2009.08.07.@ 10.08

Ne csapd be magad a fogyókúra során!

Becsaphatod magad azzal, hogy megszeged a diéta szabályait, vagy, hogy elblicceled az edzést, de a tested mindig tudja az igazságot. A Cosmo.hu arra keresi a választ, hogyan ne ess ebbe a csapdába.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Lehet, megnyugtatod magad azzal, hogy csak egy szelet pizzát eszel, de ha az a „példány” a dobozban fellelhető legnagyobb és legsajtosabb szelet, a tested igenis el fogja raktározni a felesleges kalóriákat is. Mire jutottál önmagad megtévesztésével? Semmire, pusztán egy kis túlsúlyra tettél szert. Ha amúgy keményen diétázol is, kihagyod a reggelit, és a leglengébb ruháidba bújsz, a tested tudja az igazságot és a mérleg nyelve többet fog mutatni. Ehhez hasonlóan, ha lazsálsz az edzés során, az negatív hatással lesz az izmaid fejlődésére is. Ha becsapod magad, kizárólag te jársz rosszul, nem csak fizikai értelemben.

Evés és csalás

Az első lépés a probléma megoldásában az, ha felismerjük, miért csalunk a fogyókúra során. Hogy megértsük ennek okát, először tisztában kell lennünk azzal, miért eszünk. Egy johannesburgi dietetikus szerint, számos pszichológiai és érzelmi tényező is fontos szerepet játszik. Az evés lehet „menekülés” a kellemetlen érzések, a gondok elől. Van, aki megszokásból sóvárog az édes, vagy sós falatok után, vagy valakiben az rögzül, hogy egy film megtekintéséhez egy nagy tál pattogatott kukorica elmajszolása dukál. Az igazság az, hogy némely diétával eleve kudarcra ítéltettünk, hiszen irreális követelményeket támasztunk magunkkal szembe, lehetetlen eredményekre számítunk. Az is probléma, hogy mindent akarunk, és azt lehetőleg azonnal, vagyis ha nem sikerül hamar ledobni pár kilót, kétségbe esünk, és sutba vágjuk az egészet.

A csajoknak nehezebb

A nőknek eleve több akadályt kell leküzdeniük, hiszen a mi testünkre a hormonok is nagyobb hatással vannak, például az inzulin jobban befolyásolja a nők szervezetét, mint a férfiakét. Másrészt a gyengébbik nem hajlamos arra, hogy bedőljön a villámdiétáknak és a fogyókúra hóbortoknak. A hipergyors fogyással kecsegtető diéták túl szépek, hogy igazak legyenek, csak arra jók, hogy meggyőzzük magunkat, tuti használnak, és csak reménykedünk a csodában. Ha csalsz a diétával, az mind fizikailag, mind pszichológiailag és érzelmileg is megvisel, nem számít, mennyire próbálod elhitetni magaddal, hogy helyesen táplálkozol, és eleget mozogsz, ha ez nem felel meg a valóságnak, akkor nem észlelsz majd változást a testeddel kapcsolatban.

Állítsd meg a folyamatot!

Bármilyen furcsán is hangzik, ahhoz, hogy kézben tartsd ezt a „csalási kényszert”, javítanod kell az önmagad irányába történő kommunikáción. A dietetikus azt tanácsolja, hogy legyél őszinte, légy pozitívabb, és hallgass a belső hangodra. Felejtsd el a „mindent vagy semmit” hozzáállást, tehát ha a nap folyamán bűnöztél, akkor ne állj úgy a dologhoz, most már mindegy, elszúrtam a diétát, ehetek, amennyi belém fér. Dolgozz ki egy egészséges táplálkozási tervet, olvass utána a neten, keress mintaétrendeket, illetve válassz olyan sportot, amit szeretni tudsz, így nem lesz kínszenvedés a mozgás. Így végül valóban búcsút mondhatsz a felesleges kilóknak.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan lakj jól anélkül, hogy teleennéd magad?

A sikeres diéta titka: így állj ellen a csábításnak!

A sikeres diétát gátló ételek

Minden, ami diéta!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több technikai