Életbevágóan fontos, hogy időben felismerd, kiégtél: íme a burnout 4 legárulkodóbb jele

Mindenkivel megesik, hogy stresszessé válik a munkája, de ha a feszültség és a motiválatlanság egyszerűen nem akar elmúlni, akkor ASAP lépned kell mentális egészséged megőrzésért.

Életbevágóan fontos, hogy időben felismerd, kiégtél: íme a burnout 4 legárulkodóbb jele

Hiába nyerted meg a karrierlottót, az álommeló sem lehet mindig tökéletes. Még ha imádod is a munkádat, akkor is előfordulhat, hogy egy-egy reggelen a világ összes TED-beszéde és a kedvenc kávéd sem elég motiváló ahhoz, hogy kimássz az ágyból és elkezdj dolgozni – vagy csak simán felöltözz. A fáradtság és a stressz elkerülhetetlen része az életünknek, úgyhogy felesleges is abban reménykedned, hogy ezek sosem sújtanak le rád.

Az viszont már igenis rajtad múlik, hogy időben észrevedd, nem csak átmeneti rosszkedvről vagy ingerültségről van szó, hanem kiégésről, amit a folyamatos stresszhelyzet váltott ki. A burnout ugyanis mára népbetegséggé vált – és sajnos elég alattomosan támad. Ráadásul, ha veszed fel ellene a harcot már a legelején, akkor akár klinikai depresszióvá is fajulhat. Éppen ezért összegyűjtöttünk neked néhány árulkodó jelet, aminek segítségével könnyedén felismerheted, hogy a mentális egészséged komoly veszélyben van.

Motivációból egyes

Lehet, hogy azt vártad, pár nap kihagyás után visszatér a motivációd a munkához, ám úgy tűnik, az örökre elhagyott téged. Tényleg SEMMI, de semmi erőd, illetve kedved sincs ahhoz, hogy kinyisd a laptopod és hozzákezdj a feladataidhoz – egyszerűen üresnek érzed magad. Olyan, mintha a Harry Potterből már jól ismert dementorok kiszívták volna belőled az összes lelkesedést IS a munkád iránt.

Kudarcokba fulladva

Míg korábban pár nap alatt túllendültél egy-egy szakmai kudarcon, kritikán vagy rossz híren, addig most egyszerűen képtelen vagy átlépni ezeken az eseményeken? Sőt, egyre mélyebbre süllyedsz lélekben? Ez a reziliencia, azaz a rugalmas alkalmazkodóképessége hiányára utal, ami a kiégés egyik legfőbb jele.

Munkahelyi (v)iszony

Magad sem érted, miért, de hirtelen elmúltak azok az idők, amikor kávészünetet tartottál a kollégáiddal és kibeszélted az aktuális kedvenc sorozatodat a főnököddel? Persze, ennek számtalan oka lehet, de ha mindenkivel megromlott a kapcsolatod az irodában, akkor jó eséllyel burnout-szindrómában szenvedsz. A kiégés hatására hajlamosak vagyunk állandóan negatív vagy rosszindulatú megjegyzéseket tenni másokra. Ezek a megjegyzések viszont idővel tovább generálják a feszkót, hiszen a cinizmus és a pesszimizmus egyre kellemetlenebb szitukat teremthet a munkahelyen.

Csak döntéseket ne!

Pár hónapja még simán levezettél egyedül egy-egy nagyobb projektet, most pedig minden mondatot emailedet ezerszer kitörlöd és újraírod, mert képtelen vagy megállapítani, jól fogalmaztad-e meg a leveledet? Hatalmas red flag, amit nem szabad ignorálnod: a burnout ugyanis totálisan alkalmatlanná tesz a döntéshozatalra. Ha mindez nem lenne elég, mindent silánynak tartasz, amit csinálsz, tehát a megérzéseid is cserben hagynak.

Forrás: Fast Company

Ideje, hogy stresszmentesítsd az életed:

Még több

Te Te Te