„Tudom, hogy nézek ki. Mit tegyek? Tűnjek el?” – A testünkhöz való viszonyunk szuverén jog és pont

A csapból is az folyik, úgy vagy jó, ahogy vagy, ráncokkal, plusz kilókkal, ősz hajjal; plasztikáztatni, vagy más, fiatalító kezelést bevetni ciki, de ha mégis felvállalod az öregedést, akkor gyakorlatilag megköveznek, ahogyan a Szex és New York szereplőivel is tették. Most akkor mi van?!

Ha nem is napra pontosan egy éve, de 2021 januárjában dobta le az HBO Max az év egyik legnagyobb popkulturális bombáját azzal, hogy bejelentette, 17 év után folytatást készít a valaha volt legsikeresebb sorozatának, a Szex és New Yorknak, ami az And Just Like That… (És egyszer csak…) címet viselni. Az, hogy ez kiben, milyen módon csapódott le, igazából teljesen szubjektív dolog. Ahogyan az is, ki az, aki végül szerette a sztorit, és ki az, aki nem. 

Öregedés

Getty Images/Jamie McCarthy, Dimitrios Kambouris

Minket sokkal inkább érdekel az a – jobb szó híján – tömeghisztéria, ami a szereplők öregedésére fókuszált. Megvan a nyúl és a sapka dilemmája? A vicc szerint, ha van rajta sapka azért, ha nincs, akkor azért kap szerencsétlen. A szereplők is kaptak hideget-meleget, amiért öregedni merészeltek, pedig ettől lett igazán hiteles a vállalásuk, nem attól, hogy önmaguk fiatalabb verzióját tolták az arcunkba. És mégis: rengeteget kellett nyelniük emiatt. 

Tudom, hogy nézek ki. Nincs választásom. Mit tegyek? Állítsam meg az öregedést? 

Az első werk fotók a nyárral együtt érkeztek, ekkor már tudni lehetett, hogy csak Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon és Kristin Davis térnek vissza a képernyőre, a szókimondó és sokszor gátlástalan, de pont ezért szerethető Samantha, azaz Kim Catrall passzolta a folytatást. A képek arra utaltak, hogy extrém, trendi outfitekből most sem lesz hiány, és időközben az is kiderült, hogy a három barátnő sztorija ugyanúgy tűélesen az aktuális élethelyzetre reflektál majd, mint fénykorában, ami miatt sokak megkérdőjelezték, van-e benne még potenciál. Ám amíg mi azzal voltunk elfoglalva, hogy leboruljunk a jelmeztervező csapat hihetetlen ízlése előtt, és felhelyezzük a térképre, hogyan tud belesimulni a jelenbe a sorozat, beindult a kommentcunami, ami Sarah Jessica Parkert érte el elsőnek. 

A színésznő a Vouge-nak adott interjújában elevenítette fel, hogy rengeteg megjegyzést kapott az ősz hajára. 

Sarah Jessica Parker idézet

Getty Images/James Devaney

Aztán mégis megtalálta a hangját, és így folytatta: 

Olyan, mintha az emberek azt akarnák, hogy ne legyünk rendben azzal, hol tartunk. Mintha élveznék, hogy fájdalmat okoznak amiatt, akik ma vagyunk. Akár úgy döntünk, hogy a természetes öregedés mellett voksolunk, akár úgy, hogy bevetünk bizonyos eszközöket, amitől jobban érezzük magunkat. Tudom, hogy nézek ki. Nincs választásom. Mit tegyek? Állítsam meg az öregedést? Tűnjek el?

A kérdést ugyan nyilván költőinek szánta, azért érezni lehet benne az elkeseredést, hiszen a bodyshaming vs. elfogadás fénykorában a csapból is azt folyik, hogy úgy vagy jó, ahogyan vagy. Aztán puff, jön a pofon, hogy mégsem ezt az utat kellett volna választanod. De ha egyébként, tegyük fel, kés alá fekszel amiatt, hogy picit ráncba szedjék a ráncaid, máris kapod a fricskát. Most akkor hogy is van ez? 

A kettős mérce 

A másik két szereplő, Cynthia Nixon és Kristin Davis is megkapta a magáét – utóbbi pont amiatt, mert láthatóan szépészeti beavatkozásokon esett át, és felszedett néhány kilót a sorozat vége óta. (17 év telt el!!!)  

Kristen Davis idézet

Getty Images/Gotham

De a kifakadása itt nem ért véget:

Bombát dobnak rád, és ez feldühít. Minden héten arról cikkeztek, hogy körte alakom lett, amit nem éreztem dicséretnek. Stresszelt, mert nem tudtam elkerülni. Valahol úgy érzem, ez most is így van. De azt is érzem – őszinte leszek –, hogy k@pjátok be, k@pjátok be emberek, gyertek, és csináljátok jobban.  

A közösségi média arctalan tömege szinte élveboncolást hajtott végre a szereplőkön, kiemelve minden olyan apró részletet, amihez egyébként semmi közük nincs. Pedig az öregedés felvállalása, és összességében a testünkhöz való viszonyunk minden esetben szuverén jog. Miért nem lehet ezt tiszteletben tartani? 

Épp elég, hogy Hollywoodban, ha betöltöd a 30-at, gyakorlatilag öregnek számítasz, és lehúzhatod a karrieredet a wc-n, vagy az, hogy a social media egy teljesen torz képet vetít arról, milyen a tökéletes külső. Nőként pont az lenne a feladat, hogy a másik ne érezze – és itt most mindegy, mennyi idős, hogy híres vagy hétköznapi -, hogy kevesebbet ér a külseje miatt! Ha nem 90-60-90-es a mérete, vagy ha úgy dönt, nem elégedett azzal, amit a tükörben lát, és szeretne ezen változtatni. 

Sarah Jessica Parker a mérleg egy másik fontos részére is rávilágított: „ez egy férfival sosem történne meg” – és tényleg! Az emberek sokkal elnézőbbek a férfiak öregedésével szemben, sokszor a bor érleléséhez hasonlítják, hiszen mindkettő a korral nemesedik. Ez pedig már csak azért is szomorú, mert egy középkorú nő egyáltalán nem öreg.

És egyszer csak… 

Lett egy sorozat, ami pont annak ad egy esélyt, hogy ezt bebizonyítsa és megmutassa. Úgy dolgozza fel a társadalom aktuális és mindennapi problémáit, hogy közben komplex témákat is bemutat, és a sokszínűségről és az egyénről sem feledkezik meg. Cynthia Nixon úgy fogalmazott, hogy „középkorú nőkről sorozatot készíteni forradalminak számít” – és ebben az esetben tényleg, mert a széria nem akarta felülírni azt, amit korábban képviselt, hanem hozzáadott egy plusz perspektívát, ami a boldogan éltek után következik, és amibe általában nem kapunk betekintést. És igen, mindezt olyan nőkön keresztül mutatta be, akik vállalják, hogy őszülnek, hogy kicsit kikerekedtek, hogy ráncosodnak, és akik jobban szeretik annál az elmúlt 15 évet, mint hogy lehazudják magukról a nyomait. Szóval tessék szépen lenyugodni, és békén hagyni őket!

Forrás: vogue.com, pagesix.com

Le lehet szállni a nőkről:

Még több

Te Te Te