A családodat nem, de a barátaidat nagyonis te választod! Nyilván nem egy nárcisztikus szeméyiségzavarral küzdő barátnőre vágysz, hiszen az ilyen ember énközpontú, önző, imád másokat manipulálni és aláásni az önbecsülésüket. Mindig többet követel, mint amennyit ad, és sajnos nem arról híres, hogy megváltozik. Egyszóval: egy ilyen barátnővel nemigen lehet egészséges a kapcsolatotok.

A következő jelek segítenek felismerni, ha csakugyan egy nárcisztikus személlyel hozott össze a sors.

1. Pletykál rólad

Aki nárcisztikus, az tipikusan felsőbbrendűségi komplexusban szenved, így nem szokása szépet mondani másokról. Hiába vagy kedves vele, a hátad mögött tutira kibeszéli a titkaidat, a viselkedésedet, és besároz mások előtt.

2. Elvárásokat támaszt veled szemben

Egy nárcisztikus személy úgy gondolja, hogy az egész világ körülötte forog. Ha mégis erőfeszítést tesz valakiért, elvárja, hogy azt háromszorosan fizessék meg neki, mert semmit sem ad ingyen. Ezenfelül kismillió elvárást támaszt veled szemben: légy mindig elérhető, cuki, hűséges, odaadó és megbízható, de ebből ő egyiket sem fogja viszonozni!

3. Előszeretettel használja az érzelmi zsarolás fegyverét

Ugyebár elvárásokat támaszt feléd: lásd úgy a világot, ahogy ő. Gondolkodj úgy, mint ő. Mindig neki adj igazat, és lesd minden kívánságát. Ha nem teszed, megsértődik, és kezdetét veszi az érzelmi zsarolás. Hűvös, távolságtartó lesz, talán nem is keres téged. Azt akarja, hogy bűntudatod legyen, rosszul érezd magad, és a bocsánatáért esedezz.

4. Téged hibáztat a saját hibájáért

Bármi, ami elromlik körülötte, azért téged fog hibáztatni. Grandiózus elképzelései vannak a saját tökéletességéről, de elhárítja a felelősséget, így őrizve meg az idealisztikus önképét. Ne aggódj, mindig megtalálja annak módját, hogy téged tegyen felelőssé, ha mondjuk nem sikerül egy randija, nem kapta meg a munkát, amit szeretett volna, vagy nem volt könnyálló a szempillaspirál.

5. Nem tudja megemészteni a kritikát

A nárcisztikusok számára a kritika egyenlő a nyílt támadással. Hiába szeretnél rajta barátként segíteni, csak azt éred el, hogy felmegy benne a pumpa, megvádol téged és még le is hord. Kegyetlenül vissza fog támadni. Ha például azt merted mondani, hogy nem előnyös neki az új frizurája, a reakciója valószínűleg valami ilyesmi lesz: tévedsz, irigy vagy, és a te hajad még gázabb.

6. Nagyítóval vizslatja a hibáidat

Bár a saját hibáit nem látja, a tieidet annál inkább. Mindenbe beleköt, amit csinálsz, egyszerűen semmiben sem lehetsz nála jobb. Örökösen megjegyzéseket tesz a külsődre, a viselkedésedre, a tetteidre. Eleinte valószínűleg még mintabarát volt, ám a nárcisztikusok mindig leveszik a maszkjukat azután, hogy bekerültek másuk belső köreibe, és megszerettették magukat.

7. Elszívja az energiádat

Eleinte, amíg tart a porhintés, addig nagyszerűen érzed magadat mellette. Viszont miután kibújt a szög a zsákból, azt veszed észre, baromira kifacsar a jelenléte. Az állandó panaszkodása, az életed iránti érdeklődés hiánya, az, hogy mindig mindennek róla kell szólnia, felemészti minden energiádat, jobban mondva: elszívja.

8. Bekavar a többi kapcsolatodba

Mindenki figyelmének középpontjába akar kerülni. Képes ellopni a többi barátodat, és mert sokszor kóros hazudozó, olyan pletykákat terjeszthet rólad, amivel azt reméli: elfordulnak tőled a többiek. Mindent megtesz annak érdekében, hogy kivívja mások csodálatát, egyúttal magához láncoljon téged. Annak örülne a legjobban, ha csak vele barátkoznál.

9. Csökkenti az önbecsülésedet

Mint azt láthatod: irányítani akar téged. Befolyásol, a kedve szerint próbál alakítani. Ehhez az kell, hogy módszeresen legyilkolja az önbecsülésedet. Kritizál, sérteget, eléri, mígnem elhiszed: rossz, értéktelen tehetségtelen, talán még csúnya is vagy. De mázlid van, hiszen ő ott van neked, és így is megfelelsz neki! Majd ő gondoskodik rólad.

10. Áldozatnak mutatja magát

Mostanra már kiderülhetett számodra: csak te húzhatod a rövidebbet. Ha nem teszed meg, amit kért, ha megbántod, megsérted, kritizálod, ő lesz az áldozat, te pedig elnyered a világ legrosszabb barátja címet. Nincs esélyed vele szemben, mivel képtelen belátni a hibáit. Úgy táncolsz, ahogy ő fütyül, vagy viseld el  haragját, ugyanis elengedni biztos nem fog, legalábbis minimális esély van rá.

Via