A dánok híres boldogságának titkát keresed? A hyggét még az étkezésedbe is beépítheted!

Nem véletlen, hogy Dánia mindig az élen szerepel a világ legboldogabb országainak listáján… Ugyanis még arra is nagyon odafigyelnek, hogyan étkezzenek. Gondoltad volna, hogy ezen az apróságon is elcsúszhatnak a napjaid?

A dánok híres boldogságának titkát keresed? A hyggét még az étkezésedbe is beépítheted!

Közismert tény, hogy az északi országok lakó NAGYON tudnak valamit. Méghozzá azt, hogyan kell boldognak lenni. Svédország, Finnország és Dánia például évek óta a top 10-es mezőnyben szerepel a világ legboldogabb országainak listáján. Sőt, egy kutatás szerint jelenleg nincs biztonságosabb város a dániai Koppenhágánál. Szóval nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mit csinálnak jobban ott északon?

Ha te is megpróbáltál már utánajárni a dán boldogság titkának, akkor egy gyors Google-keresés után biztosan hamar ráakadtál a szuperfegyverükre, amit úgy hívnak, „hygge”. A fogalom egyébként eléggé megfoghatatlan és lehetetlen szó szerint lefordítani: azt jelenti, hogy olyan megnyugtató dolgokkal vesszük körül magunkat, melyek élvezettel és örömmel töltenek el minket. Tulajdonképpen a mestereivé válunk az intimitás megteremtésének és nem hagyjuk, hogy ezt az áldásos állapotot bármilyen kellemetlenség megzavarja.

A hygge egyszerre élmény, érzés és hangulat is. Egyszóval olyasvalami, amire mindannyian vágyunk.

A jó hír az, hogy tényleg bárki átélheti a hygge varázsát a mindennapokban. Mondunk egy egyszerű példát: gyújts egy gyertyát, kapj elő egy izgalmas könyvet (például azt, ami passzol a horoszkópodhoz) és csobbanj a kádba egy DIY fürdőbomba és egy finom forró csoki társaságában. A telefonodat természetesen tilos magaddal vinned, de az legjobb, ha ki is kapcsolod erre a fél órára. Voilà, már meg is teremtetted a saját boldogságbuborékodat.

És képzeld, bármilyen hihetetlen, de a hyggét még az étrendbe, az életmódváltásodba is könnyedén beépítheted! Ehhez pedig tényleg csupán pár pofonegyszerű szabályt kell betartanod…

Evés, élvezet nélkül? Na ne!

Kezdjük is az alapszabállyal: nemcsak az a fontos, mit eszel, hanem az is, miként fogyasztod el azt. Tehát, búcsúzzal el szépen attól, hogy a laptopod mellett, két email kiküldése közben ebédelsz meg. Az étkezés legyen az a része a napodnak, amikor szünetet tartasz, lelassulsz és élvezed azt, amit éppen megeszel. És el kell, hogy keserítsünk, a hygge-állapotba azt sem fér bele, hogy gyorsan ledarálj egy részt a kedvenc Netflixes sorozatodból kajálás közben. Gyújts gyertyát, vedd elő a „szebbik étkészletet” és ne tartogasd az angol királynő látogatására, ahogyan Monica is csinálta a Jóbarátokban. Ha igazán profin akarod csinálni a dolgot, dekoráld virággal az étkezőasztalt és persze szerezz be egy gyönyörű asztalterítőt is. Hidd el, ha megadod a módját az étkezéseknek, ezerszer jobban élvezed majd, mintha csak gyorsan bekapnál valamit két projekt között. És ha esélyt adsz a dánok módszerének, valószínűleg soha többé nem akarsz majd lemondani róla…

A szezonális a nyerő! Főleg, ha helyi…

Oké, a szupermarketekben tényleg mindent IS lehet venni (például epret télen), a dánok viszont eléggé ragaszkodnak ahhoz, hogy szezonálisan étkezzenek, az adott évszak terményeinek megfelelően. Úgy vannak vele, hogy ezáltal összhangba kerülhetnek a természettel, ami amúgy pontosan tudja, mire van éppen szüksége a testünknek. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy az alapanyagokat a helyi termelői piacokon szerezzék be, mert így a lehető legfrissebb ételeket fogyaszthatják. Ráadásul így a természet mellett a helyi közösséggel is szorosabbra fűzheted a kapcsolatodat, ami úgyszintén a hygge egyik alapelve. Hoztunk még egy bónusztippet a dánoktól: NE tervezd el és készítsd el előre az egész heti menüdet. Ha így teszel, akkor nem hallgathatsz majd az ösztöneidre, azaz arra, hogy mire vágyna éppen a szervezeted. Márpedig, ha nem azt eszed, amit a legnagyobb élvezettel fogyasztanál az adott pillanatban, akkor a hygge-állapot simán elkerülhet… Mi szóltunk!

Jöhet a kaffe-szünet?

Amint megkaptad a karamellás lattédat a Starbucksban, már rohansz is vissza az irodába és menetközben hajtod fel a kedvenc italodat? Ha otthon kávézol, hűségesen hurcolod magaddal a bögrédet a laptopodhoz? Amíg így teszel, addig ne is álmodj a hyggéről! A dánok szerint a kávé, azaz a kaffe-szünet egyáltalán nem így néz ki… Már maga a kaffe szó sem csak magát az italt fejezi ki, hanem a hozzáfűződő érzelmeket és a szertartást is. Ne azért főzz vagy vegyél egy finom lattét, hogy felturbózd az energiaszintedet a munkához. Inkább fogd fel úgy, mintha éppen bort kóstolnál: kortyolgasd, ízlelgesd és ha lehet, oszd meg ezt az élményt a szeretteiddel is! A kapcsolatok ápolása ugyanis elképesztően fontos, Dániában meg főleg…

Forrás: The Everygirl

Jól jönne még pár tanács az északiaktól?

Még több

Te Te Te