5 jel, amiből könnyen felismerheted a nárcisztikus embereket

Nehéz kiismerni egy nárcisztikus embert, ezért mutatunk 5 dolgot, amit ha meglátsz, menekülj!

A nárcisztikus szót manapság nagyon felkapták, részben a mindent bekebelező szelfi-világ miatt. A közösségi médiában bárki posztolhat bármit, amihez az is hozzátartozik, hogy ezt bárki leszólhatja. Úgy lapozzuk át az embereket, mint régen az újságot. Nehéz jó és tartós kapcsolatokat kialakítani, hiszen türelmetlenek vagyunk, ami egy sokkal magányosabb világ felé terel minket. A technológia és a social felületek egy olyan világot adtak nekünk, amiben a valóságtól függetlenül is lehet létezni, éppen ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy ne randizz olyanokkal, akik sokkal jobb színben állítják be magukat, mint amilyenek.

Először is, fontos tisztázni, hogy a nárcisztikus hajlamok és a nárcisztikus személyiségzavar között hatalmas különbség van. Az egyiket terapeuta diagnosztizálja és bizony kezeltetni sem árt. Az Amerikai Pszichiátriai Közösség szerint utóbbi definíciója a nagyképűség, az állandó csodálat iránt igény és az empátia hiánya a gyerekkortól egészen a felnőttkorig. Mutatunk öt arra utaló jelet, hogy egy ilyen emberrel állsz szemben és jobb, ha egy másik irányt választasz.

narcizmus

Fotó: Gettyimages

1. Nem akarnak meghallani

Úgy tűnhet, hogy figyelnek a mondandódra, de ez nem így van, ugyanis az empátia hiánya miatt egyáltalán nem érdekli őket, amit mondasz. A mentális állapotuk meggátolja, hogy együtt érezzenek veled, bármilyen témáról is van szó. 

2. Nem bírják a kritikát 

Emlékezz, ők tökéletesek! Vagyis azt szeretnék, ha a világ így látná őket. Ez egy olyan dolog, amit nem képesek elengedni. Nem számít, hogy mennyire szeretnek téged, magukat sokkal jobban szeretik. Ha kritizálod őket bármiért, az egész tökéletesnek hitt világuk összedől és ezt nagyon rosszul viselik. 

3. A szabályok nem vonatkoznak rájuk

Azt gondolják, hogy különlegesek. Okosabbak, szexibbek, viccesebbek mindenkinél. A szabályok az átlagos embereknek vannak, ők pedig nem azok – legalábbis ezt gondolják. Egyszóval a szabályok felett állnak. Minden normális kapcsolatban vannak kimondatlan, vagy kimondott szabályok, amiket be kell tartani, ők pedig erre sem képesek. 

4. Mindig igazuk van

Ha mégsem, akkor egyből felhozzák, hogy lenézed őket, márpedig akkor nem tökéletesek, ezt viszont nem képesek elfogadni. Mindig igazuk van! Ha mégis tévednek, az pedig a te hibád, téged okolnak. 

5. Sosem vállalnak felelősséget

Ha mindig igazuk van, akkor nincs is miért. A felelősségvállalás akkor jön képbe, ha tudjuk, hogy tévedtünk és ezt be is valljuk, ez pedig esetükben sosem történik meg. Ha sosem ismerik be a hibáikat, akkor nem fog fejlődni a személyiségük, ez pedig további problémákhoz vezet. Ha egy kapcsolatban nem fejlődtök együtt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik idővel lemarad, ez pedig konfliktusokhoz vezethet. 

Nagyon fontos, hogy ha egy nárcisztikus személyiségzavarral élő emberrel élsz kapcsolatba, ne magadat okold minden hibáért, hiszen ez egy betegség. Az ezzel küzdő emberek nagy része nem is tudja, hogy mivel áll szemben, éppen ezért a megoldást, ez esetben a kezelést is visszautasítják. Azt tudni kell, hogy ez a személyiségzavar nem egy éjszaka alatt keríti uralmába az embert, ez egy nagyon hosszú folyamat, éppen ezért kezelni is sok időbe telik. Ha a kapcsolatotokban mindig, mindenért te vagy a hibás, legalábbis a partnered így gondolja, akkor zárd le azt a viszonyt, mert hosszútávon téged is tönkretesz! 

Még több

Te Te Te