet lazacfilé 
  • 1 dl tejszín 
  • 0,5 dl alaplé 
  • 1 citrom 
  • 1 csokor friss koriander 
  • 1-2 friss chili 
  • vegyes zöldsaláta 
  • 6-8 szem koktélparadicsom 
  • pirított magvak 
  • olívaolaj 
  •  
  • bors 

Elkészítés

Kezdd a mártással! A tejszínt forrald fel az alaplével, miközben hozzáadod a – lehetőleg bio – citrom reszelt héját, a fél gyümölcs levét, és ízlés szerint szórd meg sóval illetve borssal. Ha a szósz besűrűsödött, szórd hozzá az apróra vágott friss koriandert és a chilit. Kicsit keverd meg és vedd le a tűzről. 

A zöldsalátához add hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, majd olívaolajjal és citromlével ízesítsd, kicsit forgasd át, végül szórd meg pirított magvakkal. A lazacot sózd és borsozd meg, majd kevés olívaolajon 5-6 percig süsd át mindkét oldalát. Akkor jó, ha aranybarna lesz. Fontos: mindig a bőrös oldalával lefelé kezd, és egy lapáttal szorítsd le a szeletek a sütés kezdetén. Ha a lazacod elkészült, tálalhatod is a ropogós salátával és a szósszal! 

Malpura, az indiai fánkocska 

A rétes mellett a világ számos táján a fánk is tipikus szilveszteri desszertnek számít, ez a sütemény ugyanis a kör alakjának köszönhetően állandó áldást hoz a házra. Az alábbiakban egy nagyon egyszerű, de annál finomabb tradicionális indiai fánk, a malpura receptjét hoztuk el. 

Hozzávalók

  • 22,5 dkg finomliszt 
  • 12,5 dkg porcukor 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 2 dl tej 
  • 3 dl napraforgó olaj 
  • gyümölcsjoghurt öntet gyanánt 

Elkészítés

A lisztet a porcukorral és a sütőporral keverd össze, öntsd hozzá a tejet és keverd csomómentesre. Egy sűrű palacsintatészta állagú tésztát kell kapnod. Ezután 10-15 percig tedd félre pihenni. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, egy kiskanállal szedj a tésztából, és csúsztasd az olajba. (Ha nagyobb fánkokat szeretnél, használhatsz evőkanalat is.) A serpenyőbe annyit tegyél, hogy kényelmesen elférjenek, és süsd aranybarnára mindkét oldalukat nagyjából 3 perc alatt. Ha kedved, fogyaszd a fánkokat gyümölcsjoghurttal: a tálalás előtt 10-15 perccel tedd a fánkocskákat a joghurtba és hagyd ázni őket. 

 Vesd bele magad a buliba:

Még több

Te Te Te