2007.12.19.@ 11.12

Ha önmagadat adod, nem lehet baj!

Nehéz megmondani, hogyan viselkedj az állásinterjún, hiszen minden interjúztató és minden interjúalany más. Talán a legfontosabb: légy természetes, add magad, és figyelj az interjúztatóra.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fontos az első benyomás?
Ha HR-es interjúztat, akkor remélhetőleg nem. Ne feledd: ha már behívott interjúra, akkor kíváncsi is rád. Ennek megfelelően, ha az elején izgulsz, igyekszik bizalmasabb légkört teremteni, hogy el tudd magad engedni. Ha túlzottan magabiztosnak mutatod magad, akár egy számodra kényelmetlenebb helyzetet igyekszik teremteni, hogy visszafogottabb legyen a stílusod. Ugyanis csak kiegyensúlyozott szituációban tudod megmutatni magad, s ez az, ami egy HR-esnek érték: egy színes, többrétegű portré rólad. Ezeket a portrékat ugyanis elraktározhatja, s később, akár egy másik kereséskor előveheti őket, meggyorsítva és megkönnyítve ezzel saját munkáját. Ha azonban nem HR-essel, hanem a reménybeli leendő főnököddel találkozol, akkor akár döntő is lehet az első benyomás. Ők általában nem tudatosan válogatnak, hanem szabadjára engedik a szubjektumukat. S ez így van jól, hiszen nekik minden nap együtt kell majd dolgozniuk a végső befutóval, ezért fontos, hogy passzoljon a személyiségük.

Mégis, miről beszéljek?
Amiről kérdeznek, s ez általában a munkatapasztalat. Fontos azonban, hogy ne általánosságban a cégedről, a munkádról, partnereidről beszélj, hanem konkrétan a saját feladatodról és a saját szerepekről. Az interjúalanyok többsége arra koncentrál, hogy hogyan élte meg a munkáját: így elkezdi ecsetelni a feltételeket, a nehezítő tényezőket, és aztán a kitalált megoldást. A HR-est azonban az érdekli: a jelölt miért látta az adott feltételeket nehézségeknek, ezekből kiindulva miért és hogyan állt neki a feladat elvégzésének, konkrétan milyen javaslatokat tett, honnan és hogyan gyűjtötte az információkat, mikor és milyen döntéseket hozott, és a végső megoldásnak melyik része köthető hozzá.

Mi történik, ha nem akarok válaszolni valamire?
Akkor udvariasan utasítsd vissza. A jelölt megteheti, hogy nem válaszol bizonyos, számára kínosnak ítélt kérdésekre. Ugyanakkor fontos, hogy a kérdésről mindenki sejthesse, hogy akár kínos is lehet. Ha egy teljesen átlagos, ártalmatlan kérdésre nem válaszolsz, az interjúztató furcsának tarthat. Ha viszont ő is érezheti, hogy „necces” a feltett kérdés, nyugodtan elmondhatod, szerinted ez nem egy állásinterjúra való kérdés. Ha normális cégről van szó, megértik.

Tegyek fel én is kérdést?
A válasz igen, de ha csak a cikkekből ismert: „milyen juttatásokat biztosít a cég” típusú kérdést bírsz kiizzadni magadból, akkor inkább nem. A legjobb, ha ahhoz kapcsolódóan kérdezel, amit az interjúztató mond: ha például beszél az ellátandó munkafeladatokról, akkor nyugodtan belekérdezhetsz a részletekbe. Éppen ezért nem szükséges megvárnod az interjú végét, hogy szóhoz juss, ha úgy érzed természetesnek, kérdezz közben. Végül is ez egy beszélgetés. Mégsem eshetsz azonban túlzásokba, ne állandóan te dobáld fel a kérdéseket, mert azért ez mégiscsak egy állásinterjú.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több technikai