2009.01.13.@ 14.01

Pörgesd fel az anyagcserédet!

A megfelelő táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás a kiegyensúlyozott anyagcsere záloga. Ha nem vagy tisztában azzal, hogyan pörgesd fel az anyagcserédet, akkor adunk hozzá pár tippet!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az anyagcseréről általában

Az anyagcsere szó nagyon elterjedt a magyar szóhasználatban. Ugyanakkor a fogalom körül számos dolog tisztázatlan. Az anyagcsere jóval több, mint a tápanyagok bevitele és azok távozása a szervezetből. Gyakran azért használjuk az anyagcsere szót, mert kerülni akarjuk a vulgáris kifejezéseket. Az anyagcsere valójában az a folyamat, amikor az élőlények a környezetükből anyagokat vesznek fel, azokat felszívódásra alkalmas állapotúra bontják, beépítik sejtjeikbe, energiaként raktározzák, vagy megváltozott formában a szervezetből eltávolítják.

Beszélhetünk továbbá a tápanyagok anyagcseréjéről is, ugyanis a szervezetünkbe kerülő tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) a szervezeten belül egymásba is átalakulhatnak. A szénhidrát felesleg cukorbetegséget, túl sok zsírral együtt magas koleszterin szintet, érelmeszesedést idézhet elő. Jelen tudásunk szerint a fehérjék az izmok felépítését támogatják, hőtermelő, telítettségérzést okozó hatásukkal a testsúlycsökkenésben játszanak szerepet. Ezek nem a táplálékban, hanem a szervezet belsejében játszódó anyagcsere folyamatok, melyek hormonális és idegrendszeri ellenőrzés alatt állnak.

Gyors anyagcserével az elhízás ellen

Az emberek életmódja hatással van az anyagcserére. A táplálkozási zavar, a mozgáshiány elhízást, és a hozzá kapcsolódó diabéteszt, magas koleszterinszintet, magas vérnyomást okoz. Az időjárásnak is van rá bizonyos hatása, melegben az anyagcsere gyorsul, hidegben lassul, télen inkább híznak az emberek. A fizikai tréning növeli az alapanyagcserét, napi 45 perc fizikai tréning ezt a hatást még 2 napig fenntartja.

Még az egészséges szervezetnek is, ha csak mérsékelten, de szüksége lehet az anyagcsere élénkítésére. A testmozgással és a megfelelő étrend megválasztásával mindenképpen pozitív irányban befolyásolhatjuk a szervezetünkben zajló folyamatok lefolyását. Az antioxidánsokban gazdag tápanyagok szervezetünkbe juttatásával például kedvezően befolyásolhatják a belső anyagcsere folyamat részeit képező oxidációs folyamatokat. Ez a folyamat együtt jár a szabadgyökök keletkezésével, amelyek számos betegség kialakulásában játszhatnak szerepet.

Zöld teával az egészséges anyagcseréért

Az egyik leghatékonyabb antioxidáns a zöld teában található. A zöld teák fogyasztása koffein tartalmuk miatt is kedvező hatást gyakorolnak az anyagcsere élénkítésére. A koffein élénkíti az anyagcserét, a központi idegrendszert, a szív és agy, vese vérkeringését, gyorsan átjut a vér-agy gáton, hamar szellemi frissességet okozva, javítja a memóriát, a tanulást is. A zöld tea fogyasztás előnyeivel számos tudományos vizsgálat is foglalkozott, melyek szerint ezen italok rendszeres fogyasztása hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A 3 legjobb zsírégető gyümölcs télre

Győzelem a cellulitisz felett

Diétamustra

Újdonság a cellulitisz kezelésében

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több technikai