Hogyan maradhatsz vékony a kedvenc ételeiddel?
Elgondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy mindentől, ami finom csak még kövérebbnek érezzük magunkat?

Oszd meg a cikket
Tészta
A legtöbb tésztának alacsony a GI-je, a hangsúly azon van, hogy mivel párosítod. Legjobb lehetőség a paradicsom, és a paradicsomszósz. Válaszd a krémes szószokat és hozzá jöhet egy kis kovászos kenyér, amit mártogathatsz is. Így elegendő szénhidrát jut a szervezetedbe.
Pizza
A pizza közepes értékű, de apró változtatásokkal a még alacsonyabb GI-jű ételek táborába sorolhatod. Próbáld ki a korpáslisztből készült változatokat és mellőzd fehérlisztes társaikat. Feltétek tekintetében a paradicsom, a paprika, az alacsony zsírtartalmú sajtok, a gomba és az olívabogyó mind alacsony glikémiás indexszel bírnak, nyugodt szívvel helyezheted a pizza tetejére, bolondítsd meg friss fűszerekkel, például bazsalikommal. Csak vékony szeletet vágjál és kerüld azokat, amelyek meg vannak pakolva sajttal!
Burgonya
Itt a lényeg: néhány ételnek magas a GI-je, mégis rendkívül táplálóak (és ez fordítva is igaz). A burgonya egyike ezeknek. Ez egy zöldség, de mégis a GI-lista legfelső szakaszába tartozik. Ha nem tudsz ellenállni egy tál krumplipürének vagy a ropogós sült krumpilnak, azért légy észnél: az édes krumpli alacsony GI-jű, így nem emeli meg annyira a glükóz szintedet, ezt bátran csipegetheted!
Desszert
A fagyinak és a legtöbb sütinek relatív alacsony az indexe, de a probléma az, hogy sok „üres kalóriát” tartalmaznak. Nem tudsz lemondani a fagyi kehelyről? A zsírszegény változat is ugyanolyan finom, mint a „hagyományos” és adhatsz hozzá őszibarackot, vagy epret is akár. A csoki is alacsony GI-jű (ami nem azt jelenti, hogy befalhatsz egy egész családi kiszerelést), de néhány kocka antioxidánsokban gazdag sötét csokoládé diószemekkel még egészséges is!
Szöveg: Kovács Orsi
Szólj hozzá
Még több technikai