4 egyszerű, de bevált trükk, amivel pozitívba hozhatod a számlaegyenlegedet karácsony után

Téged is utolért a christmas financial hangover, azaz karácsonyi pénzügyi másnaposság? Nyugi, van rá ellenszer!

4 egyszerű, de bevált trükk, amivel pozitívba hozhatod a számlaegyenlegedet karácsony után

Bár abszolút egyetértünk azzal, hogy a karácsonynak nem a pénzről, hanem a szeretetről kellene szólnia, a helyzet mégsem olyan egyszerű. Hiszen, ha valaki igazán fontos nekünk, annak a létező legtökéletesebb ajándékot szeretnénk adni – és ebben az esetben az árcédula sem érdekel minket. Ám míg decemberben simán ignoráljuk az ünnepi túlköltekezés következményeit, addig januárban már rettegve csekkoljuk a netbankunkat és kicsit megsemmisülve nézünk szembe az anyagi helyzetünkkel.

Ez a jelenség még külön nevet is kapott: úgy hívják, christmas financial hangover, azaz karácsonyi pénzügyi másnaposság. De akármilyen rosszul is hangzik, valójában lehetőséget ad arra, hogy tiszta lapot nyissunk és visszatornázzuk bankszámla-egyenlegünket. Ha te is éppen az a karácsonyi csődöt próbálod leküzdeni, akkor érdemes kipróbálnod a tippjeinket! Pár hét alatt visszanyerheted vele az irányítást az anyagi háttered felett! Ugyanis nap mint nap rengeteg pénz kifolyhat a kezeid közül észrevétlenül…

48 óra után szabadon

Szuper, hogy ma már szinte bármit be lehet szerezni a neten mindössze pár kattintással, de éppen emiatt súlyos (tíz)ezreket pazarolhatunk el hétről hétre. Szerencsére az impulzusvásárlás ellen egyszerűen felveheted a harcot – elég, ha bevezeted a 48 órás szabályt. Tehát, mielőtt lendületből lecsapnál a rendelés gombra, hagyd a kiválasztott terméket a kosárban és várj két napot. Hidd el, hamar rájössz majd, hogy a legtöbbször egyáltalán nincs is szükséged arra a dologra, amit MINDENÁRON meg akarsz venni… (Sokszor a magány, a bánat, vagy az unalom áll a boltkórosság mögött.)

Bye-bye kártya

A bankkártya az egyik leghasznosabb találmány a világon – de közben egyáltalán nem költséghatékony. Hányszor fordult már veled elő az, hogy igazából csak néhány pár új zoknit akartál venni, de közben becsúszott néhány akciós póló is? Nos, nem nehéz elcsábulni, ha az ember tárcájában ott lapul egy credit card. Vagyis, ha szeretnéd rendbe hozni az anyagi helyzetedet karácsony után, akkor nem árt, ha készpénzre váltasz. Tervezd meg előre a heti bugdet-det és mindig csak akkora összeg legyen nálad, amennyit az adott napra szántál. Így nem vehetsz olyan dolgokat, amik amúgy valószínűleg kihasználatlanul állnak majd a szekrényedben.

Előfizetések hálójában

Tedd a szívedre a kezed: TÉNYLEG szükséged előfizetésre az összes stream szolgáltatóra? Kihasználod mindet? Ja és még a tévét is beköttetted? A szórakozás persze létszükséglet, de néha nem árt felülbírálni, mire is szórsz el havonta több ezret. Például: miért fizetnél a YouTube-ért és Spotify-ért is, ha korlátlanul akarsz zenét hallgatni, csak ki kell bírnod a reklámokat! De nem szabad elfelejtkezned a mobilodról sem! Simán lehet, hogy feleslegesen drága csomagért fizetsz, egyeztess a szolgáltatóval! Sokat spórolhatsz!

Randi a pénztárcáddal

A legjobb barátnőddel minden héten kidumáljátok, hol tart az életetek? Hiszed vagy sem, a pénzügyi helyzeteddel is kellene ilyen sessionöket tartanod. Vasárnap esténként vagy hétfő reggelente ülj le a netbankod elé és nézd át minden egyes kiadásodat, majd állítsd fel a költségtervet a következő hét napra. Tűzz ki magadnak tartható megtakarítási célokat és vizsgáld meg, hol csúsznak el nagyobb összegek az egyenlegeden – például nem túl gazdaságos, ha mindig éttermekben és kávézókban találkozol a BFF-eddel. Arról ugyanis sokan elfelejtkeznek, mennyi rejtett kiadással jár, ha az ember nem otthon eszik. Kapásból ott a parkolási díj, a szervízdíj és a borravaló… Miért ne dumálhatnátok otthon egy finom, házi készítésű latte mellett? Ezerszer meghittebb…

Kíváncsi vagy, min spórolhatsz még tízezreket?

Még több

Te Te Te