Kipróbáltam az otthoni HPV tesztet, ami akár életet is menthet

Hallottál már az Easy HPV tesztről, de még nem jött meg a bátorságod és a bizalmad, hogy bevesd? A Cosmo szerkesztője megtette, hogy neked már ne remegő lábakkal kelljen ugyanezt.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kipróbáltam az otthoni HPV tesztet, ami akár életet is menthet

Nőgyógyászhoz menni nagyjából ugyanakkora öröm, mint becsekkolni egy fogorvoshoz. Semmi jó nem történik veled ott, gondolod te, de az egészséged szempontjából érdemes évente minimum egyszer felkeresned egy jó szakembert – minden téren. A számodra láthatatlan dolgok okozzák ugyanis sokszor a legnagyobb károkat: egy ki nem nőtt bölcsességfog, ami nem fáj, vagy egy vírus ott lenn, amiből semmit nem érzel, mégis rákot okozhat. Ezért is remek, hogy piacra dobták és ma már bárki számára elérhető a Neaumann Labs Easy HPV tesztje, így otthoni körülmények között, teljesen fájdalommentesen végezheted el az akár életmentő tesztet.

WTF HPV

A HPV, vagyis a humán papillomavírus az egyik legalattomosabb vírus, ami szexuális úton terjed. Tudtad például, hogy a férfiak 64%-a akkor is vírushordozó lehet, ha sem tünetei, sem pedig panaszai nincsenek? A víruscsalád 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 12%-ban pedig fej-nyaki rákok kialakulásában játszik szerepet. De ez a vírus okolható hüvelyrákért, a szeméremtesti rákért és férfiaknál a hímveszső rákért is. Szóval a világ egyik legalattomosabb betegségeit okozó vírusról van szó, ami amúgy egyszerűen kimutatható, és kevesebb energiádba kerül beszerezned a hozzá szükséges eszközt, mint leadni a rendelésed a kedvenc online üzletedben.

Ez komoly?

A neumanlabs.hu-n 11.900 forintért rendelheted meg a saját dobozkádat, amiben hosszú és részletes leírást, valamint magát az eszközt is megtalálod. Elsőre talán nem tűnik olcsónak, viszont az önmintavételes teszt állítólag sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos citológiai mintavételi eljárás. Tudtad például, hogy a hagyományos kenetvétel a méhnyakrákos esetek 30%-át nem fedezi fel? Ez a teszt viszont még azelőtt kimutatja a vírusokat a testedben, mielőtt komoly bajt csinálna. (Fontos, hogy a vizsgálatot semmiképp ne a pirosbetűs napokon végezd el, előtte vagy utána időzítsd néhány nappal.) Maga a vizsgálat elvégzése tényleg nem volt több néhány másodpercnél: kibontottam az önmintavételes tesztet a csomagolásból, levettem róla a rózsaszín kupakot, majd miután felhelyeztem a hüvelyembe, addig nyomtam a rózsaszín véget, amíg kattanó hangot nem hallottam. Ez jelezte az ecset előbukkanását a műanyag tokból. Ezután elfordítottam az eszközt ötször ugyanabba az irányba (ekkor történik maga a mintavétel), majd mielőtt kihúztam volna az önmintavételes tesztet, nagyon óvatosan visszhúztam a rózsaszín véget, ezzel együtt a mintát őrző ecsetet, majd visszahelyeztem rá a rózsaszín kupakot. Nem fájt, nem volt kellemetlen, és nevetségesen rövid ideig tartott az egész. Ezután annyi dolgom volt, hogy egy lezárható csomagolásba tegyem a tesztet (ezt is tartalmazza a doboz), kitöltsem a vizsgálatkérő papírt és a beleegyező nyilatkozatot, majd az egészet egy kisebb, szintén a csomagban lévő dobozba tegyem, amit egy lezárómatricával rögzítettem. Feladhatod postán is, de fontos, hogy a mintád ne pihenjen túl sokat, és időben beérkezzen a vizsgálatra (ez maximum 10 napot jelent) – én pont ezért a személyes leadást választottam. (A SYNLAB vérvételi helyein tudod leadni.)

Happy endre várva

Persze ahogy a nőgyógyászodnál is várni kell az eredményre, itt is el kellett telnie bizonyos időnek, hogy képbe kerülj az állapotoddal kapcsolatban. A honlap szerint a vizsgálat után maximum 28 nappal küldik el az eredményt emailen. Nálam ez kb. két hét volt, és nem mondom, hogy stresszmentesen telt. Viszont az az érzés, amikor pont egy utazás előtt nyitod meg az orvosi leletet és olvasod el, hogy minden rendben van, na az az érzés és megkönnyebbülés tényleg mindent megér. Ráadásul részemről tényleg 2 percet igényelt, de ha baj van, ennek a minimális időbefektetésnek köszönhettem volna, hogy esélyt kapok a gyógyulásra.

Címkék: egészség gyors hpv hpv teszt neaumann labs nőgyógyászati probléma szűrés test vírus

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Teszter